Amstelveners kunnen digitaal stemmen via denkmee.amstelveen.nl over welk kindvriendelijk beeld er komt in het wijkpark Middenhoven. Er zijn twee schetspontwerpen gemaakt door Cindy Bakker. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft doe kunstenares gekozen.

De gemeente zegt ernaar te streven in alle wijken beeldende kunstwerken te plaatsen die een toevoeging zijn voor de buurt. De gemeenteraad heeft in 2019 geld beschikbaar gesteld voor het realiseren van functionele, voor kinderen aansprekende, kunst in de wijken.

Drie kunstenaars

De komende twee jaar worden drie kindvriendelijke kunstwerken gerealiseerd. De ABK heeft hiervoor drie kunstenaars geselecteerd. Behalve Cindy Bakker viel de keuze op Hoshyar Rasheed en het duo Frank Koolen & Maze de Boer. Die laatsten wonen en werken beiden in Amstelveen. Volgens cultuurwethouder Herbert Raat wil de gemeente de jeugd zo vroeg mogelijk met kunst in contact laten komen. Vandaar de plaatsing van kindvriendelijke kunstwerken in alle wijken. “Te beginnen in wijken waar nu nog relatief weinig kunst in de openbare ruimte aanwezig is. We vinden het belangrijk de inwoners te betrekken bij de keuze van het kunstwerk.

Bakker

Cindy Bakker laat zich inspireren door alledaagse kleurrijke objecten en vormen, zoals verkeersborden, oranje pvc-buizen op bouwterreinen of groene prullenbakken. Ze gebruikt deze objecten – vaak sterk uitvergroot – in haar werk en zet ze lukraak neer, alsof kinderen ermee hebben gespeeld. Voor het kunstwerk in Wijkpark Middenhoven liet zij zich inspireren door buitenspellen, zoals verstoppertje, boompje wisselen, stoelendans, stoepranden, knikkeren en voetballen.

Het ontwerpproces

Bakker vroeg de Kinderraad om advies over het kunstwerk. Die zei alleen dat een kunstwerk ‘kleurrijk en verrassend’ moet zijn. En dat het belangrijk is dat je er iets in herkent, maar de raad gaf ook de ruimte om kinderen er zelf invulling of betekenis aan te geven. Ook heeft de kunstenares landschapsarchitecten en adviseurs over de openbare ruimte gevraagd me te denken over ontwerpen die tot de verbeelding spreken en een mooie toevoeging zijn voor het Wijkpark. Stemmen kan dus via het participatieplatform Denk me Amstelveen. Hierop zijn de twee schetsontwerpen te vinden waaruit gekozen kan worden.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.