De KLM gaat weg uit Amstelveen. Het hoofdkantoor aan de Amsterdamseweg (sinds 1971) komt in 2024 leeg te staan, omdat de luchtvaartmaatschappij dat gaat samenvoegen met bij haar in gebruik zijnde afdelingen op Schiphol-Oost en daarvan één KLM-bolwerk te maken. Dat heeft de directie aan B&W laten weten. Bij de gemeente werd de verhuizing al langere tijd gevreesd.

Het hoofdkantoor wordt in wezen drie kilometer verplaatst, maar valt wel nét buiten de gemeentegrens van Amstelveen, zeggen B&W in een brief aan de gemeenteraad. Het college zegt overigens de wens van de KLM de functies te clusteren te begrijpen, maar het geplande vertrek van de nationale luchtvaartmaatschappij uit Amstelveen te betreuren. Er is volgens de gemeente  een jarenlange en goede verstandhouding geweest.

Oude Dorp

Over hoe de kantorenlocatie aan de Amsterdamseweg, dichtbij het Oude Dorp, mee is te nemen in ontwikkelingen voor het gebied rond de A9, die daar wordt verbreed en overkapt, zegt de gemeente na te denken.

Al tijdens de vorige collegeperiode stelde KLM de locatie van het hoofdkantoor aan de Amsterdamseweg ter discussie. Daarbij kwamen onder meer renovatie, uitbreiding en bereikbaarheid aan de orde. Volgens wethouder Floor Gordon van Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening heeft de gemeente een voorstel gedaan voor betere ontsluiting van het kantoor met Schiphol-Oost zowel per auto als met het openbaar vervoer. “Maar het voornemen in 2024 één KLM-campus en één werkomgeving te hebben klinkt logisch. Amstelveen heeft een goede relatie met KLM en we zijn altijd heel trots geweest op het hoofdkantoor.”

 

 

3 REACTIES

  1. Het anti Schiphol (dus ook anti KLM) beleid van Hr. Raat en collega wethouders begint zijn eerste vruchten af te werpen. Triest, heel triest.

    • Heeft toch toch niets met anti KLM beleid te maken. De KLM wil al zijn activiteiten gewoon in Schiphol Oost concentreren. Dat is voor hun veel gemakkelijker en levert ze ook nog flink veel geld op, want reken reken er maar op dat op dat stuk grond van hun voormalige vestiging flink wat luxe woningbouw weer zal komen. En ach dat kantoor dat is toch al lang afgeschreven.

  2. Het besluit van de KLM is logisch en begrijpelijk. Je kon je toch al afvragen wat ze hier te zoeken hadden: wel dichtbij een rijksweg maar toch niet goed bereikbaar en weinig representatieve hotels, restaurants en congresfaciliteiten in de directe omgeving. En dan die herrie van overvliegende Boeings etc.

    Het vertrek van de KLM levert nóg een gigantisch leeg kantoorgebouw in Amstelveen op. De volgende eigenaar zal die oude meuk ingrijpend moeten renoveren of ombouwen tot woningen. Misschien ligt sloop meer voor de hand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.