Door alleen Oekraïners op te vangen voor tijdelijke huisvesting en geen andere asielzoekers discrimineert te gemeente. Dat is althans de mening van de SP-fractie in de gemeenteraad, die er vragen over stelde aan B&W.

Uit de vragen blijkt dat de SP het niet eens is met de criteria van het college omtrent de toewijzing van aan de Prof. E.M. Meijerslaan verrezen units voor tijdelijke huisvesting van Oekraïners, die door de Maarsen Groep zijn gebouwd.

Staatssecretaris

De SP verwijst ook naar wat staatssecretaris Eric van der Burg op 20 juli duidelijk maakte, namelijk dat het kabinet gemeenten wil toestaan wel Oekraïners, maar geen asielzoekers uit andere landen op te vangen. Dat gaat burgerraadslid Wik Roode evident te ver. “Toen op 29 juli het college van rechten van de mensen een verklaring naar buiten bracht dat het kabinet hiermee een ongelijke behandeling van vluchtelingen en asielzoekers legitimeert, dacht ik meteen dat het college van Amstelveen dit al heeft gedaan”, zegt ze. Kort na die uitspraak kwam er namelijk een bief van B&W, waarin alleen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen werd gesproken. “Op 25 juli blijken er al vluchtelingen uit de Oekraïne geplaatst te zijn in de tijdelijke noodopvang”, zegt Roode.

Onderscheid

Volgens haar is een dergelijke voorkeursbeleid discriminerend en onwenselijk en zij constateert dat er in Nederland nog vierduizend gemeentelijke bedden voor opvang van Oekraïners onbezet zijn, terwijl in Ter Apel asielzoekers geregeld in het gras moeten overnachten. “Met beleid enkel en alleen opvang te bieden aan mensen uit de Oekraïne maakt een gemeente direct onderscheid op basis van afkomst tussen mensen die uit Oekraïne vluchten en asielzoekers uit andere landen.” Dat past naar haar mening niet bij een gemeente die de mond vol heeft over inclusie.

Onjuist

In de speciaal voor hen bestemde units in Kronenburg verblijven al 26 geselecteerde gezinnen uit de Oekraïne, meldt Roode. Zij signaleert dat B&W de selectiecriteria voor die noodopvang geenszins aan de gemeenteraad hebben voorgelegd. Haar fractie wil weten waarom er selecties hebben plaatsgevonden en of deze criteria zijn getoetst. “Op eigen houtje selecteren vinden wij onjuist.”

De fractie vraagt het college onder meer welke uitgangspunten het hanteert voor de selectie en welke organisaties daarvoor zijn benaderd.

8 REACTIES

 1. Wat gek dat alleen de SP aan het college vraagt welke uitgangspunten het hanteert voor de selectie en welke organisaties daarvoor zijn benaderd.

  Selectie op basis van afkomst is hoe dan ook uit den boze.

  • Ik ben het met je eens, maar dit is toch door Den Haag aangemoedigd! Niet dat ik ze het niet gun, maar ze hebben tov andere vluchtelingen allerlei voordelen, zoals meteen werk mogen zoeken. En zeker als je bedenkt dat dit voor alle Oekraïners geldt. De Oekraïne is zo groot als Frankrijk en er wordt enkel in specifieke gedeelten gevochten.

  • Dit wordt altijd gekoppeld aan statushouders, maar je vergeet voor het gemak maar even dat er al minstens 15 jaar niets maar dan ook niets aan volkshuisvesting is gedaan. Men heeft Gods water maar over Gods akker laten lopen. Hiervoor hebben wij in meerderheid zelf voor gekozen. Erg goedkoop om daar statushouders de schuld van te geven, terwijl in de praktijk gemiddeld een 10% van de vrijkomende woningen in de soc sector naar deze groep gaat.
   Inderdaad zoeken vele Amstelveners woningen. Een wachtlijst van 17 jaar is asociaal, maar wat wil je als er niet één sociale woning wordt gebouwd in bijvoorbeeld de Scheg.

 2. Beste Frank, er is al een woningtekort sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw, daarbij heeft ons landje niet al teveel ruimte, het woningtekort is gemaakt door zowel rechtse als linkse partijen en als het zo doorgaat zal dat voorlopig niet worden opgelost. Asielzoekers zullen er altijd zijn, maar we kunnen niet altijd iedereen hier naar binnen laten komen, dat beleid klopt in Nederland ook al niet, ook veroorzaakt door zowel links als rechts.

  • Aan dat woningtekort wordt nu niets gedaan, in ieder geval bij de lagere regionen van de maatschappij. En dat nu verwijt ik m.n. de laatste coalities.
   Wie zegt dat ik voor een onbeperkte instroom van asielzoekers ben? U?

 3. Mart Roos heeft gelijk dat rechts en links samenwerken op het gebied van immigratie. Rechts heeft behoefte aan goedkope buitenlandse arbeidskrachten (‘loontrekkers’), maar ontslaat die zodra zij ziek, oud of lastig worden. Links zorgt voor een sociaal vangnet dat de werkloze gastarbeiders en hun gezinnen op kosten van de gemeenschap voorziet van levensonderhoud. Op die manier blijven goedkope arbeidskrachten goedkoop, althans voor de werkgevers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.