De twee grootste fracties in de gemeenteraad en de coalitie, D66 en VVD, zien wel iets in woningsplitsing ter bestrijding van de woningnood en te bevordering van de zogenoemde doorstroming. Zij gaan woensdag in een motie pleiten voor een onderzoek om vast te stellen of splitsingsvergunning kan bijdragen aan het oplossen van het tekort aan woonruimte.

Zij willen ook dat de gemeente bij het onderzoek kijkt naar de minimale oppervlakte eisen. En ook de overige kwaliteitseisen meeneemt, zoals geluidsisolatie, brandveiligheid en het effect op leefbaarheid en parkeerdruk.

Tekort

Bestaande woningen zijn volgens hen vaak te groot geworden voor de senioren, die hun kinderen zagen vertrekken. Die zouden best kunnen worden gesplitst, volgens de raadsleden Paul Feenstra (VVD) en Tawros Aslanjan (D66) een bijdrage aan terugdringen van het tekort aan woningen binnen de gemeente.

Terwijl koop- en huurprijzen maar blijven stijgen, wonen veel mensen in een voorn hen te grote woning.

Regio

Volgens de fracties wordt in regiogemeenten al gebruik gemaakt van de mogelijkheid die huizen te splitsen. Dat is niet dé oplossing voor het woningtekort, geeft Aslanjan toe, maar kan volgens hem wel daar bestrijding daarvan bijdragen. Hij denkt daarbij vooral aan starters op de woningmarkt.

De regeling zou wel verantwoord moeten worden ingevoerd, met oog voor effecten op de omgeving en de leefbaarheid, vindt hij. “Een groot bovenhuis boven een winkel kan bijvoorbeeld wel geschikt zijn voor splitsing, maar een regulier rijtjeshuis niet.”

Het splitsen van woningen in diverse zelfstandige woonruimtes kan in een aantal gevallen een goede oplossing zijn, menen beide partijen. Niet alleen jongeren krijgen meer kans op een woning krijgen, maar ook kunnen ouderen en mindervaliden langer zelfstandig in hun eigen woning blijven wonen, zeggen de twee. Zij zien ook meer financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van bestaande woningen ontstaan. “Dit zou een eis voor het verlenen van een vergunning voor het splitsen van een woning kunnen zijn,” zegt Aslanjan.

Geen kamerverhuur

Zowel hij als Feenstra constateert dat maar een beperkt aantal woningen zich voor splitsing leent. Feenstra (VVD): “Het is zeker niet zo dat wij de deur nu wagenwijd open willen zetten voor splitsing, maar in evidente gevallen moet dat kunnen en dat kan nu niet. Wel moeten er duidelijke voorwaarden worden gesteld aan het verlenen van een vergunning woningvormen, moet kritisch gekeken worden naar de mogelijkheden en mag de bestaande woonomgeving in buurten en straten niet worden aangetast. Veiligheid en leefbaarheid voor de buurt staan daarbij voorop.”

Het gaat niet om meer kamerverhuur. Dat willen de partijen vooral wel kwijt. “Splitsing van woningen mag geen lucratieve business worden voor beleggers”, zegt Aslanjan. “Het gaat om het creëren van zelfstandige woonruimtes, waar mensen op zichzelf kunnen wonen.”

8 REACTIES

 1. Er zijn in onze gemeente ook nog relatieve kleine 1 gezinswoningen in de sociale of goedkope vrije sector tot zo’n €900,—. Daar wonen vele ouderen of die gaan onder het mom van up-graden van 4 kamerwoningen naar 3 kamerwoningen als de oude bewoners vertrekken. Laat nou gewoon die kleine 4 kamerwoningen bestaan, dan doe je vele gezinnetjes met 2 of zelfs 3 kinderen een plezier en dan krijg je geen idiote toestanden van iemand met 3 kinderen op een 3 kamerwoning of zelfs een echtpaar met 2 kinderen op een oude HAT-eenheid. En ga kleine bejaardenwoninkjes bouwen in de sociale sector, dan krijg je tenminste wat doorstroming.

 2. In de Mr. Troelstralaan werden veel oorspronkelijk gesplitste rijtjeshuizen samengevoegd tot eensgezinswoningen. Verderop zijn ze nog steeds op een bijzondere manier gesplitst: twee bovenhuizen per één benedenhuis.

  Splitsen van woningen met houten vloeren is problematisch omdat mensen met al hun apparatuur meer lawaai zijn gaan maken.

  • De woningen waar jij het over hebt ,zijn hopeloos verouderd. Kende iemand die daar rond 2000 ingegaan is. Hij kreeg wel een papier voor zijn neus dat ze hem na 2012 konden verplichten om te vertrekken.
   En natuurlijk brengt dat samenvoegen goud op. Een gewoon rijtjeshuis deed 15 jaar geleden al over de miljoen. En zo lang je nog gekken hebt die het er nog voor geven.
   Mensen zouden eens goed moeten kijken of het voor hun werk nu echt nodig is om in de Randstad te wonen. Hetzelfde geldt voor allerlei overheidsdiensten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.