Docent Henk Petter van het Keizer Karel College heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan een integraal duurzaamheidscurriculum voor jongeren tussen de 14 – 19 jaar. Op het KKC wordt op 24 juni het Multiplier Event YES op Keizer Karel College gehouden.

Petter werkte aan de voorbereiding met een team van partners, allen aangesloten bij Gaia Education, een internationale organisatie die met behulp van onderwijs werkt aan een ‘veerkrachtige toekomst binnen planetaire grenzen waar niemand achterblijft’.

Klimaat

Het KKC staat achter de boodschap dat het klimaat verandert en de biodiversiteit afneemt. Daarom is onderwijs voor duurzame ontwikkeling (Education for Sustainable Development) steeds meer van belang, zegt het college. ‘Het ontworpen curriculum helpt jongeren de kennis, vaardigheden, waarden en het gedrag te ontwikkelen die nodig zijn voor onze toekomstige planeet.’

Onderdeel is ook een verhalenbundel, geschreven voor jongeren, met 60 duurzame voorbeelden uit de praktijk. Het project is medegefinancierd door het Erasmus+ Programma van de Europese Unie.

Verhalen-estafette

Henk Petter en zijn team dagen scholen uit deel te nemen aan de Duurzame wereld verhalen-estafette. Ze vragen leerlingen een éigen verhaal te ontwikkelen, naar aanleiding van de thema’s in de verhalenbundel. Volgens het KKC is dat een ‘prachtige kans’ voor scholen die ook aan de slag willen met onderwijs voor duurzame ontwikkeling. Het verhaal kan zijn in de vorm van een traditioneel verhaal van maximaal 400 woorden, maar ook een blogbericht met foto en maximaal 150 woorden, een TikTok filmpje van 20 seconden of een vrij kunstwerk.

Multiplier Event JA

De beste 10 inzenders van iedere organisatie zullen hun werk presenteren tijdens het Multiplier event YES op het KKC (24 juni). Door een publieksjury en experts worden dan de drie beste inzendingen uitgekozen. Zij ontvangen een prijs en de Gouden Vonk, een waardering voor de beste inspiratie voor duurzaam jeugdeducatie in 2022.

Er is nog ruimte voor deelnemers aan de Duurzame wereld verhalen-estafette. Een vergoeding voor materiaal- en reiskosten naar het Keizer Karel College is beschikbaar. Aanmelden kan via monica@gaia-nederland.nl. Meer informatie is beschikbaar op: www.esd.college.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.