De Maakplaats van bibliotheek Amstelveen stond vorige week woensdag in het teken van ‘Hackshield’, een spannend online spel dat kinderen de gevaren en risico’s leert die er op internet zijn. De groep aanwezige kinderen kreeg eerst uitleg over cybercriminaliteit van twee politie-agenten.

Hackshield is een game voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Phising

Het spel behandeld onderwerpen als hacken, phising, nep nieuws etc. De kinderen volgen twee karakter, André & Sanne. In het spel moeten zij de boze hackers verslaan. De middag begon met een uitleg van de wijkagent Stadshart Frank. Hij legde uit wat cybercriminaliteit is. “De Fortnite account van m’n neef is een keer gehackt”, vertelt een jongen in de groep. “Hij moest toen €350,- betalen.” Daarnaast kwamen onderwerpen als phising en cyberpesten voorbij.

Junior Cyber Agent

De wijkagent sloot af met een filmpje, dat te vinden is op www.joinhackshield.nl/gemeente/amstelveen. Hierin roepen de kinderburgemeester en de échte burgemeester op om Junior Cyber Agent te worden en de politie te helpen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Kinderen die zelf ook Hackshield willen spelen kunnen zich aanmelden op www.joinhackshield.nl. ‘Meld je aan en registreer je onder de gemeente ‘Amstelveen’. Help jij ons mee om de cybercriminelen aan te pakken?’ zegt de gemeente.

Boek

Voor kinderen die niet zo van gamen houden maar wel wil meer willen weten over cybercriminaliteit, kunnen het spannende boek ‘What the hack’ lezen. Daarin wordt hoofdpersoon André het slachtoffer van cybercriminaliteit en gaat vervolgens de strijd aan tegen de cybercriminelen. Het boek is lenen in de bibliotheek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.