Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid ziet in groen een wapen tegen de hitte. Tegels moeten wat haar betreft uit tuinen worden gehaald. Dat voorkomt belasting van het riool, omdat in aarde water weg kan in stenen niet.

De gemeente zet zich volgens haar in voor behoud en versterken van groen in de bebouwde kom en in het buitengebied. Het wordt steeds warmer op aarde met aan gevolgen van dien, zegt ze. En groene tuin zijn naar haar mening belangrijk ter voorkoming van wat zij hittestress noemt.

Groene tuinen

Die ontstaat door zomerwarmte en komt voor in een stedelijke omgeving, zegt ze. ‘Hoe verder weg van water en groen, hoe hoger de temperatuur. Inwoners, en vooral ouderen en zuigelingen, hebben last van hittestress. Groene tuinen geven op een hete zomerdag en de daarop volgende avond minder hitte af en nemen bij regenbuien vocht op, zodat er minder water het riool in verdwijnt’, zegt de gemeente.

Graskeien

De gemeente is een groot voorstander van groen in de stad, laat Gordon weten. “Inwoners kunnen hier aan bijdragen door het aanleggen van een groene tuin, die verkoelt en zorgt voor het beter afvoeren van regenwater. Het verwijderen van tegels helpt hierbij enorm en voorkomt belasting op het riool bij hevige regen”, zegt Gordon. “Graskeien en grasbetontegels zijn voorbeelden van een goed alternatief, omdat die het hemelwater zonder noemenswaardige belemmering de bodem in laten verdwijnen.”

\Zij ziet ook het plaatsen van een regenton als een oplossing voor het ontzien van het riool bij hevige regenbuien. Een regenton kan ook op het balkon gezet worden, zegt de gemeente.

Geveltuintjes

Sinds 1 mei kunnen alle eigenaren van woningen of bedrijfspanden zonder voortuin met toestemming van de gemeente een rij tegels langs de gevel verwijderen en een geveltuin aanleggen. Er zijn geen gemeentelijke kosten meer verbonden aan het aanleggen van een geveltuin. De grond blijft eigendom van de gemeente.

Ook zo’n strook beplanting draagt bij aan een groener straatbeeld, houdt de woning in de zomer koeler en zorgt ervoor dat regenwater sneller in de grond kan verdwijnen, meldt zij. ‘Naast klimaatadaptief is het ook goed voor de bijen, vlinders en andere insecten. Meer informatie over de geveltuinen: https://www.amstelveen.nl/in-amstelveen/publicatie/ontdek-amstelveen_groene-stad_geveltuintjes

1 REACTIE

  1. Helemaal waar, wat wethouder Gordon zegt, althans wat de waarde en functie van groen betreft. De gemeente is echter verantwoordelijk voor steeds meer asfalt en steen in, om en dwars door onze woonplaats. Dat compenseer je niet met geveltuintjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.