De raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) besloot dinsdag met 2,5 miljoen euro te participeren in de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Regio BV op het gebied vaan duurzaamheid. Eigenlijk legde de gemeenteraad het benodigde geld al op tafel voor Invest-Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Die ging over in een BV, waar ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan deelneemt met 60 miljoen euro. De Amsterdam Metropool Regio (MRA) betaalt € 100 miljoen.

Eneco

Noord-Holland is overigens de laatste provincie waar een dergelijke BV tot stand komt. Het voorstel van B&W was dus nu de deelname om te zetten naar deelname aan de ROM Regio BV.  Het bedrag komt uit de reserve duurzaamheid, die is ontstaan uit de opbrengsten van de  verkoop van de Eneco-aandelen, die de gemeente ongeveer 60 miljoen opleverden.

De regio wordt via de ROM Regio BV dus volledig aandeelhouder van het Transitiefonds met een beoogd fondsvermogen van € 100 miljoen.

De kosten voor business development worden gedekt uit MRA middelen voor € 1,4 miljoen per jaar tot en met 2024. Na 2024 is er nog geen dekking voor deze kosten.

Transitie

Deze transitieopgaven zijn maatschappelijk urgent, maar kennen hoge financiële risico’s, relatief laag financieel rendement en een lange doorlooptijd, zeggen B&W.  “De ROM zal bijdragen aan financieringsmogelijkheden en business development en de regio in economisch opzicht stimuleren. Zij vormt de schakel naar Rijks- en Europese middelen en Invest-NL. Momenteel zijn wij de enige regio zonder ROM.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.