De gemeente wil het afval scheiden door de inwoners opveren driekwart en maximaal honderd kilo restafval voor elk van hen overhouden. Zover is het nog niet, al is het scheidingspercentage de laatste jaren wel gestegen en staat dat nu op 63. Maar die kaatste twaalf procent is moeizamer, legde wethouder Floor Gordon (afval) donderdag de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) uit.

Ter tafel lag daar het Vaststellen ‘Grondstoffenplan 2022-2026’, dat de gemeenteraad moet vaststellen. Maar dat gaat bewoners wel wat kosten, zei Jet Smit van de VVD. Zij constateerde dat de afvalheffing in diverse gemeenten van met Amstelveen te vergelijken grootte minder hoog is.

Coach

In het plan wordt de gemeenteraad o.a. voorgesteld extra bovengrondse containers te plaatsen voor GFT (groente-, fruit- en tuinafval), kleding) en glas, alsmede over een jaar het vaker ophalen van papier. Ook wil de gemeente wie nu nog weinig scheiden (vooral buitenlanders) verleiden via een campagne dat te gaan doen. Er wordt een speciale coach voor afvalscheiding aangesteld; over de exacte functie van die medewerker werden vragen in de commissie gesteld, maar helemaal uitgekristalliseerd bleek uit de antwoorden van wethouder Floor Gordon die nog niet.

Laagste tarief in regio

In wezen wil de gemeente meet grondstoffen uit afval halen. Daartoe wordt ook een speciaal centrum ingericht, dat weggesmeten spullen een tweede leven kan geven. Maar intussen levert die circulaire economie de Inwoner niks op. Het kost hem alleen volgens Smit voorlopig € 14,64 per huishouden meer. Maar de gemeenten (Hilversum, Heerlen en Deventer) die Smit noemde zijn volgens Gordon niet met Amstelveen vergelijkbaar, omdat daar meer hoogbouw is. BBA was het overigens met Smit eens een klaagde ook over de tariefstijging voor de inwoners, maar die zijn volgens Gordon een gevolg ervan dat het Rijk meer belasting vraagt voor de verbranding van (rest) afval. De gemeentelijke plannen komen volgend jaar neer op € 2,96 en het daar daarop komt er nog eens € 11 bij. De wethouder zei dat het afvaltarief op 310 euro wordt, volgens haar op Uithoorn na het laagste in de regio.

Pas over een jaar, in 2023, vaker karton ophalen vond Gonnie van Rietschoten van AVA maar niks. Ze wees op de door corona toegenomen online aankopen, wat tot meer karton leidt en tot bijplaatsingen bij ondergrondse containers omdat die vol zijn.  Maar zij ving bot bij Gordon, die betoogde dat extra ophalen voor 2023 niet haalbaar is.

6 COMMENTS

 1. Waarom moet ik blijven betalen voor het onvriendelijke systeem van die pasjes die iedereen kwijt raakt? Schaf dat pasjessysteem af, hte is zo onvriendelijk en vooral een hobby van politeke partijen! Dat systeem kost bovendien ook geld. In sommige gemeenten draaien ze het gescheiden inzamelen trouwens terug en doen ze meer aan nascheiding….kortom het kan verkeren!

  • In het geval van plastic scheiden slaat het helemaal nergens op. Daar moet je een studie voor volgen om daar aan te voldoen. Daarnaast krijg ik zo’n kg/week aan foldermateriaal door mijn brievenbus gekieperd, wat in 95% van de gevallen direct bij het oud papier wordt geflikkerd en ik denk dat dit geldt voor de meeste huishoudens. En Floor Gordon maar zwetsen over afval scheiden en verspilling van grondstoffen, terwijl er een goed systeem is om dat te verminderen. Mensen die wel reclame willen hebben plakken gewoon een sticker met ja op een hun brievenbus. Dat scheelt heel wat bomen, af en aan rijden van vrachtwagens die dat verzamelen enz. Helpt meer dan tegeltjes wippen. 😂😂 Dat pasjessysteem helpt ook geen bal. Het is 1.al geldklopperij en 2.het draagt nagenoeg niets bij aan afvalscheiding.
   Nee, ik vind oud papier, textiel, glas, gft , en de rest al meer dan genoeg. Mijn tuin is geen afvalscheidingstation.

 2. Afval scheiden: prima. Maar we schieten compleet door zowel bij plastic als glas. Dit doen we toch niet alleen voor de (frisdranken) industrie, supermarkten, recyclers enz? Dus PET en polyethyleen plastic(folies) wel en PVC en polystyreen(piepschuim) niet, dat is toch van de gekken. Potjes en flessen wel in de glasbak, maar een kapot glas of kom (kristal?), kapot vensterglas niet. Die “verkeerde”kunststoffen en glas moet je er bij de nascheiding uit halen. Houd het werkbaar, dan werkt het tenminste.
  ===> En dan dit:
  Glasbakken stammen uit de tijd dat er NIKS aan afvalscheiding gedaan werd. Nu we kunststoffen apart scheiden via aparte containers kan daar makkelijk glas aan toegevoegd worden. Door het grote gewichtsverschil kan dit makelijk machinaal gescheiden worden van het plastic. Door de grote hoeveelheid plastic gaat er nauwelijks iets stuk tijdens transport.
  DUS: Kom bewoners ook eens tegemoet en voer dat in. Het kan! En het scheelt kilo’s restafval van diegenen die nooit naar de glasbak gaan.

 3. De gemeenteraad van Ouder-Amstel besprak in juni 2021 de concepttarieven voor het wegbrengen van afval in het nieuwe diftarsysteem per 2022. Met een basistarief van iets meer dan 260 euro en een prijs van 0,50 euro per keer dat de container opengaat, hebben inwoners meteen de kans om goedkoper uit te zijn dan in het systeem van vaste tarieven. Stond het verhaal hier:https://www.weekbladvoorouderamstel.nl/lokaal/maatschappelijk/686263/concepttarieven-diftar-bekend

  De afkorting diftar staat voor ‘gedifferentieerde tarieven’. Dat betekent dat u minder hoeft te betalen als u minder afval wegbrengt. Iedereen betaalt straks nog steeds een vast tarief. Dat tarief wordt lager en daar bovenop betalen inwoners een bedrag per keer dat de klep van de ondergrondse container open gaat. Waarschijnlijk wordt dit systeem ook in Amstelveen geïntroduceerd als wij naar mevrouw Floor Gordon-de Bruijn luisteren….

  • Klinkt wel leuk, maar zal het zwerfafval niet toenemen, als je steeds moet betalen als gebruik maakt van die restafvalcontainer. Dan gooi je toch ook alles in de container voor plastic afval, want dat gaat zonder pasje. Daarnaast wat moeten flatbewoners waar geen containers zijn, zoals in mijn appartementen gebouw dat maar maar drie woonlagen telt? Ik zie nu vaak genoeg mensen lopen met een klein zakje met afval om die even weg te gooien. Maw dit slaat nergens op, terwijl ik niets hoor over de verpakkingsindustrie en internetwinkels die er tonnen karton en plastic doorheen draaien.

 4. Mijn hele motivatie om mijn afval te scheiden viel in één keer in duigen toen ik een onderzoeksprogramma (ik meen De Monitor) zag waarin duidelijk werd dat al het afval in de verwerkingspunten weer op één hoop wordt gegooid.

  Ook kwam daar uit naar voren dat de moderne afvalscheidingsmachines beter in staat zijn om het afval te scheiden dan de consument.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.