De fractie van Goed voor Amstelveen (GVA) gaat per motie B&W oproepen hittestress bij dieren te voorkomen. In elk geval door in het veehouders circuit goed te handhaven. ‘Middels een motie zal gevraagd worden een moreel appèl op veehouders en paardeneigenaren te doen en hierin de samenwerking te zoeken met het Ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit”, zegt de lokale partij. Overigens kan de gemeenteraad pas op 21 september over de motie stemmen, omdat hij nu met reces is.

De fractie vindt dat er veel meer aandacht en actie van de gemeente moet komen ‘om nodeloos lijden bij dieren en daaruit volgende fysieke en emotionele aandoeningen, te voorkomen’.

Besluit

Veehouders voor stal- en weidedieren zijn krachtens het ‘Besluit houders van dieren’ landelijk verplicht die dieren, als zij niet in een gebouw staan, te behoeden voor slechte weersomstandigheden en dus ook hittestress. Het geldt voor koeien, varkens, schapen, paarden, geiten en kippen, zegt GVA. Paarden moeten wettelijk beschermd worden bij 27 graden Celsius. Maar ook voor dieren in een stal zijn wettelijke verplichtingen om die te beschermen. Ook daar kan de temperatuur behoorlijk oplopen, weet fractievoorzitter Jacqueline Höcker. “Er wordt ook geadviseerd ’s nachts de staldeuren open te houden.” Verder moet er volgens haar voldoende water aanwezig zijn en de luchtvochtigheid en ventilatie ook oké zijn.

Schaduw

“Dierhouders die geen schaduw bieden kunnen in overtreding zijn, ook als de dieren geen zichtbare kenmerken hebben van hittestress”, zegt ze. Schaduw kan volgens haar worden geboden “door bomen, tentdoeken, schaduwdoeken en parasols.”

De lokale partij had in haar verkiezingsprogramma al staan dat, behalve de VN-klimaatdoelen, ook diervriendelijkheid lokaal moet worden nageleefd en daarin hittestress bij dieren ook benoemd. Volgens de partij zijn veel organisaties die bescherming van vee en weidedieren breed uitdragen. “Nog steeds zijn er landelijk ook heel veel dieren-en veehouders die het ontkennen”, meent Höcker. Inwoners kunnen ook informatie vinden via de link: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/hittestress-koeien.

Ten tijde dat de motie instemming komt is waarschijnlijk hittestress al voorbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.