De gemeente heeft de jaarlijkse subsidie verhoogd voor de Belklus, een organisatie waarvan alle Amstelveners op AOW-gerechtigde leeftijd gebruik kunnen maken. Aanvragen (of zelf vrijwilliger worden) via www.belklus.nl of bellen met 020 – 647 10 89, op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur.

De Belklus is er kleine klusjes in en rond het huis, maar ook voor veiligheidsscans om bijvoorbeeld valpartijen te voorkomen. “Van onschatbare waarde”, vindt wethouder Marijn van Ballegooijen.

Beperking

De Belklus is zowel voor senioren als voor jongeren met een beperking. De vrijwilligers voeren kleine klusjes uit in en rond het huis. Bijvoorbeeld het ophangen van een lamp of het aanleggen van elektra. Afhankelijk van de klus en de financiële situatie van de aanvrager is de hulp gratis, of wordt er een eigen bijdrage gevraagd.

Veiligheidsscans

Sinds vorig jaar voert de Belklus ook zogenoemde veiligheidsscans uit om valpartijen in huis te voorkomen. “Als het nodig is worden beugels geïnstalleerd of drempels weggehaald”, zegt Van Ballegooijen. “Hier gaan we graag mee door.” Vorig jaar zijn er meer dan honderd woningen aangepast naar aanleiding van een veiligheidsscan. In meer dan vierhonderd woningen zijn aanpassingen gedaan in verband met duurzaamheid. Het totale aan klussen kwam op ruim 3.300 uit.

Ruim 20 vrijwilligers

De Belklus werkt met ruim twintig vrijwilligers, die in wezen ook een sociale functie hebben. “Ze maken een praatje met de inwoners en drinken een kop koffie”, zegt Van Ballegooijen. “De vrijwilligers signaleren eenzaamheid of als het even niet goed gaat. Het bieden van een luisterend oor is zo belangrijk.” Er kunnen nog altijd meer vrijwilligers worden ingeschakeld. Die kunnen terecht op dezelfde site als de aanvragers: www.belklus.nl . Of bellen met 020 – 647 10 89.

Wie een klus wil aanvragen of zelf vrijwilliger wil worden kan terecht op www.belklus.nl of bellen met 020 – 647 10 89 (werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur).

Foto: wethouder Van Ballegooijen (derde van links) met ‘klussers’ van de Belklus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.