Omdat volgens haar in de gemeentelijke actieplannen voor werkgelegenheid en bestrijden van armoede geen voorstellen staan die aan de gemeenteraad worden voorgelegd, komt de SP woensdag daarmee.

In het actieplan werkgelegenheid wordt er vooral actie ondernomen om kansrijke werkzoekenden zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen volgens het zogenaamde ‘van werk naar werk’ principe. “Daar is op zich niets mis mee, maar de langdurig werkzoekende met een afstand tot de arbeidsmarkt en de oudere werkzoekende schieten daar niets mee op”, meent de SP.

Fit

Die doelgroepen werden vóór de coronacrisis volgens de fractie al nauwelijks geholpen en nu dreigen ze nog verder op achterstand te worden gezet, meent zij.  “Met de ideeën om ‘arbeidsfit’ te blijven schieten ze niets op. Daarmee komt er geen brood op de plank,” vindt SP-raadslid Marina Casadei. “De SP-fractie heeft meerdere keren het plan van aanpak opgevraagd om de oudere werkzoekende aan het werk te helpen. Dit plan van aanpak wordt benoemd in de programmabegroting en in andere beleidsstukken. Maar er is helemaal geen plan van aanpak. In de praktijk komen senioren gewoon op de grote hoop van werkzoekenden terecht en zullen de ouderen het altijd afleggen tegenover hun jongere concurrenten.” Daarom zegt zij een goed plan te willen voor deze doelgroep. Daarover gaat een van haar moties.

Afstand

Een andere motie van de fractie gaat over mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, die nu in het gunstigste geval van de ene naar de andere werkgever gestuurd worden voor een ‘werkstage’. Eén werkstage van drie maanden om ervaring op te doen met behoud van uitkering is volgens de SP voldoende om te beoordelen of iemand geschikt is voor de beoogde baan. “Daarna moet er een contract worden aangeboden. Want stapeling van werkstages is een vorm van werken zonder loon. En misschien is het wel goed om ook in Amstelveen te gaan experimenteren met het contracteren van langdurig werkzoekenden zonder ze door een zware sollicitatieprocedure te laten gaan.”

Parken

Om écht fit te blijven kunnen er ook meer voorzieningen komen in de openbare ruimte, vindt de fractie. In de vele parken in Amstelveen, bijvoorbeeld. “Hoe mooi zou het zijn als daar gratis fitness apparaten beschikbaar komen voor de inwoners.”

Armoede is volgens haar ook te bestrijden door er als gemeente zorg voor te dragen dat het uurloon omhoog gaat naar € 14. Daar moet de gemeente wat haar betreft bij het Rijk op aandringen.  De SP verwacht dat er brede steun komt voor dit voorstel. “De PvdA is evenals de SP voorstander van verhoging van het uurloon en in een commissievergadering erkende zelfs de VVD dat inkomensverhoging voor veel mensen een eerste stap is om uit de armoede te komen”.

1 REACTIE

  1. Gratis fitnessapparaten in parken! 😂😂😂 Om zeker na 2 maanden weer gesloopt te zijn of eenzaam staan te verpieteren. Doet me herinneren aan dat jeu de boules veldje 2 straten bij mij verderop. In die 2 á 3 jaar dat dit bestaat heb ik daar nog nooit iemand gezien. Maw. ik denk dat je je geld wel beter kunt gebruiken , ook de SP als ze even wat doordenkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.