Een  Informatie- en Advies Centrum op het gebied van de duurzaamheid, dat zich ook in alle wijken manfesteert. Dat wil de PvdA, die woensdag met een motie daarover komt. Omdat de partij bij de coalitie hoort, zullen in elk geval door VVD en D66 dat voorstel wel aannemen. Omdat het om duurzaamheid gaat keuren trouwens ook oppositiepartijen de motie wel goed.  

In de wijken moeten ruimten worden gevonden om met burgers en bedrijven de wijkuitvoeringsplannen voor de energietransitie op te pakken, vindt de PvdA. Volgens haar zijn er in de gemeenteraad al veel positieve reacties op het voorstel.

Circulair

De gemeente wil met de voorgeschreven alternatieve bronnen in 2040, tien jaar eerder dan landelijk streven, 95% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990, circulaire economie kansen geven en de stad gereed te maken voor het extremer worden van het weer. ‘Van het gas los’ is de slogan. Maar het probleem is volgens de PvdA dat, hoewel actieplannen concrete uitwerking behelzen, veel Amstelveners alleen nog niet weten wat dit voor hen gaat betekenen. Daarom moeten er volgens haar in de wijken ruimten worden gevonden waar bewoners en bedrijven concrete informatie kunnen krijgen over de plannen en wordt besproken hoe men in zo’n wijk op een andere manier warmte op kan wekken.

Uitnodigend

Over die energietransitie moet dus ook een Informatie- en AdviesCentrum ‘Duurzaam Amstelveen’ komen op een centraal gelegen plek en “uitnodigend genoeg om individuele burgers en bedrijven of groepen te ontvangen.” Dat centrum vergt enige voorbereidingstijd, weet de PvdA.

In de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur zei Dick Loos namens PvdA al dat iedereen moet worden meegenomen in de uitvoering van de gemeentelijke plannen.  Weinig digitaal onderlegd zijn, laaggeletterdheid en geen tijd hebben mag volgens hem geen belemmering zijn in de energietransitie mee te doen. “Goede op ieders eigen situatie toegesneden adviezen over wat men kan doen, welke subsidies en / of financieringen er zijn, alsmede wanneer en door wie men wat kan laten uitvoeren cruciale zaken”, zegt Loos, die een drempelverlagend centrum met vaste contactpersonen wil. En dat centrum zou dan tot 2040 moeten blijven functioneren. “Het is allemaal iets van een lange adem.”

Educatie

Het centrum van zijn dromen zal naar zijn mening ook een educatieve functie hebben. “Onze scholieren kunnen hier veel actuele kennis opdoen en samen met hun ouders aan de slag gaan.” Hij ziet een overeenkomst met het bestaande informatiecentrum ‘Inzicht’ over A9, Stadshart en Amstelveenlijn, dat overigens maar een paar dagdelen oer week open is. “Strikt gesproken spreken wij hier over iets dat het belang van een verbrede A9 overschrijdt”, zegt Loos.

1 REACTIE

  1. ah! een propagandacentrum die de burgers moet overtuigen van de wil van de politiek dat we van het gas af moeten en aan vervuilendere biomassa moeten?

    Zie deze uitzending van gister maar eens..
    https://www.npostart.nl/de-hofbar/15-12-2020/POW_04779836

    En
    https://www.youtube.com/watch?v=-ivYFiYkUWo

    Waarom vervolgens de politiek dan weer reageert met
    https://www.telegraaf.nl/nieuws/520406535/amsterdamse-ambtenaren-krijgen-handboek-lastige-vragen-stuur-dit-niet-naar-bewoners

    Sja…normale discussie ljikt niet meer mogelijk. In Amstelveen is de wethouder duurzaamheid Floor Gordon blij dat er uberhaupt GEEN discussie is in het kader van de de democratische ideetjes van de Democraten uit 1966.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.