Lode Besseling van basisschool De Triangel wordt de nieuwe kinderburgemeester. Hij is tien jaar. Uit de presentaties door 24 kinderen bleek die van hem het best, naar het oordeel van de uit twee raadsleden (Gonnie van Rietschoten van AVA en Elisa de Marco van de VVD), de vorige kinderburgemeester Bana en onderwijswethouder Frank Berkhout bestaande jury.

Het wordt intussen werkelijk steeds slechter met de communicatie van de gemeente naar de burgers.

Propaganda

Althans voor zover die via de lokale media loopt, want de gemeente beschikt liever zelf over communicatiekanalen, want dan kan er beter een scheut propaganda aan worden toegevoegd. Een paar jaar geleden waren de presentaties nog openbaar (Ernst Jan Wilhelmis van RTVA, tegenwoordig van ! AAN, leidde de middag toen).

Fotograaf

Onderwijswethouder Frank Berkhout maakte omstreeks vier uur bekend dat Lode was uitverkoren, maar de kinderen waren toen al twee uur bezig, in aanwezigheid van fotograaf Anco Stoffels, die was ingehuurd voor verdere reclamedoeleinden, waaronder een zogeheten persbericht. De leden van de kinderraad vonden voor zich in de raadzaal een document over hun ‘mediatraining’, hetgeen overbodig is want de gemeente poogt de afstand tussen hen en de media zo groot mogelijk te maken. Mediatraining komt dus niet verder dan: Ontloop de media.

Die waren overigens bij de benoeming van de kinderburgemeester pas om 15.30 uur uitgenodigd. De verslaggever van amstelveenblog.nl was de enige. Logisch eigenlijk. Zijn collega’s hadden er geen zin in als mosterd na de maaltijd te dienen.

Vijf bijeenkomsten

De nieuwe kinderburgemeester is ook meteen de voorzitter van de nieuwe kinderraad van Amstelveen, die na de zomer voor het schooljaar 2022-2023 aan de slag gaat. Er zijn vijf bijeenkomsten, meestal op woensdagmiddag, meldde een ambtenaar.

Volgens Berkhout hadden de kinderen veel goede ideeën, maar Lode Besseling heeft naar zijn mening en die van de jury verdiend gewonnen. “Hij had zich uitstekend voorbereid, veel verschillende ideeën en bracht deze overtuigend.” Wat die ideeën zijn en hoe overtuigend hij die over het voetlicht bracht, blijft dus voorshands geheim, al sloten veel suggesties kennelijk goed aan bij wat D66, de partij van Berkhout, wenst en in het coalitieakkoord kreeg.

Verbinder

Lode Besseling is ‘een echte verbinder’, denkt de jury en hij kan prima kan opkomen voor het belang van de Amstelveense kinderen. Waaruit dat blijkt, bleef voor media dus onduidelijk. Berkhout: “Ik kijk er naar uit met hem en met de andere 23 kinderen in de kinderraad samen te werken het komende jaar.”

Presenteren

Om kinderburgemeester te worden, moesten de kinderen verschillende opdrachten uitvoeren tijdens de verkiezingsmiddag op het raadhuis, waarover dus de media volkomen in het duister tasten. De kinderen gaven een speech voor de jury over hun ideeën en oplossingen voor uitdagingen in de stad, meldt de gemeente. “Verder kreeg ieder kinderraadslid een fotoshoot en een workshop mediatraining.” Kennelijk voor ontmoeting met media die er niet bij mochten zijn.

Op de raadsvergadering medio juli zal burgemeester Tjapko Poppens de nieuwe kinderburgmeester officieel installeren. Hij krijgt dan de ambtsketen voor de kinderburgemeester omgehangen. Dat is ook het moment dat er afscheid wordt genomen van Bana, kinderburgemeester 2021-2022.

Fotobijschrift: kinderraad met de juryleden. In het midden Lode (met een blauwe hoofdband). Foto: Anco Stoffels

1 COMMENT

  1. Misschien wordt het eens tijd dat politieke partijen vragen gaan stellen over de openheid naar de pers, want er zullen toch diverse groeperingen het niet eens zijn met de voorgekauwde stukjes van de afdeling communicatie van de gemeente. Nu komt alleen nieuws naar buiten wat in het potje valt van de huidige coalitie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.