“Eerlijkheid”, riepen sommigen. Vrijdag ging een demonstratie door die eerst op de stormachtige dinsdag was gepland. Buitenlandse ouders toonden hun ontstemming bij de scholenkoepel voor christelijk onderwijs Amstellandgroep aan de Kalkbranderij erover dat het hun verboden wordt ondersteuning te vragen.

De demonstranten hadden een hoog SP gehalte. De SP-Hulpdienst is namelijk één van de organisaties waarvan bijstand is verboden. De dienst is er voor hulp en advies bij het voeren van gesprekken met de basisscholen, maar medewerkers ervan, die meegaan naar gesprekken met leerkrachten, stuiten volgens de SP op veel onbegrip en vooroordelen.

Te laag

De demonstranten hebben de indruk dat er dikwijls een lager schooladvies wordt gegeven dan waartoe de betreffende (buitenlandse) leerling in staat is. Een van de moeders vertelde dat buitenlandse kinderen op de basisschool vaak in een te lage groep worden geplaatst. Volgens haar hebben kinderen er meer baat bij om in een groep te komen met leeftijdsgenoten die wellicht nog iets te moeilijk is, maar dan kunnen zij zich optrekken aan het niveau van de rest.

VWO

De demonstrerende buitenlandse ouders waren vrijwel allemaal mensen met een vluchtelingenstatus uit Syrië en Eritrea. Er waren ook jongens bij die zelf ooit een veel te laag schooladvies kregen en die nu succesvol een HAVO / VWO opleiding volgen. SP-raadslid Nora Fakirni, die er zelf bij was, vindt dat bij de beoordeling van buitenlandse kinderen teveel wordt gekeken naar de beheersing van de Nederlandse taal. “En dat is nou net iets dat bij kinderen vrij snel kan worden weggewerkt, want kinderen pakken een nieuwe taal vrij snel op. Helaas krijgen veel buitenlandse kinderen een label opgeplakt.” Er wordt naar haar mening veelal een leerstoornis op hen geplakt. Dit terwijl er eigenlijk niets aan de hand is met het kind.”  Ouders waren het soms niet eens met de school als een kind uit zijn leergroeilijn werd gezet of er moest een intelligentietest worden afgenomen. Fakirni: “Als de ouders meer informatie nodig hadden dan werd er gezegd dat er melding gedaan zou worden en dat scholen veel meer weten dan zij. Ook heb ik een mailwisseling kunnen lezen tussen ouders en school, waarbij werd er geschreven dat als de toelaatbaarheidsverklaring (voor speciaal onderwijs) niet werd getekend de school de geschillencommissie zou inzetten.”

Accepteren

Ouders moeten volgens de school maar accepteren dat hun kinderen een te laag doorstroomadvies krijgen of worden verwezen naar het speciaal onderwijs, is haar kritiek. “Terwijl zij alleen maar een taalachterstand hebben.” De SP steunt de actie van de ouders en heeft petitie ontworpen, die is te vinden tekenen voor kansengelijkheid in het onderwijs. Deze petitie is te vinden op:

https://petities.nl/petitions/zorg-voor-kansengelijkheid-in-het-onderwijs?locale=nl

Islamitisch

De meeste demonstranten waren vrouwen met hoofdoeken, net als raadslid Fakirni, dus islamitisch. Het is merkwaardig dat hun kinderen kennelijk op scholen zitten waar christelijk onderwijs wordt gegeven, gezien de koepel waar zij demonstreerden.

Overigens gaat het daar niet alleen om de SP-Hulpdienst. “Er moet voor iedere ondersteuner vooraf toestemming worden gevraagd wanneer het een school van Amstelland betreft.”

1 REACTIE

  1. Merkwaardig ik was juist er blij om als er een ander meekwam. Al was het maar voor de taal. Maar ja de protocollen zijn intussen wel veranderd en misschien verschillen ze ook per onderwijsgroep.

    Het is helemaal niets bijzonders dat er verschil in advies is. Dit komt ook bij Nederlandse gezinnen genoeg voor. Toen ik op de Pabo zat, 50 jaar geleden , werd dat het verschil tussen lower en middle class genoemd. Ook wil ik nog bij vermelden dat er sinds jaar en dag al de mogelijkheid tot stapelen bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.