Omdat de lokale Voedselbank nu in het kader van een landelijke actie “Op een lege maag kun je niet leven”, die samen met Albert Heijn is ontwikkeld, bij enkele vestigingen van de supermarktketen een inzameling houdt, heeft de VVD schriftelijk aan wethouder Marijn van Ballegooijen gevraagd of de nota Armoedebeleid niet op de schop moet. De nationale inzamelingsactie is speciaal gericht op het ontbijt van de kinderen, dat sommigen schijnen te moeten ontberen.

De raadsleden Elisa De Marco en Victor Frequin willen weten hoeveel kinderen in Amstelveen eigenlijk in armoede leven en hoeveel gewoonlijk zonder ontbijt naar school gaan. “De Voedselbank is een vangnet maar de structurele oplossing moet vanuit de samenleving en dus de politiek komen”, vinden zij.

Cijfers

De raadsleden houden er kennelijk rekening me dat die cijfers er niet zijn. Zij vragen B&W wat die kunnen dien om het gewenste inzicht te krijgen. “Zonder de privacy te willen schenden is de vraag of via de gegevens van de Bijstand en van de Voedselbank er inzicht kan komen in de Amstelveense problematiek. Graag uw reactie hierop.”

De raadsleden vragen ook welke regelingen de gemeente nu kent om specifiek deze groep kinderen te ondersteunen en wat de aantallen zijn die hiervan gebruik maken. “Maken meer / minder kinderen gebruik van bijvoorbeeld de computerregeling, de zwemmogelijkheden, de Amstelveenpas? En weet u hoeveel kinderen gebruik maken van (armoede)regelingen van bijvoorbeeld de Amstelveense sportverenigingen.” Als het college dat niet weet, moet een onderzoek daarop los worden gelaten, vinder de VVD’ers. Hetvis voor hen ook de vraag of met de bestaande regelingen de juiste groepen wel worden bereikt.

Verlammend

“Armoede werkt verlammend voor volwassenen en zeker ook voor de kinderen in een gezin waar stress als gevolg van armoede altijd aanwezig is”, zegt Elisa De Marco. Maar waar volwassenen meestal nog een sociaal vangnet hebben, gaat dat voor kinderen niet op, vindt ze. “De VVD vindt goede scholing voor elk kind en me kunnen doen met sport bijvoorbeeld essentieel voor het bevorderen van kansengelijkheid. Een goed gevulde maag voordat je aan de schooldag begint is helaas niet voor elk kind in Amstelveen vanzelfsprekend.”

Overigens houdt de Voedselbank al sinds haar oprichting geregeld inzamelingsacties bij lokale supermarkten.

3 COMMENTS

  1. “ sommigen schijnen te moeten ontberen” meldt de VVD en de journalist Th. J. Bos. Ah gut? De VVD gaat ook eens vragen stellen over armoede. Nou ja, ze gaan het onderzoeken! Meer ook niet hoor!
    Nou, dames en heren van de VVD ,in Nederland komt dat vaker voor dan je denkt, zoals ik helaas heb moeten vaststellen na bijna 40 jaar werken als onderwijzer in Amsterdam. Maw het komt dus ook in Amstelveen voor.
    De hamvraag blijft. Wat denkt mevr. Elisa de Marco hier aan te doen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.