Aan een landelijke vleermuistelling doet ook de vleermuisgroep van IVN Amstelveen mee. In het afgelopen weekend begon dat, maar men kan tot zaterdag 6 juni meedoen. Het is de bedoeling dat men in tuin en op balkon de diertjes telt en het aantal doorgeeft.

Als men wil weten wat voor soort vleermuizen rondom een woning vliegt, kan men dat ook doorgeven.  “Dan komen wij even langs om dat vast te stellen”, zegt Jan de Jong van de vleermuisgroep (jangde@xs4all.nl, telefoon 020-6417993 of 06-20396438). “We gebruiken daarvoor een ontvangertje, waarmee we de geluiden van de vleermuizen hoorbaar kunnen maken en de soort herkennen.”

Maatregelen

Door de vele spouwmuur- en gevelisolatie activiteiten van woningcorporaties en  particuliere woningbezitters, veranderen de leefomstandigheden van de vleermuizen in ernstige mate, zegt hij.

“De eigenaren onderzoeken, als het goed is, voor de start van de werkzaamheden of er vleermuizen in de gevels kunnen worden aangetroffen en zij nemen zo nodig passende maatregelen.”

Door de meldingen van inwoners wil de groep proberen vast te stellen of deze maatregelen voldoende  effect hebben op het voortbestaan van de beschermde zoogdieren.  De Jong: “Ter geruststelling kunnen we melden dat deze volstrekt ongevaarlijk zijn. Het corona-virus komt bij de Europese soorten niet voor. Als men er een op de grond vindt, komen we die even ophalen.” Volgens De Jong is het van groot belang voor IVN en de gemeente te weten hoe het staat met de vleermuispopulaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.