De 100ste geboortedag van Corneille wordt van zondag 3 juli tot en met 20 november af feestelijk gevierd met een speciale tentoonstelling in het Cobra Museum. 

Corneille is een grote naam binnen de kunststroming CoBrA en bekend bij het grote publiek vanwege zijn herkenbare en bijzondere werken. Een bijzondere verzameling van zijn kunstwerken is op deze expositie te zien.

Gastconservator

De tentoonstelling is door gastconservator Brenda Zwart samengesteld en heeft als uitgangspunt de collectie van het Cobra Museum, aangevuld met een aantal particuliere bruiklenen waarvan sommige hier voor het eerst getoond worden.

Corneilles kunstenaarschap is opgedeeld in vier tijdvlakken, waarbij het zwaartepunt ligt op zijn Cobra-periode. Corneille startte zijn kunstenaarschap in de jaren ’40 van de vorige eeuw zoekend, kijkend naar andere kunstenaars zoals Picasso en geïnspireerd door de natuur en mensen om hem heen.

Vanaf 1948 sloot hij zich aan bij de Cobra-beweging en lag zijn focus en die van zijn mede Cobrakunstenaars op het bevrijden van de kunst. Het was tijd voor nieuwe onderwerpen, nieuwe materialen en een nieuwe wijze van schilderen. Corneille schilderde spontaan en improviserend waarbij getekende lijnen uitgroeiden tot vormen en figuren. Hij creëerde een optimistische utopische wereld bewoont door vrolijke fantasiefiguren.

Noord-Afrika

Een reis naar het Hoggar gebergte in Noord-Afrika vormde een nieuwe bron van inspiratie. Corneille vertaalde het droge, gebarsten landschap naar steeds abstracter wordende doeken met ronde vormen en een krachtig lijnenspel in aardse tonen.

Hij zou vele inspirerende reizen maken, die zich vertaalden naar het doek, maar Afrika was een blijvende inspiratiebron voor hem. Eind jaren zestig keerde het verhalende karakter in Corneilles werk terug. Met een poëtische beeldtaal plaatste hij figuratie, zoals vrouw, vogel en hemellichamen in een paradijselijke, kleurrijke wereld.

Met behulp van zeefdruktechnieken bereikte hij in de jaren tachtig en negentig talloze Nederlandse huishoudens in de vorm van bekers, pennen, stropdassen, maar ook middels een bewerkte luchtballon en tram. Deze vercommercialisering werd afgekeurd door de kunstwereld. Voor de vele toeschouwers gold het herkenbare en kleurrijke karakter van Corneilles werk echter veelal als een introductie op diezelfde kunstwereld.

Dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur. Nadere informatie: https://cobra-museum.nl/tentoonstelling/corneille-100

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.