Omdat de uit VVD, PvdA en D66 bestaande coalitie er tegen was, komt er geen onderzoek naar de mogelijkheden voor een meetnet om de luchtkwaliteit in alle Amstelveense wijken te meten. GroenLinks diende daar woensdag een door SP, Burgerbelangen (bbA), Actief voor Amstelveen (AVA) en CDA gesteunde motie voor in, maar die haalde het niet.

Martin Kortekaas

Volgens wethouder Floortje Gordon zijn is er al een landelijk meetnet, en is het toevoegen van een plaatselijk net daaraan heel duur. Het kost volgens haar een ton per meetpunt. Maar het landelijke, zei Groen-Links fractievoorzitter Martin Kortekaas, beperkt zich tot één meetpunt in Amstelveen. Hij wilde via de motie alleen een B&W vragen een voorstel te doen en daarbij te zeggen wat de uitwerking zou kosten. Maar de coalitie voelde er niks voor. Kortekaas had gememoreerd dat de stad wel aan de A9 ligt, die naam zijn mening voor slechte lucht zorgt, en vlak bij Schiphol.

Geluid

In een recent GGD-rapport zijn wel de effecten van geluid door vliegtuigen op de

Floortje Gordon

gezondheid onderzocht, maar niet die van vieze lucht. Er is, constateerde Kortekaas, onduidelijkheid over de kwaliteit van de lucht en een fijnmaziger meetnet zou tot gerichte maatregelen kunnen leiden. Dat  past ook in de wel door die coalitie gewenste ‘smart city’, meldde de motie. De coalitie heeft wel gezegd de luchtkwaliteit te willen verbeteren, maar ziet dus niets in een meetnet. Waarmee zij volgens Kortekaas voorbij gaat aan de realiteit ‘meten is weten’.

Armoede

Patrick Adriaans

Wel werd een motie van zijn fractie unaniem aangenomen, waarmee B&W de opdracht kregen eens te kijken hoe andere gemeenten een armoedebeleid voeren. Het college moet die inventarisatie aan de raad voorleggen bij het uitwerken van het minimabeleid.

Over hoe Amstelveen met minima en statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) omgaat, is bijvoorbeeld de SP nogal ontevreden, blijkt keer op keer. Die vindt ook dat de arbeidsvoorwaarden bij de door de gemeente ingehuurde organisaties voor thuishulp niet goed zijn. “Er is verschil in perspectief”, zei SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans, doelend op de andere aanpak door B&W dan zijn partij zou wensen. Hij verwees naar de twee demonstraties die de SP samen met FNV voerde bij het gemeentehuis.

Maar wethouder Herbert Raat, die FNV tot ergernis van de SP ooit de schuld gaf van de lage betaling van thuishulpen, noemde de vakbond in deze kwestie onnadenkend. “Die neemt de gemeente kwalijk organisaties uit te betalen op basis van een cao die zij zelf heeft gesloten.” Overigens keerde de gemeente aan te laag betaalden onlangs een bedrag ineens uit van € 1000.

 

 

5 REACTIES

 1. Raat moet niet doen of zijn neus bloedt. Hij weet heus wel dat een heel stel huishoudelijke hulpen die waren ontslagen enkel weer konden beginnen onderaan de cao, terwijl ze al bovenaan stonden. Dit scheelde die mensen zo’n 25% van ongeveer €12,50 naar €9,50. Toen had hij het verhaal dat de huishoudelijke hulpen dat maar in privé onderhandelingen met hun nieuwe werkgever moesten uitvechten. Of dat die mensen konden! Het was meer slikken of stikken. Aan de andere kant zouden ze weigeren hadden ze geen recht op een uitkering, want het is passend werk. Natuurlijk wist de nieuwe werkgever dat ook.
  Ook was het volgens de hr. Raat de schuld van het FNV, maar hij zei niet op hetzelfde moment dat hij de vorige werkgever eruit had gegooid, waardoor de nieuwe werkgevers de kans kregen om een heel stel mensen lager in te schalen.
  Vervolgens streek de hr. Raat met veel bombarie over zijn hart en kregen de getroffen mensen maximaal €1000,—. Dat bedrag dekte vaak de geleden schade totaal niet. Dat zei hij zelf ook. Het was een tegemoetkoming.
  Zie hier een staaltje van de hr. Raat hoe die met werknemers, die via derden van hem afhankelijk zijn omspringt en je zo “ kunt sparen voor de toekomst” over de ruggen van de laagstbetaalden en zwaksten in onze gemeente.
  En wat deed de raad. Die applaudisseerde in grote meerderheid voor deze superstruc! En vervolgens gingen ze een vorkje prikken en gezellig borrelen in de oude Bajes.
  Zie hier het ontstaan van een werkende onderklasse, die hier eigenlijk ook niet eens meer in aanmerking komen voor een huis.

 2. Het meten van de luchtkwaliteit hoeft toch niet zo moeilijk te zijn en duur te zijn Waar geen anonieme enquête onder huisartsen waarin enkel de aantallen mensen worden genoemd met longproblemen en dat vergelijken met gelijksoortige regio’s en schone gebieden. Dit geeft toch al een duidelijke indicatie of is het gewoon een kwestie van niet willen of bang zijn voor de uitkomst?

 3. D66 is een aanhangwagen van de ‘Vroem-vroem-partij’ VVD. Floor Gordon moet zich schamen voor haar bezwaren tegen meetpunten van de luchtkwaliteit.

 4. Gruwelijk ‘mooie’ foto, trouwens.

  Wanneer beseft het ‘beschaafde’ deel van mensheid dat zij het verkeerde pad naar de toekomst hebben gekozen? Alles waarmee wij nu en straks worden geconfronteerd, was al lang geleden voorspeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.