Hoewel de nieuwe coalitie zegt met alle politieke fracties als nooit tevoren te willen samenwerken, werd in de voorbereiding op de gesprekken met de partijen een coalitie met Burgerbelangen Amstelveen (BBA) het meest genoemd. Maar die viel toch erbuiten, hoewel de meeste partijen die ‘haalbaar’ achtten.

Zeven keer werd een coalitie van die grootste lokale partij plus VVD en D66 genoemd, zes keer die drie plus de PvdA. De nu gevormde coalitie, met Goed voor Amstelveen (GVA), is in al die voorrondes maar vier keer genoemd. Alleen door de er aan deelnemende partijen.

Twee zetels

Overigens was de eerste keuze van de VVD de vorige coalitie (VVD, D66 en PvdA), aangevuld met BBA. In tweede instantie dacht de VVD aan ‘een andere lokale partij met twee zetels’. D66 dacht daar anders over. Voor die partij was een coalitie met VVD en PvdA plus GroenLinks de eerste optie en kwam op de tweede plaats een coalitie met de vorige drie plus Goed voor Amstelveen. Een coalitie die voor de PvdA op de eerste plaats kwam en pas  de derde optie zou een samenwerking van de drie met BBA zijn. Ook het CDA noemde die als eerste optie.

Verkiezingsuitslag

Dat met de nu gekozen coalitie recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag wordt door de coalitiepartijen beweerd, maar door de oppositie tegen gesproken. “Dit doet helemaal geen recht aan die uitslag”, kan men bij BBA horen, die overigens met winst tot vijf zetels wel de grootste oppositiepartij wordt. De ChristenUnie had een voorkeur voor de VVD en D66 plus BBA en dan één wethouder per partij, hoewel – als dat nog was in verband met de werkdruk – uitbreiding mogelijk moest zijn. Logisch vond ook BVNL het dat de VVD en D66 gingen samen werken met BBA, waardoor de coalitie in een meer uit twintig zetels bestond.

Vertrouwen

50Plus zag het liefst een coalitie met zowel linkse als rechtse partijen en de SP constateerde dat getalsmatig veel haalbaar was. “Wenselijk is een coalitie die vertrouwen kan terugwinnen,” vond de SP. Actief voor Amstelveen had zichzelf graag in de partnerrol van GVA gezien. En GroenLinks dacht aan de vijf grootste partijen in een coalitie. Behalve VVD, D66 en PvdA zijn dat dus GroenLinks en BBA. Dat die laatste partij graag wilde aanschuiven bij de drie uit de vorige coalitie is van meet af aan duidelijk geweest. Het is niet gebeurd.

Maar de coalitie houdt vol dat dit akkoord zo ongeveer het beste en sociaalste is dat er ooit was in Amstelveen. Onderhandelaarster Floor Gordon van D66 zegt dat zij met alle politieke kleuren in de gemeenteraad samen besluiten wil nemen en naar alle politieke visies wil luisteren. Maar de handelen is een tweede…

2 REACTIES

  1. Niet zo lang geleden zei Herbert Raat nog iets over een ‘cockpit’, weet u nog?

    Natuurlijk zal het college luisteren of beter gezegd, ze zullen het aanhoren.

    Maar de cockpit beslist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.