Op dinsdag 25 april om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) vertelt Piet Hagen (foto) bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg over zijn recent verschenen boek ‘Dubbel zondebok’ over Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd.

Van 1920 tot 1945, de periode waarover Hagen schreef, tierde het antisemitisme welig, zoals dat nu weer overal opkomt.

Zwarte lijst

In de periode die Hagen aan de morde stelt, werden zij van de eerste dag van de bezetting af ontslagen en vervolgd, als eerste slachtoffers van het naziregime. Vele werden gedeporteerd en omgebracht. Als journalist én als Jood stonden zij bovenaan de zwarte lijst. Hun vervolging werd voorafgegaan door jaren van antisemitische vooroordelen en propaganda, die hen brandmerkte als ‘leugenpers’.

Nazificatie

Nadat Joodse journalisten door de Duitse bezetter waren uitgeschakeld werd de voltallige Nederlandse pers stap voor stap ‘gelijkgeschakeld’, dat wil zeggen genazificeerd. Toch kwam de waarheid van de Holocaust stukje bij beetje aan het licht, mede dankzij Joodse ooggetuigen en klokkenluiders.

‘Dubbel zondebok’ is een belangrijk historisch overzichtswerk, dat gelezen kan worden als een waarschuwing nu antisemitisme, complottheorieën en nepnieuws weer krachtig oplaaien. Daarnaast is het een monument ter nagedachtenis aan de vele Joodse journalisten die Nederland rijk was.

School voor Journalistiek

Piet Hagen (1942) begon zijn loopbaan als redacteur van – overigens in WO2 als verzetskrant ontstane – Trouw in 1967. Later was hij docent en directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht (1983-1995), hoofdredacteur van De Journalist (1995-2002) en columnist van NRC Handelsblad (2003-2005). Sinds 2002 is hij fulltime auteur van boeken over geschiedenis. Hij  publiceerde eerder Journalisten in Nederland (2002) en Politicus uit hartstocht. Biografie van Pieter Jelles Troelstra (2010), die werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en bekroond werd met de Dr. Joast Halbertsmaprijs. In 2018 verscheen het lovend ontvangen overzichtswerk Koloniale oorlogen in Indonesië.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot napraten en zal de auteur desgewenst ook exemplaren van zijn boek signeren. Aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.