Omwonenden van Schiphol hebben met de Notifly app van Schiphol altijd inzicht in het huidige en het verwachte vliegverkeer op hun locatie. Het werkgebied is nu uitgebreid, waardoor ook inwoners van onder meer Heiloo, Katwijk, Zandvoort, Weesp, Vleuten en Purmerend Notify kunnen gebruiken.

De app geeft dus nu meer plekken rondom Schiphol een voorspelling van het vliegverkeer. Inwoners in het gebied tussen Den Haag, Utrecht en Alkmaar kunnen ook gebruikmaken van Notifly.

Inzicht

Notifly gebruikt nu een nieuwe voorspelmethode op basis van een raster (grid based predictions). Door een raster over de omgeving van Schiphol te leggen, kan het algoritme van Notifly voor elk hokje op de kaart het verwachte vliegverkeer berekenen. Hiermee worden voorspellingen volgens Schiphol betrouwbaarder en is het ook eenvoudiger om het werkingsgebied van de app uit te breiden.

Het werkgebied is nu uitgebreid naar het gebied tussen Den Haag, Utrecht en Alkmaar. Inwoners uit onder andere Heiloo, Katwijk, Zandvoort, Weesp, Vleuten en Purmerend kunnen nu ook gebruikmaken van Notifly. De kaart toont het werkgebied voor en na de update. Oude werkingsgebied Notifly (blauw) en nieuwe werkingsgebied op basis van raster-voorspelmethode (roze).

Voorspelling van vliegverkeer 

Schiphol wil omwonenden zo goed mogelijk informeren met voorspellingen over het vliegverkeer. Om deze voorspellingen in Notifly zo nauwkeurig mogelijk te maken, werkt de app met een speciaal algoritme. Daarin gaan diverse gegevens zoals radardata, informatie over de wind en andere weercondities (KNMI). Het algoritme zoekt in deze data naar vergelijkbare omstandigheden voor de datum en tijd waarvoor een verwachting moet worden gegeven. De voorspelling wordt vervolgens door het algoritme naast het daadwerkelijk aantal overvliegende vliegtuigen gehouden. Het algoritme van Notifly is zelflerend, om de voorspelling te blijven verbeteren.
Notifly 

Met Notifly kunnen omwonenden en andere geïnteresseerden in de omgeving van Schiphol op de hoogte blijven van het vliegverkeer rondom de luchthaven. De app is samen met omwonenden ontwikkeld en voorziet in de behoefte aan meer voorspelbaarheid van het vliegverkeer.

Sinds de introductie in juni 2021 hebben ruim 18.000 mensen de app geïnstalleerd. Zij kunnen in de app tot wel 24 uur vooruitkijken en per uur een indicatie zien van het verwachte aantal vliegtuigen dat over hun locatie vliegt. Op een kaart kunnen gebruikers het vliegverkeer live volgen en het actuele baangebruik checken. De app is te downloaden via de Google Play Store en iOS App Store.

3 COMMENTS

  1. Met de app Explane kan je het vliegtuiglawaai exact meten en de decibellen – compleet met tijdstip, vluchtnummer en type vliegtuig – laten registreren. Dat heeft meer zin dan gemanipuleerde algoritmes van Schiphol.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.