Tijdens de jaarlijkse internationale autoloze zondag, die volgend jaar september weer wordt gehouden, moet in elk geval het gebied rond het Stadshart en het Oude Dorp autovrij zijn. Dat zeggen de fracties van GroenLinks en de ChristenUnie in de gemeenteraad. Zij hebben daarover schriftelijke vragen gesteld aan B&W.

Bert de Pijper

Een autoloze zondag betekent volgens hen schonere lucht, meer ruimte om te spelen, sporten en te bewegen, alsmede nieuwe plekken voor bijeenkomsten en evenementen, zeggen de partijen. “De burgemeester van Londen noemde de autovrije dag een kans voor Londenaren om zich een autovrije stad voor te stellen en nieuwe plekken te voet of per fiets te ontdekken.” De twee fracties willen dat Amstelveen zich bij de internationale actie aansluit.

Landelijk

Ook landelijk stelden GroenLinks en ChristenUnie een autoloze zondag voor. De Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Suzanne Kröger (GroenLinks) deden dat bij de behandeling van de begroting van Infrastructuur en Waterstaat op 15 oktober. Zij kwamen met het een voorstel voor nationaal ‘vieren van de autoloze zondag’ en riepen het kabinet op die bij gemeenten onder de aandacht te brengen en waar nodig te ondersteunen.

Vieren

In navolging van dit voorstel willen de lokale fracties van de twee partijen ook in

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali

Amstelveen de autoloze zondag ‘vieren’. Behalve een autovrij centrum en Oude Dorp moeten bewoners en ondernemers de gelegenheid krijgen ook hun eigen straat aan te melden voor de autoloze zondag, zeggen fractievoorzitters Martin Kortekaas (GL) en Bert de Pijper (CU). Daarnaast willen zij van B&W weten of ze bereid zijn wijkplatforms en bewonersoverleggen te vragen in hun gebied te inventariseren welke straten een dag autovrij gemaakt kunnen worden.

Tenslotte vragen de beide fracties of het college bereid is samen met politieke partijen in Amstelveen een plan te maken voor activiteiten op de autoloze zondag en het gebruik van alternatieve vervoermiddelen, zoals de fiets, op die dag te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.