Provinciale Staten Noord-Holland benoemden dinsdag 55 nieuwe Statenleden, van wie raadslid Michel Becker voor BBB er één is. In de gemeenteraad is hij fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen.

Volgens een onderzoekscommissie van Provinciale Staten zijn de verkiezingen van 15 maart rechtmatig zijn verlopen.

Eed

Tijdens de ‘installatievergadering’ van Provinciale Staten in de avond van woensdag (29 maart) nam commissaris van de Koning Arthur van Dijk de eed af bij de nieuwe Statenleden, die vervolgens in debat gingen over de verkiezingsuitslag. Deze vergadering is live te volgen of terug te zien via: https://noord-holland.stateninformatie.nl. BBB is de grootste fractie.

Vergrootglas

De 55 nieuwe Statenleden hadden maandag (27 maart) al hun benoeming aanvaard bij het Centraal Stembureau. Van de Provinciale Statenleden in de oude samenstelling namen er dinsdag dertig afscheid. Dat betekent dat 25 Statenleden terugkomen. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk: “Ook 4 jaar geleden was het duidelijk dat we voor grote uitdagingen stonden. Bijvoorbeeld wat betreft wonen, energie, klimaat en de leefomgeving. Ook toen lag de provinciepolitiek onder een vergrootglas.” Van Dijk ging ook in op de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan. Hij sprak waarderende woorden uit voor de vertrekkende Statenleden en bedankte hun voor wat ze voor Noord-Holland hebben gedaan. Veel Statenleden namen ook het woord. Het viel op dat zowel Van Dijk als diverse Statenleden verwezen naar de wijze waarop PS de afgelopen jaren het debat voerden: “op de inhoud”. Statenleden beschreven het ook als “agree to disagree” of als “hard op de inhoud maar zacht op de relatie”.

Onderscheidingen

Drie Statenleden kregen een Koninklijke onderscheiding opgespeld door Van Dijk: Wil van Soest, Miriam van Meerten-Kok en Hanneke Kaamer van Hoegee. Van Soest (foto) was vanaf 1994 volksvertegenwoordiger in de deelraad van Amsterdam-Noord en werd in 2014 gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad voor De Partij van de Ouderen waar ze tot 2022 raadslid bleef. Met de leeftijd van 82 jaar was zij bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 de oudste lijsttrekker ooit in Nederland. Van 2019 tot 2023 was ze Statenlid voor Noord-Holland voor 50Plus/Partij van de Ouderen.

Miriam van Meerten-Kok (VVD) was van 2006 – 2014 gemeenteraadslid voor Naarden. Ze was 4 jaar wethouder, eerst van Naarden en later van Gooische Meren en vanaf 2019 Statenlid in Noord-Holland. Hanneke Kaamer van Hoegee was 12 jaar lid van de VVD-Statenfractie van Noord-Holland en kreeg daarvoor ook de provinciepenning uitgereikt.

2 REACTIES

  1. Provinciale Staten van Noord-Holland is een verzameling van o.a. uitgerangeerde wethouders die hopen ooit nog eens gedeputeerde of burgemeester te kunnen worden. Men is daar drukker met zich zelf bezig dan met de belangen van de inwoners van onze provincie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.