Eigenlijk leken basisbanen er in een kort tevoren gehouden vergadering van een raadscommissie beklonken. Althans een proef daarmee, maar raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks legde het woensdag per motie voor aan de gemeenteraad, die unaniem voor de gevraagde pilot met vijf banen instemde. Ook wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen toonde zich er een voorstander van. De proef duurt twee jaar.

Het is een experiment, geeft GroenLinks toe. Basisbanen zijn bestemd voor mensen die heel lang in de bijstand zitten en geen uitzicht hebben op een andere manier betaald werk te krijgen. Dat blijft overigens wel het streven.

Leidende rol

“Wij nemen hiermee een leidende rol in Nederland”, zei Van Ballegooijen, die op initiatief van GroenLinks een motie naasr de raad stuurde, waarmee hij ook de tegenstanders onder de fracties, zoals CCD en D66, voor het idee won.

Kruijer: “Vorig jaar las ik over een succesvol experiment met basisbanen in Groningen. Ik heb toen meteen het initiatief genomen om de wethouder te vragen onderzoek te doen naar mogelijkheden in onze stad.” GroenLinks en PvdA drongen in juli aan op het experiment.

Raadslid Guido Dennenbroek van de PvdA zegt trots te zijn dat Amstelveen door de beslissing van de gemeenteraad de kans krijgt aan te tonen dat een basisbaan “het verschil kan maken”.

Participatie

De fracties die nog niet warm liepen voor dat verschil wilden eerst een inhoudelijk debat te voeren over de kaders en voorwaarden voor basisbanen. Zoals Saloua Chaara van D66. Zij leverde ook een bijdrage aan de motie en kreeg de VVD mee en zegt nu blij te zijn de tijd te hebben genomen om het initiatief goed met elkaar door te denken. “Nu blijken de meeste fracties het met elkaar eens. Basisbanen zijn bedoeld als participatie-instrument om sociaal en maatschappelijk mee te doen. Als mensen een onoverbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt hebben en alles al is uitgeprobeerd om iemand aan het werk te helpen. Want uiteindelijk zijn we voor echte banen met een echt salaris,” benadrukte zij ook woensdag.

Lange adem

In de eerste raadsvergadering na het reces lag een motie op tafel, die was opgesteld door GroenLinks, D66 en PvdA. Het gaat om een baan die nuttig is voor de samenleving, maar werk omvat dat nu niet wordt gedaan. Aan het eind van de proefperiode wordt in een evaluatie gekeken wat het vervolg kan zijn.

Stieneke Kruijer: ‘Soms heb je in de politiek een beetje lange adem nodig. Terugkijkend is de tijd gebruikt om er een goed plan van te maken.”

Foto van raadslid Kruijer

 

4 REACTIES

    • Nou in mijn tak van sport (onderwijs) hebben die Melkert-banen tot veel vaste banen ( als onderwijsassistent) geleid, maar er was tevens een opleiding aan verbonden en de werkgever werd wel (gedeeltelijk) verplicht om deze mensen na x tijd een vast dienstverband aan te bieden, nadat diezelfde werkgever voor een prikje iemand in dienst heeft gehad. Of dat met deze basisbanen ook zo is, kan ik niet uit het artikeltje opmaken.

      • Interessant Frank, want de grootste kritiek op de Melkertbanen was nou juist dat er niet of nauwelijks sprake was van doorstroming. Dat was bij aanvang ook niet de doelstelling trouwens. En nu ook niet bij de basisbaan.

        • Je kan best gelijk hebben hoor! Maar ik heb het ook duidelijk beperkt tot mijn tak van sport namelijk het onderwijs. Toch een heel stel mensen gezien, die uiteindelijk onderwijs-assistent, conciërge, administratief medewerker en soms zelfs een onderwijzeres zijn geworden en die nog voor zover ik weet meedraaien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.