Om te voorkomen dat zij onherstelbare schade oplopen gaat de gemeente bovenop de maatregelen van het Rijk inwoners, instellingen en bedrijven in Amstelveen financieel steunen met een fonds waarvoor tien miljoen uit de algemene reserve wordt gehaald. Dit pakket is bedoeld om hulp te bieden bij de negatieve gevolgen van de corona-uitbraak. B&W zeggen de instemming van de gemeenteraad te hebben, hoewel die formeel nog in de vergadering op woensdag 8 april, waar van elke fractie één raadslid aanwezig is, moet besluiten.

Blijkbaar vond buiten de openbaarheid al een peiling onder de politieke partijen plaats. Door corona ligt de samenleving grotendeels stil en drogen de inkomsten van veel bedrijven en sommige burgers op, beseft de gemeente. Zij wil door de maatregelen, wanneer nodig, onmiddellijk steun op maat bieden. In spoedeisende gevallen kan het college tot een bedrag van maximaal €50.000 per geval handelen.

Huur

In elk geval denkt de gemeente aan een half jaar opschorten van huurpenningen voor door haar gesubsidieerde instellingen, alsmede aan het niet terug vorderen van subsidies voor 2020 als de afgesproken prestaties niet zijn geleverd. Verder is de gemeente bereid van culturele, maatschappelijke en sportinstellingen te voorzien in hun liquiditeit voor een half jaar te voorzien als die een onderbouwde aanvraag indienen. Ook gecontracteerde zorgaanbieders die de komende drie maanden wegens de Coronacrisis perikelen niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, kunnen bij de gemeente onderbouwd verzoeken coulance te betrachten bij de eindafrekening. Lokale belastingen worden (gedeeltelijk0 kwijtgescholden of de betalingstermijn uitgesteld.

Aanvullend

Volgens wethouder Herbert Raat (financiën) heeft hij de steun van alle fractievoorzitters in de gemeenteraad. “In tijden als deze is het belangrijk samen te werken en de politieke verschillen opzij te zetten”, zegt hij. “We moeten er samen voor zorgen dat Amstelveners het hoofd boven water kunnen houden. Het ondersteuningspakket is aanvullend op de maatregelen die de landelijke overheid en banken nemen. Wij zijn er voor degenen die tussen wal en schip vallen.”

Bijstand inwoners

De gemeente weet dat de inkomenspositie van inwoners, zeker degenen met een laag inkomen, onder druk staat. Daarom wil zij, naast de rijksmaatregelen, zelf maatwerk leveren aan inwoners die het inkomen plotseling sterk zien dalen. Huisuitzettingen of het zonder schone lei beëindigen van een schuldenregeling zijn in haar visie te voorkomen, zodat inwoners hun noodzakelijke uitgaven kunnen blijven doen voor zaken als gas, water en licht.

Niet bellen

Er komen extra veel aanvragen voor een bijstandsuitkering of bijzondere bijstand, die ook coulant worden behandeld. De gemeente zegt op maat hulp te bieden en directe bemiddeling naar werk is door haar tijdelijk stop gezet.

Zodra meer bekend is over de aanvraagprocedure voor steun uit het fonds, maakt de gemeente dat bekend via haar website en de media. Het heeft dus geen zin, voegt zij daaraan toe, nu haar al te bellen over dat onderwerp.

1 REACTIE

  1. Aha. De gemeenteraad geeft dus met een (gelegitimeerde) minderheidsstemming van 10 raadsleden door de gekozen constructie waarschijnlijk zonder veel discussie in feite een blanco cheque aan het college van B&W tot aan 10 miljoen zonder dat daar vooraf openbaarheid over wat nu gebeurt bestaat. Zo is dus 10 van de 60 miljoen aan Eneco-opbrengst alvast vergeven voor de goede orde.

    Ben niet tegen een maatregel maar ik lees hier ook dingen als dat instellingen die er met de pet naar gooien die subsidie krijgen die dan maar mogen houden. Erg vaag hoe zo in een klap zoveel geld kan worden uitgegeven. En op de site van de gemeente staat dat de gemeenteraad ‘formeel’ zal besluiten. Oftewel het is maar een formaliteit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.