Op de biologische markt, waar dinsdag de kramen van de diverse partijen stonden die een greep naar de gemeenteraad doen, zag men eigenlijk weinig enorme politieke verschillen. Dat belooft ook door de bank genomen geen hevige debatten in de raad in de toekomst. Misschien dat GroenLinks en de SP ter linker- en Belang Van Nederland (BVNL) ter rechterzijde een echt politiek standpunt in de komende gemeenteraad huldigen.

Eigenlijk verwacht ik de meeste opschudding van BVNL, als die tenminste tot de raad doordringt, omdat de partij nieuw is en het plaatselijk in de arena nog niet gehoorde signaal van Tweede Kamerlid Wybren Haga doorgeeft. Haga was trouwens dinsdag ook op markt, omdat de touringcar van zijn groepering, aansluitend op de kramen, op het Stadsplein verscheen en daar de nodige muziek met een DJ verzorgde.

Belang

Maar ja, het Belang van Nederland is niet dat van Amstelveen, kan men zeggen. Hoewel Amstelveen natuurlijk óók Nederland is en veel landelijke partijen – zoals de bestaande coalitie D66, VVD en PvdA – heeft. Met een schuin oog kijkt men in Amstelveen dus naar Den Haag, want wat Kaag en Rutte doen, heeft daar lokale gevolgen. En dat geldt ook voor het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks en SP. Maar laten we hopen dat, na de in verkiezingstijd getoonde – maar kennelijk alleen door experts opgemerkte minieme – verschillen, de nieuwe raadsleden zich niet in de kortste keren laten inkapselen door de gezelligheidsvereniging die de gemeenteraad in wezen is en ook elke bijeenkomst afsluit met een onderonsje, voorzien van een hapje en een drankje. Daar is van enig politiek verschil weinig tot niets te merken. Dat heet dan ‘samen doen’ of ‘verbinding’, alsof water en vuur, licht en donker, vorst en hitte zijn te verbinden.

Eensgezindheid 

Mij trof de bijna meedogenloze eensgezindheid van de diverse partijen, waarvan zij niet alleen getuigen in hun verkiezingsprogramma’s, maar ook op zo’n markt. Politiek is nu eenmaal vaak polarisatie. Maar als de voormannen en -vrouwen van de kiezers daar al weinig me op hebben, moeten zij niet verbaasd zijn als het volk, waarvan zij zogenaamd vertegenwoordigers zijn, er niets meer van begrijpt. De polarisatie is misschien alleen weggelegd voor SP, GroenLinks en BVNL, althans op bepaalde onderwerpen. Het woord betaalbaar, als het om wonen gaat, kan ik zo langzamerhand niet meer horen. In alle kiesprogramma’s kwam ik het tegen, maar niemand zegt concreet wat daarmee wordt bedoeld. Nou ja, de VVD vindt een voor middengroepen onbetaalbare koopwoning (met een minimale oppervlakte) betaalbaar en GroenLinks wil meer sociale huurwoningen. Maar wat de woonlasten per maand zijn, blijft verborgen achter de muur ‘betaalbaar’.

Argumenten

Landelijk voert nu de VVD een programma uit dat GroenLinks niet zou misstaan. En de liberalen hebben nu eenmaal een rechter- en een linkervleugel. Mogelijk maken zij in Amstelveen plaats voor BVNL, dat zich onder meer het referendum, ooit een kroonjuweel van D66 en door die partij (zoals alle kroonjuwelen) afgeschaft, heeft toegeëigend. De gemeenteraad keurt 95% van de voorstellen van B&W, dus de coalitie, goed. “Maar wij komen daar langs diverse wegen en met totaal verschillende argumenten”, zei een kandidaat-raadslid dezer dagen tegen mij. Maar de kiezer heeft daar totaal geen interesse voor. Omdat naar zijn opvatting alleen het resultaat telt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.