Jacqueline Solleveld

Raadslid Jacqueline Solleveld van Burgerbelangen (bbA) heeft kritiek op de notitie van burgemeester Bas Eenhoorn, waarin hij pleit voor één fusiegemeente Amstelland, in elk geval voor een krachtiger bestuur van de gemeenten ten zuiden van Amsterdam.

Zij ergert zich er aan dat raadsleden daar buiten zijn gehouden, voordat het in de publiciteit kwam. “Ik vind het dan ook niet vreemd dat de burgemeester van de gemeente  Ouder Amstel boos wordt. Ik had verwacht en gehoopt dat er voor dat soort zaken een soort mores is”, zegt ze op de bbA-website in een interview met secretaris Frits Suèr van haar partij.

Transparantie gaat volgens haar soms sowieso te ver,

Frits Suèr

blijkbaar. Zij vindt bijvoorbeeld dat politici eerder dan media dingen moeten weten (waarmee zij overigens een al decennia bestaande klacht van lokale politici over de journalistiek herhaalt). “Soms verbaas ik me er over dat zaken in de media worden gepubliceerd, zonder dat de raadsleden nog een stuk gezien hebben. Ik vind dat niet goed en vraag me af hoe we dat kunnen verbeteren.” Blijkbaar vindt zij het een verbetering als media op afstand van de burgers worden geplaatst.

Hei

Dat geldt kennelijk ook voor de discussie op de hei die zij met de gemeenteraad wenst. Daar moet het dan gaan over de grote projecten die er aan komen. Op zo’n blijkbaar niet openbare hei-dag met de vroedschap praten over hoe men de problemen, die zij ziet met onder meer die A9-verkapping en de Amstelveenlijn, te lijf kan gaan.

Spelregels

Alle tien partijen in de raad willen eigenlijk hetzelfde, namelijk dat het goed gaat met Amstelveen, haar bewoners en ondernemers, zegt ze. Resultaat van zo’n hei-dag is volgens haar dat de raad met een gezamenlijke oplossing bij de burgers komt. En zij wil ook praten over “de vraag hoe we met elkaar het politieke spel spelen en dan met elkaar de spelregels daarvoor vaststellen”.

Ze is zeven maanden lid van de gemeenteraad en heeft zich naar haar zeggen over de lokale politiek verbaasd. Blijkbaar deed ze dat nog niet voordat zij raadslid werd.

Inzoomen

Ze moest wel wennen aan de oppositierol, die haar partij kreeg na twee keer in de coalitie te hebben gezeten. “We zijn bovendien een andere partij geworden dan we voor de verkiezingen waren, toen ik nog burgerlid (alleen in raadscommissie,red.) was”.

Ondanks haar liefde voor de achterkamer zegt ze wel te snappen dat de burger argwanend tegenover de politiek staat.  “Het komt voor dat beloften of afspraken niet worden nagekomen. Iets voor ons als bbA om op in te zoomen”, zegt ze.

 

 

3 REACTIES

  1. In een mediacratie als de onze is het gebruikelijk dat media de politieke agenda bepalen en de publieke opinie sturen. Die situatie wordt pas écht zorgelijk als politici en bestuurders geen kritiek mogen uiten op media en journalistiek.

    Jazcqueline Solleveld heeft het over ‘een soort mores’. Mores is echter meervoud. Je zegt niet ‘een soort domheden’ maar ‘een soort domheid’.

  2. Uit het verkiezingsprogramma van BBA:

    “BbA maakt zich ook sterk voor een Amstelveense gemeenschap waar de burger echt gezien en gehoord wordt, waar burgers kunnen meedenken en meebeslissen en waar burgerparticipatie als de normaalste zaak van de wereld wordt gezien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.