In mijn jeugd werkte de rijksoverheid graag mee aan emigratie van Nederlanders, omdat het land met inmiddels tien miljoen inwoners naar haar overtuiging te vol was. Een half miljoen Nederlanders gaven aan de oproep van de regering gehoor door onder meer naar Canada, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland te vertrekken. Ook uit Amstelveen. Kennelijk bleek daarna zowel land als stad van elastiek.

Landelijk wonen er nu royaal 17,5 miljoen, maar de leuze lijkt er kan nog meer bij. Dat is ook in Amstelveen zo. Dezelfde partijen die het hards klagen over gebrek aan woningen voor Amstelveners (en Nederlanders in het algemeen), vinden dat de deuren hier wagenwijd open moeten staan voor nieuwkomers. Zodat men aan het huizen bouwen blijft. Blijkbaar heeft men niet gehoord dat dweilen weinig zin heeft als de kraan open blijft staan.

Extreem rechts

Wie zegt dat Amstelveen en Nederland vol is, loopt de kans minimaal voor extreemrechts uitgescholden te worden en als gauw wordt beschuldigd van racisme, discriminatie en meer van die soort kreten. Terwijl men in de internationale stad Amstelveen blij lijkt met iedereen die zich hier vestigt. In denk nog vaak aan de tachtiger jaren, toen het aantal inwoners ongeveer ruim 69 duizend was. Sindsdien groeide de bevolking met ruwweg dus 33%. Alleen al van 2010 tot 2020 kwamen er elfduizend personen bij, vooral dankzij de woningbouw, al lijkt die volgens bijvoorbeeld GroenLinks en de SP op de verkeerde groepen gericht. Maar B&W van deze gemeente zijn evident trots op het internationale karakter van de stad, waarin een vijfde deel uit het buitenland komt en vooral werkzaam is bij de multinationals die hier neerstreken.

Nou ja, het schijnt nu welletjes te zijn met 110.000 inwoners. Dat is althans het formele beleid. Maar niets zo veranderlijk als dat beleid. In het verleden is wel eens 125.000 genoemd als uiterste grens. Toch gek dat men in het dichtst bevolkte land van Europa, klagend over het klimaat, de deuren wijd open zet. En dan kan Amstelveen niet achterblijven, heb in begrepen.

18 REACTIES

 1. Amstelveen kan niet achterblijven. Dat heeft u inderdaad goed begrepen. Het is minstens vijftig jaar te laat om oorzaken van bevolkingsgroei, globalisering, mobiliteit en migratie te bestrijden. Nu kan men alleen nog proberen om de gevolgen van falend beleid in beheersbare banen re leiden.

  #50verlorenjaren

 2. Diverse zaken zijn door de heren Bos en Van Waning , niet zo goed begrepen, denk ik. Op dit moment is het reproductiegetal van een gemiddelde Nederlandse vrouw ongeveer 1,55 terwijl zij haar eerste kind krijgt rond de 30. Wil een bevolking op hetzelfde niveau blijven staan, moet het ongeveer 2,1 zijn. ( CBS).
  Maw de groei komt van immigranten. In Amstelveen specifiek van expats. Maar deze groep zijn wereldburgers. Zo gauw het slechter gaat met de economie zijn zij ook vertrokken. ( Vb Corona ) Dit zal ook in mindere mate gelden voor mensen die vanuit de EU komen.
  Daarbij komt dat we een grote groep in de bevolking hebben die niet meer productief is. Willen wij daarvoor kunnen zorgen, moeten we wel mensen van buitenaf hebben.
  Dit alles vergat de hr Bos te vermelden in zijn colomn. ( als ik het mis heb, lees ik het hier wel)

  Daarnaast zei de hr Bos , dat GL en SP ( en eigenlijk ook AVA, maar die laten het niet zien in hun stemgedrag in de raad) vonden dat er voor de verkeerde groep werd gebouwd. Dit is volstrekt onwaar. Er mag best in het dure vrije sectorsegment gebouwd worden , maar niet alleen maar. Daar hebben deze 2 partijen bezwaar tegen.

  Persoonlijk vind ik dat ook, omdat ook bagage afhandelaars en handhavers e.a. het recht hebben om hier te wonen want zonder deze mensen kan een maatschappij ook niet draaien. Maw overheid hier vertegenwoordigt door VVD&D66 maak eens een verdeelsleutel die enigszins recht doet aan de vraag en dans niet enkel naar de pijpen van projectontwikkelaars en grondspeculanten die slechts uit zijn op winstmaximalisatie. U dient namelijk wel alle belangen van alle groepen in de samenleving enigszins te vertegenwoordigen.

