Volgens bijvoorbeeld D66-raadslid Tawros Aslanjan is het een  horecagebied, waar hijzelf volgende maand, samen met een compagnon, een Italiaanse ijssalon aan toevoegt. Maar wat moet er verder allemaal met het Oude Dorp gebeuren? Daarover gaat de gemeente in het najaar praten met bewoners en ondernemers in de wijk, maar ook met degenen die zich betrokken voelen bij de oever van De Poel en alle andere Amstelveners. De totale herontwikkeling wordt wel opgeknipt in diverse deelprojecten.

Die krijgen allemaal een eigen participatietraject. Het eerste daarvan start in september en betreft de verkeerscirculatie in het gebied, laat verkeerswethouder Rob Ellermeijer weten. Bewoners kunnen volgens hem meedenken over scenario’s om de verkeersdruk te verminderen.

Aantrekkelijk

Een tweede participatietraject gaat over de aantrekkelijkheid van historische Oude Dorp, waar in het verleden de slopershamer veel kwaad heeft gedaan en dat naar de mening van de gemeente een ‘levendige plek van verbinding en ontmoeting’ moet zijn. En bereikbaar voor alle Amstelveners en bezoekers van de stad. Overigens blijft de vraag onbeantwoord of het gebied niet een regelrechte concurrent van het Stadshart al is en in toenemende mate wordt, vooral ’s avonds.

Historie

“Het Oude Dorp is een herkenbare plek in een stukje historisch Amstelveen”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “Maar er is veel verkeer, een gevoel van verkeersonveiligheid, een hoge parkeerdruk. Wij willen de wijk graag meer historische allure geven, waar het goed toeven is, met oog voor de belangen van de bewoners, horeca en andere ondernemers maar ook zeker van de overige Amstelveners die er graag komen. ”

Deelprojecten

Het Oude Dorp zelf krijgt een facelift, die wordt vastgelegd in een zogenoemde Gebiedsvisie Oude Dorp, waar voor B&W deze week tot een plan van aanpak  besloten. Het moet, vinden dat college, ‘een ruimtelijk en veilig verblijfsgebied’ worden door fietsers, voetgangers en auto’s de weg te laten delen (shared space). Duidelijke entrees en een nieuw plan voor verkeerscirculatie zijn uitgangspunt. Daarnaast wordt een oplossing gezocht voor de afvalproblematiek.

Strand

En opnieuw duikt het oude VVD-plan op een stadsstrand aan de Poeloever te creëren, met een paviljoen. Overigens is uitvoering van dat plan tot nu toe mislukt, omdat bij nader inzien De Poel helemaal geen zwemwater bleek te bevatten, wat nu eenmaal voor een strand noodzakelijk is. Er kwam voor een slordige miljoen in plaats daarvan een drijvend zwembadje met horeca in, dat als Fun Centrum wordt gepromoot.

Zwemmen

In de Poel zelf moet weer gezwommen kunnen worden, vinden B&W nu. Volgens de gemeente laat een eerste proef met defosfatering voor een betere waterkwaliteit positieve resultaten zien. In het Oude Dorp speelt ook dat daar in de toekomst een overkapping van de A9 komt, met volgens B&W een parkachtige structuur. Die biedt nieuwe kansen voor het Oude Dorp en de verbinding met het Stadshart, vinden B&W. Zij willen een visie presenteren die wonen, recreëren, winkelen en horeca ‘samen in goede harmonie’  bevat.

2 REACTIES

 1. De aantrekkelijkheid van het Oude Dorp bestaat juist uit de rustieke en dorpse sfeer. Horeca past daar heus wel bij, maar niet te veel. Er moet geen kermissfeer komen van alleen maar terrasjes.
  Dat plan van een stadsstrand aan de Poel slaat helemaal nergens op. Grote gedeelten van het aanzicht van deze plas zijn van historische belang, ook huizen er diverse beschermde diersoorten, waarvan de ringslang wel de bekendste is. Zwemmen kan men prima in het zwembad en de kanovijver en voor de kleintjes hebben we nog 2 prachtige pierenbadjes in het bos.
  Het zou sjiek zijn van de hr. Aslanjan dat hij zich bij stemmingen over de ontwikkeling van het Oude Dorp onthoudt van stemming om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan.

 2. Het gemeentehuis zorgt goed voor zijn omgeving. De bestuurders, ambtenaren en raadsleden hebben zelf plezier van al die leuke horecazaken om de hoek en natuurlijk ook van het park dat bovenop de A9 komt. Allemaal prima voor mekaar.

  Het Stadshart en haar bewoners hebben het nakijken. De wethouder die hun buurt (met Stadsplein, winkelcentrum, groot warenhuis, kantoren en – o ja – ook nog een heleboel woningen) in zijn portefeuille heeft, kijkt er nog niet met zijn kont naar.

  In plaats van een park krijgt het Stadshart bovenop de A9 een kneiterdruk vierdubbel kruispunt voor doorgaand autoverkeer en de bewoners krijgen de lelijke achterkant van een megagroot bioscoopgebouw om tegenaan te kijken.

  Het was in alle opzichten en voor iedereen (óók voor de geplaagde bewoners van het Oude Dorp) beter geweest als het gemeentehuis in het centrum had gestaan, waar het thuishoort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.