Op donderdag 29 september (20.00 uur) is Esther Shaya (foto) te gast bij Boekhandel Blankevoort, waar zij zal spreken over haar boek Harry &Sieny: Overleven in verzet en liefde.

Begin 1943 leren Harry Cohen en Sieny Kattenburg elkaar kennen in Amsterdam. Harry is koerier voor de Joodse Raad en komt een bericht afgeven voor de directrice van de crèche aan de Plantage Middenlaan, waar Sieny als kinderverzorgster werkt.

Verliefd

Ze worden verliefd en slechts een paar maanden later trouwen ze, middenin chaotische omstandigheden van razzia’s en illegaliteit – letterlijk tussen het redden van de kinderen door, tijdens hun lunchpauze.

Onder leiding van directrice Henriëtte Pimentel hebben zowel Harry als Sieny zich ingezet om zoveel mogelijk kinderen uit de crèche weg te smokkelen. Op 29 september 1943 werd de crèche definitief gesloten. In krap een jaar tijd werden honderden Joodse kinderen in veiligheid gebracht. Harry en Sieny besluiten diezelfde dag onder te duiken en overleven de oorlog.

In 1946 sticht het jonge stel een gezin, ze verhuizen daarmee naar New York en Mexico en komen uiteindelijk terug in Nederland. Ze gaan in Amstelveen wonen, vlakbij Boekhandel Blankevoort, waar ze vaste klant worden.

Het onroerende dubbelportret van deze twee bijzondere mensen is geschreven door Esther Shaya. Zij leest op 29 september voor en vertelt over haar onderzoek naar het levensverhaal van Harry en Sieny Cohen. Uiteraard is er na afloop gelegenheid om na te praten en uw exemplaar van het boek te laten signeren door de schrijfster.

Gaarne aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl van 020 6455694.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.