De verkiezingen voor de gemeenteraad komen dichterbij en dat is in die lokale politieke arena subtiel te merken. Ook in de coalitie huldigt men opeens standpunten die voorheen nauwelijks opvielen. Bijvoorbeeld over de woningmarkt. Terwijl de VVD ze volgens haar verkiezingsprogramma absoluut niet wil, pleit de PvdA nu voor de bouw van sociale huurwoningen. Dat deed zij eerder. Onder wethouder Remco Pols van de PvdA was het een van de belangrijkste items in de toen aan de orde zijnde verkiezingsstrijd met de VVD.

De sociaal democraten misten vervolgens de coalitie en moeten toen tot de gedachte zijn gekomen: Dat gebeurt ons geen tweede keer. Zij maakte een draai van 180 graden, tekende bij het kruisje en werd vier jaar later in de nieuwe lokale regering gehaald, waar zij werd verwelkomd door VVD en D66.

Sociaal

Met de visie omtrent sociale woningbouw schuurt de PvdA nu aan tegen oppositiepartijen GroenLinks en SP. Het woord ‘betaalbaar’ lag de PvdA weliswaar voor in de mond, maar toen aan het raadslid Arnout van den Bosch van die partij door GL werd gevraagd wat die daar nou concreet – dus prijzen en oppervlakte – onder verstond, kwam er geen antwoord.

De fractie stemde steeds met de andere twee coalitiepartijen me als het om redelijk dure bouwprojecten ging, ook zonder één enkele sociale woning. Het was aan raadslid Arnout van de Bosch, die het wonen nu eenmaal in zijn portefeuille had, de klus te klaren die eigenlijk tegen het rode hart van de partij in ging. Hij stemde met zijn driekoppige fractie voor waar die in feite tegen was. Totaal anders ligt dat bij de VVD, die er geen geheim van maakt dat de tijd van ‘bouwen, bouwen, bouwen’ voorbij is voor Amstelveen. De regio mag dan zitten te springen om woningen, Amstelveen raakt zo langzamerhand vol. Er wonen nu ruim 90.000 mensen en daar mogen er hooguit 20.000 bij komen. Maximaal, zet de VVD er in haar verkiezingsprogramma bij. En sociale huurwoningen zijn er meer dan genoeg, vindt de partij, overigens de eerste die haar kiesprogramma klaar heeft. Zij wijt het aan de scheefwoners, mensen die er teveel voor verdienen, dat er zo’n groot tekort bestaat aan sociale huurwoningen. De scheefwoners nemen van het bestand een derde voor hun rekening, zegt de VVD. En er zijn er hier volgens haar meer dan in andere regiogemeenten. Bovendien wil zij overwegend koopwoningen bouwen, om het percentage op te krikken van 45 naar het landelijk gemiddelde van 54.

Marijn

Intussen nam de PvdA wel wethouder Marijn van Ballegooijen me, die het sociale domein beheerst, zoals welzijn, zorg en andere sociale aspecten. Het zou een groot verlies zijn als die ermee ophield, hoewel de SP er niet genoeg van krijgt hem op in haar ogen grove fouten te wijzen en daar demonstraties en zwartboeken aan te wijden. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat hij in het rijke Amstelveen, waar 3000 miljonairs in totaal een vermogen van 8,5 miljard euro bezitten, allerminst de slechtste wethouder is die wij in het sociale domein hebben gehad.

Met soep heeft verkiezing nu eenmaal gemeen dat zij zelden zo heet wordt gegeten als opgediend. Maar dat wethouders lid moeten zijn van partijen, waardoor zij naar voren worden geschoven, is in dit geval wel een probleem dat zeker in de coalitieonderhandelingen een rol speelt. De PvdA staat er landelijk niet goed voor en dat heeft plaatselijke gevolgen, want zij is geen lokale partij.

Poppetjes

Dat het gaat om de inhoud en niet op de poppetjes os een veelgehoorde maar niet van werkelijkheid getuigende frase die door politici vaak wordt gebezigd. Politiek is nu eenmaal het bedrijfsleven niet, waar men zoekt naar de beste man of vrouw voor een bepaalde functie. Dat het in de politieke arena veelal anders gaat, bewijzen de talloze mislukkingen in de Haagse en Amstelveense historie.

12 COMMENTS

 1. De PvdA zit in Amstelveen met drie zetels op een restzetel. Eigenlijk hadden ze qua verkiezingsuitslag recht op twee zetels (7,1 % van de stemmen!)….niet vergeten 😉 De SP kwam met 7 % weinig stemmen te kort voor een derde zetel (die stemmen gingen dus naar de PvdA). Een andere partij had immers met 5 % twee zetels verkregen. Kortom het kan verkeren zo dat de PvdA nu op te grote voet met 3 zetels leeft….en verder…

  Wim Kok, Ad Melkert, Wouter Bos (jawel van Shell!), Job Cohen, Diederik Samson en Lodewijk Asscher. Die hebben geen van allen zich toch echt hard gemaakt voor woningbouw voor sociaal zwakkeren of wel? PvdA heeft het verkiezingsresultaat anno 2021 gezien hiervan. De kiezers stemmen anders. In Amstelveen heeft het duo Esther Veenboer en Marijn van Ballegooijen zoals Johan Bos aangeeft zowat niks gedaan aan sociale woningbouw en net als landelijk als ze aan de macht zijn, ingeleverd voor het pluche.

