Hoewel de pandeigenaar er niets voor voelt, handhaaft de gemeente de monumentale status van het voormalige KwikFit-pand aan de Amsterdamseweg 484-488. Ze heeft hem aangeschreven op de instandhoudingsplicht van het gemeentelijk monument.

Het pand is langdurig niet onderhouden en een deel van de fundering moet hersteld worden. Om het monumentale pand te kunnen behouden voor de toekomst zegt de gemeente genoodzaakt te zijn hierop te handhaven.

Controles

In het voorjaar van 2022 zijn twee controles uitgevoerd waarbij ernstige scheurvorming in gevels, wanden en plafonds werd geconstateerd. Op advies van de gemeentelijke constructeur heeft de gemeente vervolgens door een extern bureau funderingsonderzoek laten doen. Hieruit blijkt dat een deel van de fundering niet meer voldoet, waardoor de instandhouding van het monument gevaar loopt. De eigenaar voldoet dus niet aan de instandhoudingsplicht uit de Erfgoedverordening van de gemeente, zegt zij.

Erfgoed

Het voormalige KwikFit-pand maakt volgens wethouder Herbert Raat (Monumenten) deel uit van de historische lintbebouwing langs de Amsterdamseweg en is van cultuur- en architectuurhistorische waarde voor Amstelveen. Na verzoeken van Amstelveners en de Vereniging Historisch Amstelveen wees het college het pand op advies van de onafhankelijke Erfgoedcommissie in 2018 aan als gemeentelijk monument. Een eigenaar is verplicht een monument te onderhouden, de gemeente op haar beurt te handhaven als dit niet gebeurt. “Wij hebben voor € 30.000 een funderingsonderzoek laten uitvoeren. Nu is het aan de pandeigenaar om zijn verantwoordelijkheid te nemen,” zegt Raat.

Garage Zenith

Het voormalige KwikFit-pand is in 1924 gebouwd als garage Zenith met bovenwoningen, naar ontwerp van de gebroeders Esther, en is volgens de gemeente een bekend en markant historisch pand met kenmerken van de Amsterdamse school. Het heeft een opvallende vormgeving met veel glas-in-loodramen. Volgens de Vereniging Historisch Amstelveen is het uniek dat een garage uit deze periode nog zo gaaf is.

Onderhoud Jagershuis afgerond

Ook met het Jagershuis wil de gemeente nu verder. In 2021 schreef zij pandeigenaar van dat Rijksmonument aan de Amstelzijde. Naar haar mening had ook die instandhoudingsplicht en er was sprake van achterstallig onderhoud. Na meerdere sessies met onder andere de Erfgoedcommissie en een locatiebezoek door de toezichthouder en de restauratie-architect is de eigenaar van het Jagershuis met een plan van aanpak gekomen dat voldeed aan de eisen. Onlangs zijn de herstelwerkzaamheden uit het plan van aanpak afgerond met als kanttekening dat enkele schilderwerkzaamheden opnieuw moeten plaatsvinden, omdat het schilderwerk niet helemaal dekkend is. De pandeigenaar heeft toegezegd dit te laten herstellen en de gemeente zegt erop te vertrouwen dat deze laatste werkzaamheden naar tevredenheid worden uitgevoerd.

3 REACTIES

  1. Net als bij dat onooglijke bunkertje en het houten noodgebouwtje besteedt wethouder Raat (VVD) weer gemeenschapsgeld aan een gebouw zonder bestaansrecht op grond van esthetiek of wat dan ook. Vroeger werden er ook lelijke en overbodige dingen gebouwd. Behoud daarvan dient geen enkele maatschappelijke functie.

    Ook op de plek van het Jagershuis had iets leuks kunnen komen met een publieke functie waarvan meer mensen plezier hadden kunnen hebben.

    • Esthetiek is altijd een subjectief begrip en zal het altijd blijven. Het is in geval een karakteristiek gebouw. Het Jagershuis is trouwens een Rijksmonument. Dat is heel wat anders als een gemeentelijk monument. Bij de laatste gaat ook niet alleen om de gevel zelf maar om het gehele rivierlandschap in die bocht van de Amstel en ( ook) Gaasp.

  2. Esthetiek is méér dan persoonlijke smaak. Het is een leer die schoonheid bestudeert en die dus juist wel discussie daarover aanmoedigt.

    Dat gebouw is een belediging van de Amsterdamse School. Het bezoedelt de goede naam daarvan met een wansmakelijke imitatie die getuigt van onkunde, niet alleen van de ontwerpers en bouwers maar ook van degenen die het met holle pretenties op kosten van de gemeenschap in stand willen houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.