Brandveiligheid en constructieve veiligheid van risicovolle gebouwen zijn dit jaar de twee speerpunten van het gemeentelijke handhavingsbeleid. Dat is een keuze van B&W, die meer grip willen krijgen op het groeiend aantal handhavingszaken maken B&W een splitsing aanbrengen in zaken met een hoge en een lage(re) prioriteit.

Dit blijkt uit de Jaarrapportage 2022 Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving op het gebied van de fysieke leefomgeving.

Risicoanalyse

Om te voorkomen dat het afgeven van vergunningen, belangrijke toezichtstaken en handhavingszaken in het gedrang raken, is het nodig om nu duidelijke keuzes te maken, zegt het college van burgemeester en wethouders. Prioriteit heeft volgens wethouder Herbert Raat (vergunningen en handhaving) dat inwoners, ondernemers en anderen werkenden in Amstelveen veilig kunnen wonen en werken. “Het is nu nodig om scherpe keuzes te maken. De werkdruk is hoog.” Daarom begon de gemeente enkele jaren geleden ook met het vergunning vrij maken van kleine bouwwerken, zoals een dakkapel of aanbouw. Op die manier kan de gemeente zich volgens Raat richten op het toezichthouden en handhaven van echte excessen. “Dit heeft echter niet geleid tot minder handhavingszaken. Daarom maken we nu op basis van een risicoanalyse scherpe keuzes en zetten we in op brandveiligheid en constructieve veiligheid. Dit kan betekenen dat kleinere handhavingszaken langer blijven liggen, maar veiligheid staat voorop.”

Omgevingswet

De huidige keuzes zijn gebaseerd op de bestaande capaciteit binnen de organisatie. Overigens moet de gemeenteraad er nog over praten, na evaluatie van de nieuwe werkwijze en met het oog op de nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die 1 januari 2024 ingaan. Die Omgevingswet, die talloze nu bestaande wetten vervangt, streeft naar het versnellen van procedures. Regel alleen dat wat echt nodig is, is het adagio. Met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gaat een deel van het toezicht van eenvoudigere bouwwerken naar de markt.

8 REACTIES

  1. Het zelfregulerend vermogen werkt in 95% van de gevallen gewoon niet. Gewoon gaan controleren achteraf en indien fout in oude toestand herstellen. Dat rigide toepassen en de markt kan het dan wel , want anders kost het ze heel veel centjes.

  2. Minder handhaving. Laat dat maar aan wethouder Raat (VVD) over. Door de grote hoeveelheid ‘lage’ overtredingen wordt het een rommelig, lawaaiig, viezig en onveilig zooitje.

  3. Dit komt over als een uitnodiging aan o.a. alle VVD-ers om hun peperdure bolides te parkeren op plaatsen waar dit niet toegestaan is.

  4. Te hard en door rood licht rijden, met scooters in voetgangersgebieden en op fietspaden scheuren, afval op straat gooien, dat zijn in. Amstelveen ‘lage’ zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.