Het dierentehuis aan de Kostverlorenweg 12 blijft dicht. Dat was het al, maar het gaat ook niet meer open, niet de Dierenbescherming, die het exploiteert, aan B en W weten; per 1 november wordt het asiel permanent gesloten. Zwerfdieren, waarvoor de gemeente een wettelijke zorglicht heeft, moeten (blijvend) naar de opvang in Hoofddorp (Hoofdweg 565, Westzijde). De gemeente onderzoekt of er een asiel op eigen grondgebied kan komen.

Jacqueline Hocker

Dit voorjaar sloot het dierenasiel in principe tijdelijk haar deuren, omdat in het huidige pand o.a. niet coronaproof kon worden gewerkt. Maar dat was eigenlijk niet de hoofdreden. De Dierenbescherming wil haar activiteiten regionaal en naar het zegt professioneler organiseren.

Zes gemeenten

Heel de gemeenteraad maakte zich, op initiatief van Jacqueline Höcker van AVA, onlangs sterk voor dierenwelzijn en vond het maar matig dat het asiel in Amstelveen werd gesloten. “Het werkgebied van het tehuis omvat naast de gemeente Amstelveen vijf andere gemeenten in de regio”, meldt de gemeente. Mensen die afstand willen doen van hun huisdier of er een juist willen adopteren, kunnen dus in Hoofddorp terecht na het maken van een afspraak.

Volgens de Dierenbescherming is het huidige pand aan de Kostverlorenweg in Amstelveen te oud. De investeringen vindt de Dierenbescherming niet in verhouding staan tot het dalend aantal zwerfdieren dat opvang nodig heeft.

Contract

Dierentehuis Amstelveen is een asiel van de Dierenbescherming dat op contractbasis de opvang van zwervende honden en katten voor de gemeente Amstelveen verzorgt. Het college van B en W zegt te betreuren dat het sluit, maar zegt met de Dierenbescherming nog tot eind 2021 een contract te hebben. En daarin staat niet aan dat de opvang van zwerfdieren binnen gemeentegrenzen moet plaatsvinden. De gemeente onderzoekt nu mogelijkheden om de wettelijke zwerfdierenopvang en eventueel ook pensionopvang voor huisdieren van Amstelveners binnen gemeentegrenzen te laten plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.