Sinds 16 januari is een nieuw puntensysteem voor sociale huurwoningen ingegaan. Dat komt er op neer dat de inschrijftijd bij woningnet wordt uitgedrukt in wachtpunten.

Daarnaast kan men ook zoekpunten, situatiepunten en startpunten opbouwen óf kwijtraken.

Betere kansen

Wethouder Adam Elzakalai (Wonen): “Woningzoekenden met weinig tot geen inschrijftijd, zonder urgentie of andere voorrang, krijgen met deze nieuwe regels betere kansen een woning te vinden. Het nieuwe systeem werkt met punten die woningzoekenden zelf kunnen opbouwen. In het nieuwe systeem spelen ook de persoonlijke situatie en actief zoekgedrag een rol.” Wat wachtpunten, zoekpunten, situatiepunten en startpunten precies zijn is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl.

Hoeveel punten heb ik?

Sinds maandag 16 januari kan men in WoningNet zien hoeveel wachtpunten men heeft en ook situatiepunten of startpunten aanvragen, als men daarvoor in aanmerking komt. Dat kan via www.vraagpuntenaan.nl.

Urgentie

Het nieuwe puntensysteem biedt kansen voor mensen die dringend op zoek zijn naar een woning, maar geen of bijna geen inschrijftijd hebben. De huidige regels voor urgentie blijven bestaan.

Begeleiding

In alle betrokken gemeenten wordt extra fysieke begeleiding georganiseerd. Dat gebeurt bij de informatiepunten digitale overheid van de bibliotheken of in wijkcentra. Medewerkers van gemeenten en corporaties houden spreekuren waar woningzoekenden terecht kunnen voor vragen en hulp.

Effect

Om te weten wat de resultaten en effecten zijn van het nieuwe systeem wordt er gemonitord. Na drie jaar komt een uitgebreide evaluatie om te weten wat de effecten zijn. Gemeenten en corporaties laten dan onafhankelijk onderzoek doen. Tot die tijd wordt jaarlijks intern onderzoek gedaan naar de effecten. Wie vragen heeft, kan kijken op socialehuurwoningzoeken.nl. Amstelveners kunnen ook bellen met WoningNet: 088-1231520. Extra hulp biedt een bibliotheek in de buurt. Ook kan men naar de spreekuren van stichting ! WOON. Meer informatie is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl.

1 REACTIE

  1. Een grove misleiding van de mensen die hier afhankelijk van zijn en van diegenen die hier niet kunnen kopen of iets behoorlijks in de vrije sector kunnen huren. De rest mag zich blauw betalen in een markt dat enkel het speelterrein is van projektontwikkelaars en grondspeculanten.
    U spaart dan fijn voor uw pensioen zeggen de “liberalen” tot het klootjesvolk. Maar ja , die oudjes moeten dan wel wonen in superdure appartementjes, terwijl ze al de helft van hun leven baksteen-slaaf zijn geweest. Dat ondertussen hele volksstammen in alleen of met z’n tweeën in een veel te grote behuizing zitten en het financieel zeer onaantrekkelijk is om door te schuiven, daar wordt niet over geluld.
    En maar lullen over bouwen, bouwen en nog eens bouwen!
    Nee, zorg er eerst maar voor dat het aantrekkelijk wordt voor iedereen om door te schuiven. Scheelt je ook grond, arbeid en grondstoffen, maar daar hebben in de praktijk VVD&D66 maling aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.