De sterk gestegen hypotheekrente, plus de torenhoge huizenprijzen, zorgen nu voor een impasse op de woningmarkt. Dat meldt althans De Hypotheker.

Volgens die organisatie daalde het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde in juli met 28 procent in vergelijking met de maand ervoor. Ten opzichte van een jaar geleden is de afname zelfs 32 procent.

Weinig aanbod

Oriënteerders op de woningmarkt lijken de aankoop van een woning uit te stellen tot de hypotheekrente weer is gedaald of het aanbod betaalbaarder wordt. Zij zien nog weinig verbetering in hun situatie op de woningmarkt, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker. Zeven van de tien mensen die binnen nu en twee jaar een woning willen kopen, verwachten nog altijd problemen met (te) hoge huizenprijzen. Meer dan de helft ervaart bovendien dat er (veel) te weinig aanbod is in de prijsklasse waarin zij zoekt.

13 procent

Het beeld is dat men voorlopig vooral de kat uit de boom kijkt. Dertien procent zegt niet te merken dat de markt iets minder overspannen wordt, zeven procent dat er minder biedingen en concurrentie is en zes procent dat men vaker naar een bezichtiging kan.

Er zijn volgens De Hypotheker meer tekenen van een licht afkoelende woningmarkt. De stijging van de huizenprijzen vlakt af.  In het tweede kwartaal is de gemiddelde verkoopprijs gestegen met 10,6 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Eerdere kwartalen lagen deze prijsstijgingen nog rond de 20 procent. Het gemiddelde hypotheekbedrag nam in de maand juli (311.000 euro) bijna met vijf procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden (326.000 euro).

Leencapaciteit omlaag

Door de sterk gestegen hypotheekrente, de aanhoudende hoge huizenprijzen én de angst voor een economische recessie lijkt de woningmarkt momenteel in een impasse beland. “Door de hogere hypotheekrente kunnen woningzoekenden op dit moment minder lenen. Hierdoor staat de betaalbaarheid van woningen nog verder onder druk, zeker aangezien de lagere leencapaciteit – mede door de krappe woningmarkt – nog niet terug te zien is in lagere huizenprijzen”, zegt de lokale franchisenemer van De Hypotheker Chris der Salm. “Uit ons onderzoek blijkt dat de helft van de oriënteerders die binnen twee jaar een woning willen kopen op zoek naar een woning tot 349.000 euro, terwijl de gemiddelde verkoopprijs in het tweede kwartaal van 2022 op 448.000 euro lag. De licht afkoelende woningmarkt is een gezonde ontwikkeling, maar aangezien de huizenprijzen nog steeds sterk stijgen moeten we niet te vroeg juichen. Het is cruciaal dat de aandacht niet verslapt en het tekort aan woningen urgent op de agenda blijft.”

1 op de 5 wil koopwoning

Ruim een vijfde van de Nederlanders zou binnen nu en twee jaar naar een (eerste of volgende) koopwoning willen verhuizen, zo blijkt uit het onderzoek. Driekwart van hen meldt bereid te zijn een concessie te doen door langer te wachten met het kopen van een woning en een kwart zegt al langer dan een jaar op zoek te zijn.

Lees hier hoe oriënteerders hun kansen op de woningmarkt kunnen vergroten bij de zoektocht naar een nieuwe woning.

 

1 COMMENT

  1. Tja, de wal zal het schip wel doen keren, maar het duurt wel erg lang! Ik ben geen econoom, maar al die hoge schulden maakt ons wel kwetsbaarder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.