 2. Overigens is die derde zetel van de PvdA ook geen constante gebleken. Degene die daar zat vond haar carriere belangrijker dan het zijn van volksvertegenwoordiger en vertrok na 2 jaar weer. Ook de nummer 1/lijsttrekker van de verkiezingen moest al voor de verkiezingen verstek laten gaan. Zo zie je maar dat je bij de PvdA geen enkele garantie krijgt of de gekozenen ook wat doen met je stem….(is bij D66 ook zo gebleken met een naar elders vertrokken lijsttrekker/wethouder en evenzo vertrokken carrierevolgend raadslid). Wie zegt dat Marijn van Ballegooijen niet elders een betere plek kan krijgen NA verkiezingen?

  • Ach , landelijk zitten ze nu terecht in de oppositie na hun afgang bij de laatste paar verkiezingen. Misschien komen ze nu tot inkeer dat ze decennia lang zich sociaaldemocraten hebben genoemd en ook echt zijn opgekomen voor de werkende man. Laten we hopen dat ze het nu ook lokaal gaan doen en meer gaan optrekken met GL en SP, opdat we nu eens echt wat oppositie krijgen.

 3. Frank: denk je dat echt? Jarenlang zit daar een Esther Veenboer die nu op gaat voor in totaal 20 jaar raadslidmaatschap die fractievoorzitter is. Denk je nu echt dat zij haar gedrag van ‘tekenen bij het kruisje’ gaat veranderen?

  relatieve nieuwkomer Arnout van den Bosch heeft daar niets aan veranderd. En die wethouder die is heerlijk meegaand met de VVD. Als ze niet in college komen zal ie vast wel elders wethouder mogen zijn. Want zal die dan echt in de raad gaan zitten?

  • Wat heeft het voor zin om een eventuele medestander af te lopen kammen. Hun potentiële doelgroep weet ook wel dat ze zich lelijk in de vingers hebben gesneden wat betreft wonen, ouderenzorg, sociaal vangnet enz. Dat weten de leiders ook. Ook weten ze dat ze met 2 of 3 raadsleden weinig te vertellen hebben. Net zoals die andere kleine partijtjes . De enige mogelijk om dan het bastion van de VVD te doorbreken is dan intensief samen te werken, want zo alleen kunnen ze het meeste voor hun eigen achterban bewerkstelligen.

   • mwoah Frank dat ben ik niet met je eens. Ongeacht of men het er mee eens is of niet en of men groot of klein is: kunst is denk ik voor partijen om ergens voor te staan. Te doen wat men belooft voor en na verkiezingen. Als men klein is kan men groter worden.

    Met de inzet van publieke opinie, social media, internet, traditionele media en zoverder. Je in laten kapselen zoals de PvdA doet, slaat nergens op. Ja dan blijf je klein. Het verschil tussen VVD en PvdA is als je kijkt naar hun stemgedrag verwaarloosbaar. Zelfde bij D66.

    • Ergens voor gaan staan is heel mooi, maar het gaat nog altijd om zo veel mogelijk voor je achterban binnen te slepen. Dat hebben ze bij de VVD heel goed begrepen, want die zijn niet liberaal ,verre van dat maar voor houden wat je hebt en liefst een beetje meer.
     Als we naar het verleden kijken waren juist het CDA en de PvdA diegenen die ons sociaal vangnet hebben bewerkstelligt. Dat heeft ze toen electoraal en ook economisch geen windeieren gelegd. De PvdA beschouw ik dan nog niet helemaal als verloren.
     Maw het gaat niet om het gelijk hebben maar wel om het gelijk krijgen. Dus goedkopere woningen, opkomen voor starters en ouderen, betere verdeling over de regio van expats enz.
     En ja daarvoor zul je wel eens een veer moeten laten, als je maar ideologisch op hetzelfde standpunt blijft staan. Samen ben je sterk weet je nog wel?

 4. Doorbreken van het VVD-bastion is een illusie zolang de lokale media daarvan deel uitmaken.

  Tegen zulke politiek-journalistieke samenwerking is geen democratisch kruid opgewassen omdat er geen tegenwicht en geen tegengeluid is.

  Alle Amstelveense publicaties zijn gericht op herverkiezing van de VVD en haar vazallen, meelopers en jaknikkers.

 5. Het wordt eens tijd dat er huizen boven de 1,5 miljoen worden gebouwd. Ik ben al tijden op zoek naar een riante villa – ik ben Financial Consultant – maar ik kan niets aanvaardbaars vinden, anders dan die armetierige huisjes van 7 ton met veel te kleine garages.

  Amstelveen, u wordt armoedig!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.