De gemeente moet deelnemen aan de landelijke proef voor gereguleerde wietteelt en zich duidelijker uitspreken tegen het nationale gedoogbeleid, vindt D66. Steeds weer een illegale wietplantages ontdekken en ontmantelen maakt die actie volgens D66 noodzakelijk. De democraten willen dat legale teelt in Amstelveen plaatsvindt en onderzoeken of een coffeeshop hier kan.

Die illegale wietplantages in woonwijken, op zolderkamers of in kelders, zijn ontzettend brandgevaarlijk, zegt nog eens kandidaat-raadslid Harmen van der Steenhoven.

 Achterdeur

Volgens hem kan alleen regulering de ‘achterdeur’ praktijken (wel verkoop maar geen inkoop van wiet) écht stoppen. Hij verwijst naar recente publicaties over een aangelegde wietplantage in een kelder in Westwijk. “Bijna maandelijks krijgen we een melding dat er in Amstelveen een illegale wietplantage wordt opgerold. Als er een keer brand uitbreekt in zo’n kelder in een woning naast gezinnen zijn de gevolgen niet te overzien”, zegt Van der Steenhoven. Het opsporen en oprollen van deze illegale kwekerijen, hoe verheugend ook, is volgens D66 geen oplossing voor lange termijn. De enige oplossing is afschaffing van het gedoogbeleid, meent de partij. ‘Binnen het huidige gedoogbeleid kan wiet wel legaal verkocht worden, maar mag het niet legaal gekweekt worden.’ Volgens van der Steenhoven betreft dit een “hopeloos verouderd stelsel dat snel aan vervanging toe is”. Omdat een totaalverbod alleen tot verdere criminalisering en illegale handel leidt is regulering de enige oplossing, vindt D66.

Proef

Als gemeente net onder de rook van Amsterdam worden er relatief veel illegale wietplantages opgerold in Amstelveen, constateert Van der Steenhoven. “Juist omdat Amstelveen zo veel last heeft van illegale wietplantages moeten we vooroplopen in het aandragen van oplossingen. Naast meer inzet voor opsporing moet Amstelveen zich daarom ook melden als gemeente waar een proef voor legale hennepteelt kan plaatsvinden.” Aan de landelijke proef voor gereguleerde wietteelt doen nu tien gemeenten me. Wat D66 betreft, zou Amstelveen bij uitbreiding van de proef naar meer gemeenten zich ook moeten melden. Ook wil D66 onderzoeken of de vestiging van een coffeeshop in Amstelveen illegale straathandel kan tegengaan.

8 COMMENTS

  1. Tegen verkooppunten van tabak zijn , maar wel een coffeeshop willen en legaal wiet telen. Beetje raar.
    En wie zou dat moeten doen? De knowhow zit bij “ de vrije jongens” en het kapitaal waarschijnlijk ook. Lijkt me een beetje moeilijk voor een overheid.
    Ik heb er geen verstand van ,maar “ je hoort wel eens wat”. Dat is dat het illegale spul veel zwaarder is en veel vervelende bijwerkingen kan hebben bij zwaar gebruik en dat daar m.n. de gebruiker naar vraagt. Maw legalisering zal de illegaliteit heus niet wegnemen en het zal ook niet beter zijn voor de volksgezondheid.
    Daarom lijkt me dit weer een goedkope verkiezingsuitspraak.

  2. CeeBee, scooters worden gedoogd in voetgangersgebied met een scooterverbod, rokers worden gedoogd op anti-rookplek, alcohol drinken op straat wordt gedoogd in gebied waar dat verboden is, afval op straat gooien wordt overal gedoogd, te hard rijden wordt gedoogd in bebouwde kom en door rood licht rijden ook. En niet alleen bij wijze van experiment.

    Het enige wat in een liberale gemeente niet wordt gedoogd, is handhaving. De daarmee belaste wethouder weet dus wat hem niet te doen staat. Als dank gunnen de kiezers hem een derde termijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.