Komt van uitstel geen afstel? Die vrees leefde bij diverse fracties in de gemeenteraad, die woensdag debatteerde over het bestemmingsplan voor de inpassing van de Pathébioscoop in het Stadshart. Terwijl het bestemmingsplan wel door de raad wordt vastgesteld, begint de bioscoopondernemer een jaar later met de bouw van de bios. Het kost de gemeente ook geld, terwijl destijds in de startnotitie stond dat de bouw volledig budgetneutraal zou zijn, constateerde Dianne Hoekakker van de ChristenUnie.

Zij zag de miljoenen liever naar burgers gaan, die het naar haar inzicht meer nodig hebben dan de ondernemingen Pathé en Unibail-Rodamco, die onder meer de tweemiljoen euro voor ‘hellingbaan’ zou betalen, omdat het een stuk grond betreft dat haar eigendom is.

Negatief saldo

Er is nu sprake van een negatief saldo voor de gemeente en dat leek Hoekakker niet volgens afspraak. Maar wethouder Floor Gordon zei dat de zogenoemde hellingbaan de nieuwe verbinding van de A9 naar de parkeergarage wordt, waar de gemeente moeilijk buiten kan als de nu bestaande ventweg verdwijnt. De ChristenUnie zei dat in de Perspectiefnota (met de contouren voor het beleid in het nieuwe jaar) nog stond dat de komst van de bioscoop geen nadelig saldo voor de gemeente zou opleveren.

Hoeveel geld?

Fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP was het eigenlijk ook wel met de ChristenUnie eens en wilde weten hoeveel geld de gemeente in de nieuwe bioscoop steekt, die volgens Fleur Costa Baioa van BVNL totaal overbodig is. Er zouden in totaal 1200 zitplaatsen komen, verdeeld over minimaal zes zalen. Maar in het nu bestaande Cinema Amstelveen krijgt men de plusminus vijftig plaatsen niet eens allemaal bezet. “Ik kom daar regelmatig, maar het is zelden uitkocht”, zei Costa Baioa.

 Aantrekkelijk

De VVD vond bij monde van raadslid Victor Frequin de door Pathé aangekondigde latere bouw wel teleurstellend, maar begreep het besluit van de onderneming wel. Overigens zei raadslid Ferry van Groeningen van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat Pathé onlangs vier bioscopen heeft verkocht en die nu huurt. Volgens de VVD wordt het Stadshart alleen maar aantrekkelijker door een forse bios, ook voor winkelcentrum en horeca. En van coalitiepartner D66 zei raadslid Tawros Aslanjan dat Pathé niet de enige is die bioscopen exploiteert. “Is ook aan andere partijen gedacht?”, vroeg hij.

Geen ontbinding

Wethouder Gordon ging er van uit dat uitstel geen afstel voor de bouw van de bios is en dat het contract met Pathé overeind blijft. “Van ontbinding is geen sprake”, zei ze. Kennelijk maakte de gemeente over de bij de bioscoop en de plannen voor het Stadshart behorende grondexploitatie afspraken die geheim blijven.

Zoals de komst van de bioscoop wankelen meer bouwprojecten wegens de sterk gestegen bouw- en energiekosten, waarschuwde Gordon. Intussen is de bioscoop wel bepalend voor de rest van de aanpassing van de cultuurstrip aan het Stadsplein, constateerde zij verder. “Die zijn niet los te koppelen”, zei ze. Zodat als er toch afstel door Pathé komt er een nieuw bestemmingsplan nodig is. Dat de gemeente ook nu plankosten maakt, is volgens haar logisch.

8 REACTIES

 1. Als een commerciële instelling als Pathé brood ziet in zo’n bios zal het wel goed zijn. Maar het soort films wat dit bedrijf meestal aanbiedt komen daar overwegend jongeren op af en gezien de horecaprijzen in het Stadshart betwijfel ik toch of zij hun heil dan niet ergens anders gaan zoeken.
  Wel gek dat de gemeente ook moet bijdragen. Ik zou zeggen commercieel prima , maar zoek dan het zelf financieel ook alleen uit. We zijn hier toch liberalen?

 2. Niemand lijkt de vraag te stellen hoe is de deal met Pathe tot stand gekomen?
  Is er een open en transparante procedure geweest waarbij ook andere partijen zich konden inschrijven?

  Pathe heeft een nagenoeg monopoliepositie in deze regio wat betreft bioscopen. Partijen als Vue Cinemas en Kinepolis hebben daarbij het nakijken.

  Interessant is om te zien of de Gemeente Amstelveen andere partijen ook de mogelijkheid heeft gegeven om zich in te schrijven op de kans om een bioscoop te realiseren om te voorkomen dat hier de lokale overheid meewerkt aan marktafscherming en verdere monopolievorming. Dit soort deals wekken bovendien de schijn tegen zich tot ons-kent-ons met alle gevolgen van dien.

 3. Dan rest nog één simpele vraag, zitten de inwoners van Amstelveen te wachten op deze bioscoop, zelf denk ik van niet, maar laat de inwoners spreken.

 4. De kwestie Pathé riekt naar typisch Amstelveense begunstiging, vriendjespolitiek en netwerkcorruptie.
  Vanaf het begin is er alleen maar sprake geweest van Pathé, Pathé, Pathé.

  Dit is een geschikt onderwerp voor onafhankelijk journalistiek onderzoek.

  Er is trouwens al een bioscoop in het Stadshart, met een kleine en een grote zaal. Daar draaien uitstekende films. Goed beeld, prachtig Dolby geluid. Toch is de zaal nooit meer dan de helft gevuld.

  Voor blockbusters kan je naar Pathé Arena. Een kwartier met de bus.

  • Ook blockbusters hebben recht op hun publiek en ik kan me voorstellen dat men ‘s avonds wat meer levendigheid wil in het Stadshart en dat ouders liever willen dat hun spruiten hier een filmpje pakken ipv naar de stad te gaan.

 5. We hebben in het stadshart Amstelveen de Parade gehad, mega leuk, voor elk wat wils, er kwam geen hond kijken, twee of drie jaar volgehouden.
  Ook hebben we een aantal keren de Europese toppers gehad van het polsstokhoogspringen
  op het stadshart, ook daar werd nauwelijks naar gekeken.
  We hebben een Franse, Engelse en Amerikaanse week gehad, ook weinig belangstelling voor,
  mensen willen hier graag wonen en het vertier zoeken ze ergens anders, dus een bioscoop zal niets toevoegen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.