  • 1. Misschien had ik moeten zeggen dat zij vinden dat ‘vooral’ voor de verkeerde doelgroepen wordt gebouwd.
   2. Het is natuurlijk geen representatief onderzoek, maar als ik uit mijn raam kijk wonen er twee Nederlanders (die werken) en verder allemaal buitenlandse asielzoekers, met ontzettende veel kinderen (tegenover mij woont iemand met zeven kinderen) en allemaal in de bijstand. Zou ik ook doen hoor, als ik mij economisch kan verbeteren en er een klein landje is dat je het best daarvoor kunt uitkiezen.
   3. Het woord ‘wereldburger’ valt mij iets te vaak, maar we gaan ook volgens de Bijbel naar één wereldregering.
   4. Ik begrijp dat van jou de elasticiteit van Nederland mag toenemen en er nooit een einde aan komt als het maar om buitenlanders gaat. En intussen jagen wij de boeren, die van alles de schuld zijn, gewoon weg naar oorden waar men nog nooit van stikstof heeft gehoord.

   • 1. Waar is dan in de afgelopen 5 of 6 jaar voor de soc. sector gebouwd? Een “studio” van 25m2 is al een zeldzaamheid <€1000,— all in.
    2. Diegenen die u ziet zijn statushouders en dat is heel wat anders dan asielzoekers. De gemeente zegt dat alle statushouders minstens 20 uur betaald/ vrijwilligerswerk moeten verrichten. En 20 uur moeten besteden aan inburgeringscursus. Zo niet dan plaatst de gemeente ze ergens. Ontheffing van deze plicht is mogelijk, maar met gewichtige redenen. Veel kinderen klopt momenteel, maar bij vergelijking met de Turkse en Marokkaanse groepen is het aantal vergelijkbaar met het aantal Nederlandse. Ook wil ik best geloven dat jij alleen maar statushouders ziet, want die nu eenmaal geconcentreerd in wijken waar veel soc woningen zijn. ( ook in Groenhof) maar bijvoorbeeld erg weinig in Waardhuizen/Middenhoven.
    Even mijn opsomming met mensen van buitenaf opgedaan als vrijwilliger bij het Taalhuis.
    1 Braziliaanse werkt , 3 Chinezen ( 2 werken) , 1 Griek werkt nu, 1 invalide Syrische man, 1 Syrische werkt (plus 1 onbekend) , 1 Roemeen werkt, 1 Indiër werkt, 1 Egyptenaar werkt, 1 Israëlische werkt, 1 Turk vrijwilligerswerk ( is net hier)
    Veel van deze mensen zijn hier gekomen als de vrouw van een expat, maar wilden toch gaan werken en hebben zelf werk gevonden of gecreëerd. Een derde ongeveer zijn statushouders.
    3. Ik heb de term “wereldburger” gebruikt, omdat vele m.n. expats overal hebben gewerkt of nog werken. Zelf heb je dat “ op het hoofdbureau” genoeg waar kunnen nemen.
    4. Wat ik wil of vind , is niet ter zake doende. Het is gewoon een feit dat mensen naar die plaatsen gaan , waar zij van denken dat het beter is. In de vijftiger jaren dachten vele Nederlanders dat het in Canada , VS enz dat en zij zijn en masse geëmigreerd . Nu komen ze en masse binnen, omdat er blijkbaar emplooi voor ze is en de meeste vinden hier ook hun weg en zeker hun kinderen. De toestroom zal enkel maar stoppen als er een economische neergang is.

    Nog even een paar leuke cijfertjes voor je. Het niet- Europese deel van de bevolking bedraagt 6%.
    Een 25% van de bevolking heeft over 3 generaties minstens 1 persoon van buitenlandse oorsprong. ( ik ook 😂😂😂😂!!!!! zelfs diverse!!!!!)
    Bekijken we het over de laatste 200 jaar geldt dit voor 98%!
    Maw ik wil alleen maar zeggen dat vooral in een handelsland de bevolking altijd vloeiend is.

    • Ik sprak alleen maar mijn verbazing erover uit dat een land dat in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw al volgens de regering ‘vol’ was en een emigratieland werd, nu – met bijna het dubbele aantal inwoners – kennelijk van elastiek blijkt en van emigratie- en immigratieland is geworden. Lang geleden heeft PPR-raadslid Jan-Gert Teule er al voor gewaarschuwd dat het grenzeloos toestaan van buitenlandse bedrijven Amstelveen op den duur een woningtekort zou opleveren. Hij had gelijk. Hoewel het woningtekort landelijk is. En daar komt dweilen met de kraan open om de hoek kijken.

