Om de participatie en integratie van de Syrische gemeenschap en andere nieuwkomers in de gemeentes Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer te bevorderen is de Stichting StartSolutions opgericht. De buitenlanders moeten niet afhankelijk blijven van een uitkering, vindt zij. Donderdag passeerde de oprichtingsakte bij het Amstelveense notariskantoor Bellaar.

De oprichting is een initiatief van vertegenwoordigers van de Syrische gemeenschap. De stichting wil van de gemeenschap der Syriërs en andere nieuwkomers uit een ‘proactieve en positieve’ bijdrage leveren om aansluiting te vinden met de Nederlandse samenleving. Het bestuur bestaat uit zeven personen: twee Nederlanders en vijf Syriërs, van wie twee vrouwen. StartSolutions zegt over verschillende adviseurs op specifieke onderwerpen te beschikken.

Uitwisseling

De stichting stelt zich – zonder winstoogmerk – ten doel het bevorderen van de lokale uitwisseling tussen buurtbewoners en vluchtelingen, statushouders, immigranten, expats en overige nieuwkomers in Amstelveen en omstreken. Zij tracht dat te verwezenlijken door het organiseren van huisvesting, ontmoetingsplekken, taallessen, cursussen, dialogen en start-ups die gericht zijn op integratie.  Daarnaast wil zij ‘inspireren en de publieke opinie in positieve zin beïnvloeden door haar kennis, ervaringen en inzichten te delen’.

Buurtbewoners

De activiteiten komen tot stand in samenwerking met (Amstelveense) buurtbewoners en zijn gericht op de vorming van netwerken waarin alle (buitenlandse) nieuwelingen participeren. “De activiteiten zijn erop gericht dat vluchtelingen stappen zetten op weg naar een volwaardige positie in de Nederlandse maatschappij. Zij bemiddelen en leiden naar zelfstandig inkomen en niet afhankelijk zijn van een uitkering”, meldt de stichting.

Eigen plek

Het lijkt vooral een Syrische aangelegenheid. Syrische gezinnen moeten volgens een stichting een eigen plek binnen  de gemeenten krijgen. Daartoe stelt zij zich onder meer ten doel de kennis van de Nederlandse samenleving ter wille van de integratie te stimuleren. Ook wil zij haar achterban wegwijs maken binnen het onderwijssysteem, de sportvoorzieningen en organisaties in de regio Amstelveen.  Ook het bieden van opleiding en training die niet door gemeente/overheid en / of Vluchtelingenwerk wordt aangeboden, staat op het programma. De stichting streeft verder

naar gelijkwaardigheid tussen Syrische mannen en vrouwen. Voor vrouwen worden speciale activiteiten ontwikkelend. Andere doelstellingen: Het toeleiden naar zinvol en betaald werk, begeleiden van ‘broodbaan’ naar ‘droombaan’ door hoogopgeleide Syriërs te ondersteunen bij voldoen aan accreditatie en opleiden naar gewenst / vereist niveau in Nederland en het ondersteunen bij produceren van een bedrijfsplan / businesscase van Start-ups.

Voorlichting

De steun vindt eigenlijk plaats in vijf leefdomeinen: Huisvesting, Werk en Inkomen, Sociale contacten, Gezondheid en Schuldhulpverlening. Voor allerlei activiteiten is Stichting StartSolutions nog op zoek naar budget en ruimte om deze aan te kunnen bieden. Men denkt daarbij aan voorlichting over Opvoedingsondersteuning       , Werkgelegenheid, Onderwijssysteem, Opvoeding, Nederlandse taalles en Gezondheidszorg. Verder zijn geld en ruimte nodig voor activiteiten als kookles, huiswerkbegeleiding, Engelse taallles, thema- en vrouwenbijeenkomsten. Ook wordt gedacht aan een spreekuur.

 

Website:  www.startsolutions.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.