Is wethouder Rob Ellermeijer bereid verhuurders van woningen te dwingen van huurverhogingen af te zien, nu de coronacrisis velen treft? Daar komt komen de schriftelijke vragen van de SP  in de gemeenteraad op neer. Fractievoorzitter Patrick Adriaans verwijst naar een in de Eerste Kamer aangenomen motie, waarin de regering wordt opgeroepen een tijdelijke huurstop af te kondigen.

Patrick Adriaans

Actief voor Amstelveen (AVA) vroeg bij monde van fractievoorzitter Michel Becker om huurmatiging in een vorige week gehouden informatieve bijeenkomst over corona voor raadsleden. Ellermeijer zei toen in brieven naar particuliere huurders en gesprekken met corporatie Eigen Haard op terughoudendheid wat huurverhoging betreft te hebben aangedrongen. Maar die terughoudendheid komt volgens Adriaans bij de corporatie neet op een huurverhoging van 4,4%. Dat is binnen de wettelijke marges die vóór de coronacrisis mogelijk werden (5.1 tot 6,6%), maar ruimschoots meer dat de verwachte inflatie en geenszins in lijn met de oproep tot terughoudendheid of zelfs tijdelijke bevriezing van huren, vindt Adriaans.

Terughoudend?

Hij wil daarom weten of B&W de motie in de Eerste Kamer wel steunen, waar daar trouwens de complete coalitie (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) tegen was. Adriaans vraagt ook wat naar de mening van B&W de term terughoudend inhoudt en of die in een percentage is vast te leggen. En natuurlijk of 4,4% dat is. Als het college dat percentage te hoog vindt wil Adriaans graag weten wat het dan gaat doen om Eigen Haard tot andere opvattingen te brengen.

Stappen

Ook over de particuliere verhuurders heeft de SP een vraag, namelijk: “Wat zijn de stappen die het college onderneemt indien verhuurders toch de huren (fors) verhogen?” Adriaans wil weten of het college bereid is, naast een moreel appél, ook andere maatregelen in te zetten, waaronder het publiekelijk benoemen van verhuurders die weigeren hun maatschappelijke verantwoordelijkheid na te komen.

2 REACTIES

  1. Is het niet meer dan billijk, als de coalitie bij monde van Binnenlandse Zaken tijden buitenlandse investeerders in de huursector heeft trachten te lokken met een rendement van rond 8% om in tijden van crises ook daar eens flink de rem op te zetten, want met deze huurverhogingen dreigen de huurders het kind van de rekening te worden. Rutte heeft toch gezegd dat we samen uit deze crises moeten komen ?
    Trouwens is het mij wel opgevallen dat die prospectus van BZ met die voorgespiegelde 8% sinds een paar maanden niet meer is te vinden op hun site.

  2. Ik vind het altijd zo verdomd jammer dat bijna alle politieke partijen vaak net doen alsof zij het wiel weer hebben uitgevonden. Men vecht alleen voor de eigen toko! Daar is dit ook weer een treffend voorbeeld van. Op dit punt zeggen AVA , GL ,SP en misschien ook nog CU en OCA zo ongeveer hetzelfde, samen toch goed voor een 8 tot 10 zetels in de raad. Als een dergelijk soort motie met zijn allen naar buiten wordt gebracht zegt dat meer naar de kiezer toe en ook naar de coalitie. Een kiezer wil een sterk blok zien en niet allerlei splinterpartijtjes en een coalitie is altijd meer bereid water bij de wijn te doen bij een geduchte oppositie op een bepaald punt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.