     • Tja, Johan, dat komt omdat de grote maak- industrie volledig is verdwenen. ( in regio alleen al Fokker, DAF, Verolme en heel veel andere kleintjes,zoals naaiateliers waarvan het 40 jaar geleden stikte in de volksbuurten van Amsterdam. ) Nagenoeg al het werk van 50 ,60 jaar geleden is volledig veranderd. In die tijd werd er ook een actief volkshuisvestingsbeleid gevoerd, wat men al in de jaren 90 is begonnen om volledig af te bouwen door alles aan de vrije markt over te laten met als gevolg dat de schuldenlast ( dmv hypotheken) ontzettend is toegenomen en er steeds meer mensen buiten de boot vallen en heus niet alleen de mensen die afhankelijk zijn van de soc sector.
      Dat ligt heus niet allemaal aan immigratie, want zouden morgen al die immigranten weg gaan, dan was Nederland ( en ook Amstelveen) bankroet.
      De oplossing moet je niet alleen in bouwen en bouwen zoeken, maar ook in het feit dat het voor mensen lonend moet zijn om door te stromen. Dat is het nu beslist niet, zowel voor huizenbezitters, zeker in de soc sector en zelfs in de vrije.

     • Vreemd dat er volgens Ons Amsterdam in 1970 al in die – toch voornamelijk links bestuurde – stad werd gedemonstreerd tegen het woonbeleid. Misschien zouden wij er zonder immigranten (zie Denemarken) toch iets beter vanaf komen, al was het maar doordat er meer van bijstandsuitkeringen overbleef.

  • Omdat je bevolkingsgroei/ krimp , globalisering, migratie en mobiliteit binnen een democratisch systeem niet kunt bestrijden. Is maar goed ook want anders was de bevolking sinds 1974 alleen maar gekrompen. ( 1974 was het laatste jaar dat we boven het reproduktiegetal van 2,1 zaten)

 3. De wereld is onherkenbaar aan het veranderen. Wie daar nog lange tijd mee te maken zal hebben, kan maar beter proberen er het beste van te maken.

  Wij kunnen geen muur om Nederland of Europa bouwen. Wij kunnen wel helpen om mensen elders geen dringende reden te laten hebben om allemaal hierheen te komen zolang het hier beter is dan daar.

  • Ik neem aan dat jij genoeg van de wereld hebt gezien. ( ik zelf wel op de Westbank en nog veel meer in de diverse achterbuurten van Mexico, Caïro en zelfs in Spanje en Italië ) dat die reden er altijd wel zal zijn.

   • Westbank? Bedoel je (het restant van) Palestina, het land dat door Israël van de kaart werd geveegd, etnisch gezuiverd en sindsdien bezet?

     • Wat klopt er dan niet? Wijs Palestina dan eens aan, het land dat altijd op alle kaarten te vinden was. Er zijn wel Palestijnen maar er is geen Palestina meer.

     • Je schreef dat je de Westbank had bezocht. Dat is het restant van het land van de Palestijnen dat van Israël niet meer Palestina genoemd mag worden. En jij hou je daar braaf aan.

      Vandaag stond de volgende brief in NRC van de bekende historicus Anton van Hooff:

      GAZA-OORLOG
      Disproportioneel geweld
      Laconiek bericht (8/8): „Bij de bombardementen en drone-aanvallen kwamen 36 Palestijnen om, onder wie vijftien vrouwen en kinderen. Zo’n 250 mensen raakten gewond. Aan Israëlische kant viel een handjevol gewonden.” Zo disproportioneel zijn slachtoffercijfers steeds. Volgens de cijfers van de Verenigde Naties stierven tussen 2008 en 8 mei 2022 (dus vóór de laatste uitbarsting) in de diverse ‘Gazarondes’ 52 Israëli’s tegen 5.298 Palestijnen, een verhouding van 1:100. De wraak van de staat Israël heeft waarlijk oudtestamentische proporties.

      Anton van Hooff, Nijmegen

 4. Natuurlijk kunnen democratische landen
  bevolkingsgroei, globalisering, mobiliteit en migratie bestrijden, bij voorbeeld door die dingen niet fiscaal, economisch en op andere manieren beleidsmatig te faciliteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.