Hoe zeer de gemeente zich liever bedient van haar eigen communicatielijnen dan de media in kennis te stellen, bleek ook maandag weer. Toen blijkt er een bijeenkomst in het Cobra Museum te zijn geweest van de vorig jaar gestichte Alliantie tegen Eenzaamheid. Achteraf stuurt de gemeente daarover liever een persbericht dan dat zij media uitnodigde. Uiteraard was de meeting volgens de reclame van de gemeente ‘zeer succesvol’.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) trapte weer een open deur in door te zeggen dat één op de acht Amstelveners ernstige eenzaam is. Dat heeft op termijn ook gevolgen voor de gezondheid, zei hij.

Persoonlijk

“Daarom heeft de gemeente een Amstelveense ‘Alliantie tegen eenzaamheid’ gestart. Die bundelt de krachten van de gemeente, ondernemers, vrijwilligers, sport, cultuur-, welzijn- en zorgpartijen. Voor het oplossen van eenzaamheid is kennis en samenwerking nodig want eenzaamheid heeft veel verschillende oorzaken. De ene heeft tegen eenzaamheid goed vervoer nodig, de andere misschien oefening in sociale vaardigheden. Door samen te werken kunnen we eenzaamheid eerder herkennen en een persoonlijke oplossing bieden.”

Samen

De gemeente zegt verder dat 2021 een oriënterend jaar was voor de alliantie. Er zijn trouwens kennelijk meer voorde media geheime bijeenkomsten geweest, waarin de organisaties kennis elkaar maakten, verwachtingen werden uitgesproken en er zijn projecten gezamenlijk uitgevoerd, meldt de gemeente. Dit jaar schijnt de alliantie een nieuwe stap te zetten. “Door middel van ‘samensturing’ wordt het haar mogelijk gemaakt ‘een gezamenlijke vuist te maken tegen eenzaamheid’, waarvoor de bijeenkomst een faciliterende rol had. Welke rol blijft onduidelijk, dankzij een persbericht dat geen nieuws bevat dan alleen de reclame dat de meeting ‘succesvol’ was.

Werkafspraken

De gemeente zegt wel met subsidie klaar te staan. Er schijnen ook ‘kaders en werkafspraken’ te zijn gemaakt, maar welke dat zijn mogen weer de media en de burgers niet weten. ‘Belangrijk uitgangspunt is niet het vergroten van het aanbod, maar de focus leggen op onderliggende oorzaken.’ Want: ‘Eenzaamheid is een normale emotie en iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Het is een probleem als iemand niet in staat is de eenzaamheid zelf op te lossen. Zeker wanneer het langer duurt.’

Jeannette Rijks schijnt ook op de bijeenkomst te zijn geweest, een specialiste die de alliantie bleek  te moeten uitleggen ‘wat eenzaamheid precies is en wanneer men moet ingrijpen’. Ze heeft volgens het persbericht gezegd dat eenzaamheid het brein beïnvloedt en dat het niet hetzelfde is als sociaal isolement. “Eenzaamheid wordt niet opgelost door het aanbieden van sociale activiteiten, maar door de mogelijkheid van de persoon tot het aangaan en houden van verbinding. Het belangrijkste is daarom dat mensen leren relaties aan te gaan en te onderhouden, en het geven van handvatten, zodat iemand het zelf op kan lossen”, zei ze.

Concreet

Tijdens de bijeenkomst hebben werkgroepen zich gebogen over de drie thema’s: deskundigheidsbevordering, communicatie & bewustwording en het versterken van het netwerk, meldt het persbericht, Die uitkomsten vormen wel de basis voor de alliantie om in de praktijk aan de slag te gaan, zegt de gemeente. Maar wat die basis is mogen media en burgers niet weten. “Er zijn daarbij concrete afspraken gemaakt die samensturing mogelijk maken”, wil zij nog wel kwijt. Wat die concreetheid inhoudt, blijft ook een geheimpje. Of organisaties die, net als de media, niet zijn uitgenodigd een bijdrage tegen eenzaamheid willen leveren. Zij kunnen mailen naar eenzaamheid@amstelveen.nl.

7 COMMENTS

 1. Eng hoor deze club met Poetin-achtige trekjes.
  Zouden zij nu echt niet in de gaten hebben dat dit stiekeme gedoe potentiële eenzaamheid alleen maar aanwakkert in plaats van deze te bestrijden.

 2. Johan Bos klaagt dat hij en zijn collega’s van andere lokale media weer niet waren uitgenodigd voor dit maatschappelijke evenement. Bij de ‘gezellige wandeling’ van de VVD was Johan Bos de enige verslaggever. Andere lokale journalisten waren niet uitgenodigd, maar dat vond Johan kennelijk prima. Op de foto staat hij te glunderen tussen VVD-coryfeeën Herbert Raat en Cees Noomen.
  Zie: ‘Gezellig wandelen met de VVD’,
  https://amstelveenblog.nl/2022/03/06/gezellig-wandelen-met-de-vvd/#comment-21192

  • Tja, dat komt omdat al die andere “media” bijna 1 op1 de reclameberichten van de gemeente overnemen, waarbij Amstelveenz wel de kroon spant. Elke dag een reclame van de VVD, met prominent het smoel van Raat. Van wie en wat kan deze partij deze corrupterende PR betalen. Het spel der democratie durven ze het nog te noemen.

 3. In het Amstelveens Nieuwsblad staan ‘toevallig’ in verkiezingstijd paginagrote advertenties waarin wethouder Raat (VVD) zijn eigen beleid op gebieden als Financiën en Cultuur toejuicht. Op kosten van de gemeente (ons), natuurlijk.

 4. Helaas zijn er op Johan Bos na geen andere journalisten meer in Amstelveen en zeker geen kritische.
  Het Amstelveens Nieuwsblad bestaat alleen nog dankzij de gemeente, Amstelveenz is het clubblad van de VVD en in handen van de voorzitter van de VVD.
  Amstelveen Blog is Johan Bos, RTVA krijgt subsidie van de gemeente en AAN is er min of meer door de gemeente gekomen als tegenhanger van RTVA.

  • AAN krijgt ook subsidie. RTVA moest de helft afstaan aan ze, terwijl AAN geen publieke omroep is. Met dank aan de VVD voor dit absurde ‘beleid’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.