Koningsdag, 27 april, begint eigenlijk al de vorige avond, dus op dinsdag 26 april. Burgemeester Tjapko Poppens opent dan om kwart voor tien een lasershow op het Stadsplein. Van 18.00 tot 23.00 uur vindt daar de aftrap van Koningsdag plaats. Amstelveen Oranje en de horeca van het Stadsplein organiseren dan Koningsnacht: een show met onder andere een dj, dansers en een lasershow.  

De volgende dag barst Amstelveen van de vrijmarkten en festiviteiten. Amstelveen Oranje organiseert op 13 locaties muziekoptredens bij verzorgingstehuizen en wijkcentra en deelt tompouces uit bij verpleeg- en verzorgingstehuizen. Kijk voor het volledige programma van Koningsdag en locaties van de vrijmarkten op: amstelveenoranje.nl.

 Oude Dorp

De meeste festiviteiten zijn op de Amsterdamseweg en in het Oude Dorp. Om Koningsdag zo gezellig en veilig mogelijk te laten verlopen geldt er een aantal spelregels op 27 april. Het gebied waar de vrijmarkt wordt gehouden is bijvoorbeeld afgesloten voor autoverkeer, zodat er ruimte is voor hulpdiensten. Mocht het festiviteitengebied te druk worden dan kunnen er extra veiligheidsmaatregelen ingezet worden, zoals beperkte toegang van het gebied en de oproep ‘vol = vol’.

 Autovrij

Delen van de wijken Oude Dorp, Patrimonium, Keizer Karel Park west en Elsrijk worden tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. Het festiviteitengebied wordt afgezet door middel van hekken. Tussen 06.30 – 22.00 uur is het verboden om met voertuigen te rijden op de Amsterdamseweg, Stationsstraat, Dorpsstraat, Graaf Aelbrechtlaan, Molenweg, de Burgemeester A. Colijnweg tussen Dorpsstraat en Laan Nieuwer- Amstel. Bewoners van een aantal gebieden kunnen op 27 april geen bezoek per auto ontvangen. Er kunnen ook geen bestelde taxi’s het gebied in. Mocht het echt noodzakelijk zijn het gebied te verlaten per auto, dan is dit mogelijk aan de noordzijde via de Emmakade, ten westen van de Amsterdamseweg via de Oude Karselaan en oostelijk van de Museumspoorlijn via de Keizer Karelweg.

 Te voet of met de fiets

Laat de auto en scooter thuis en kom zoveel mogelijk lopend naar de festiviteiten, zegt Amstelveen Oranje. Voor mensen met een beperking worden uitzonderingen gemaakt zoals toegang tot het gebied of de mogelijkheid afgezet te worden in de nabijheid van het verkeersvrije gedeelte. Er zijn speciale stallingen aanwezig voor de fiets bij Jan Benninghstraat, het parkeerterrein tegenover Du Monde en het parkeerterrein bij het Kazernepad/KKC. Het stallen van de fietsen is voor eigen risico.

Via borden wordt aangegeven waar men kan parkeren. Dit is o.a. mogelijk in het Amsterdamse Bos ter hoogte van de hockeyvelden, parkeerplaats Raadhuisplein, parkeerplaats Doorweg en de Q-park garages in het Stadshart. Hou er rekening me dat het gebied erg druk en een parkeerplaats mogelijk niet beschikbaar is. Men parkeert alleen waar het mag en veilig kan. “Houdt u zich niet aan deze voorschriften of als u de weg blokkeert voor de hulpdiensten, dan wordt uw auto weggesleept”, meldt Amstelveen Oranje.

 Spelregels vrijmarkten

Alle regels voor de vrijmarkt staan op: amstelveenoranje.nl. Bij de vrijmarkt komt vaak veel afval vrij. Afval dat blijft liggen moet worden opgehaald door de gemeente. Dit wordt behandeld als restafval en wordt verbrand. Dit terwijl het ook kan worden gerecycled. Spullen die men aan het einde van de dag niet heeft verkocht of niet meer wil hebben, kan men op donderdag 28 april (of de dagen daarna) langsbrengen bij het Afvalbrengstation, Grutterij 26 in Amstelveen. Door het afval in de juiste container te plaatsen, kan het afval gerecycled worden. Het Afvalbrengstation is geopend op maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Op de pagina Soorten afval leest men hoe men verschillende soorten afval kan scheiden en aanbieden.

Oranjetompoezen

Stichting Amstelveen Oranje zorgt, naast de 3500 oranjetompoezen voor bewoners van verzorgings- en ouderencentra, ook voor bijna 500 oranjesoezen voor de in Amstelveen opgevangen vluchtelingen uit Oekraïne. “We hebben de nieuwe bewoners, door middel van een uitgebreide Oekraïense brief, geïnformeerd over onze nationale feest- en herdenkingsdagen. We kunnen ons voorstellen dat deze dagen voor hen nogal overweldigend kunnen zijn. Tegelijkertijd nemen we hen graag me in onze tradities”, zegt Roland Vos van de Stichting Amstelveen Oranje. ]In totaal zullen in Amstelveen ongeveer 4000 mensen op Koningsdag genieten van een oranjegebakje van Stichting Amstelveen Oranje.

5 COMMENTS

  1. Je ziet op velerlei terreinen dat Nederland de hoeveelheid mensen niet meer aankan. Koninginnedag, Bevrijdingsdag, enz. enz. het puilt allemaal uit. Maar ook als er andere activiteiten zijn, het raderwerk kan het niet meer aan.

    En niemand misgun je iets leuks of gezelligs. Maar het geheel too much geworden. Wat doen we eraan? Wie het weet mag het zeggen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.