Er is weer nieuws van het subsidiefront voor duurzaamheid en klimaat. Nu betaalt de gemeente (maximaal) de helft van de kosten groene gevels. Voor daken was er al subsidie, maar de regeling geldt nu ook voor verticaal groen.Want zowel een groen dak als een gevel kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het leefklimaat in huis, zegt wethouder Floor Gordon. Door de vegetatie daalt in de warme zomermaanden de binnentemperatuur met een paar graden en blijft het in de wintermaanden warmer. De subsidie wordt zowel van daken als gevels bovendien hoger. Ook van wordt nu maximaal de helft betaald, tot hoogstens dan 25 mille.

 Kraam

Om de vernieuwde subsidieregeling Groen op Gebouwen onder de aandacht te brengen bij de Amstelvener staat de gemeente vrijdag 10 mei van 8.00 tot 14.00 uur met een kraam op de weekmarkt ter hoogte van het kunstwerk Der Bogen van Armando. Er zijn twee bedrijven die groene daken aanleggen uitgenodigd om te laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Energie

“We beperken ons met de vernieuwde subsidieregeling Groen op Gebouwen niet meer alleen tot groene daken, maar voegen daar ook groen gevels en verticale tuinen aan toe”, zegt wethouder Floor Gordon (Groen, Milieu en Duurzaamheid). Ze denkt dat door de verhoging van de subsidie meer inwoners en ondernemers hun daken en gevels gaan vergroenen en daarmee een bijdrage leveren aan milieu én portemonnee. “Zo bespaar je onder meer energiekosten door de isolerende werking en verlengt het de levensduur van het dak,” zegt Gordon.

Regen

De gemeente constateert toename van hevige regenval en wijt dat aan de verandering van het klimaat. ‘Een groen dak helpt bij het verwerken van het overtollige regenwater, zodat het hemelwaterriool minder hoeft op te vangen en straten minder snel overstromen. Daarnaast vermindert het hittestress waardoor de temperatuur in de stad in warme zomers afneemt en kan het fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof.’

Een ander belangrijk effect, zeker voor een gemeente nabij Schiphol, is geluidsisolatie. Dak- en gevelbegroeiing dragen vooral in een stedelijke omgeving bij aan het verminderen van lawaai. En het koelende effect van de dakbegroeiing verhoogt ook het rendement van zonnepanelen met 5 procent, zegt de gemeente.

Fraaier uitzicht

Een groen dak zorgt voor een mooier uitzicht. Een uitbouw of schuurtje ziet er vanuit het slaapkamerraam fraaier uit met kleurrijke vegetatie. Alexander Ket heeft met negen buren subsidie aangevraagd om het aangezicht van de binnentuin te verfraaien. “We hadden allemaal onze eigen redenen om een groen dak te nemen, maar over een ding zijn we het allemaal eens: het ziet er prachtig uit”, zegt Ket. “Mijn buren met een uitbouw merken heel goed dat het er warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. De kinderen uit de buurt wilden het vooral voor de bijen en vlinders. Daarnaast was het samen aanleggen van de daktuinen ook nog eens heel gezellig en goed voor de saamhorigheid in de buurt.”

Meer informatie over de regeling en de spelregels op www.amstelveen.nl/groenopgebouwen.

20 REACTIES

  1. Het valt mij wel op dat bij al die subsidies voor schone energie, ik denk aan elektrische auto’s, zonnepanelen , en nu weer groene daken juist dat deel van de bevolking bevoordeeld wordt die toch al redelijk in de slappe was zitten, terwijl iedereen, ook diegenen die zich dit niet kunnen veroorloven , eraan meebetalen.
    Daarom pleit ik er ook voor om dit soort subsidies enkel toe te passen bij (semi) overheidsbedrijven.

    • Er worden ook subsidies verstrekt waarmee mensen worden ‘bevoordeeld’ die juist niet in de slappe was zitten, terwijl de rijkeren er wel aan meebetalen..

      • @ CeeBee Welke dan? In mijn sociale huurwoning is nog niets geïsoleerd . Ik heb zelfs nog in de slaapkamers enkel glas! Dat glas kan ik wel laten vervangen, maar dat moet ik zelf betalen en als ik dat doe krijgt mijn huis ook meer punten en daardoor moet ik ook extra huur betalen. Zo was het tenminste een aantal jaren geleden toen ik me eens heb laten informeren bij de woningbouw. . Het dubbel glas in mijn woonkamer is > 30 jaar oud. Men heeft enkel wat verrotte stukken van de kozijnen vervangen, waardoor het tochtte, vervangen. Terwijl mijn huur de laatste 4 jaar met een €130,— is gestegen. Ook de energierekening is aardig omhoog gegaan.

  2. Subsidie voor dak en gevel klinkt leuk, maar of het merkbaar helpt met de afvoer van regenwater is op geen enkele manier aangetoond, laat staan op deze miniatuurschaal.

    Een subsidie die wél zou helpen en ook merkbaar scheelt in de portemonnee is isolatiesubsidie, maar laat die nou net niet voorkomen in het woud van subsidieregelingen.

    • Ik weet niet, ik denk dat het klimaat binnenshuis wel wat tempert. In de zomer wat koeler en in de winter wat isolerend.
      Maar wat de afvoer van hemelwater betreft denk ik dat je gelijk hebt. Men kan dan beter inzetten op minder steen in tuinen en meer groen in de openbare ruimte. Zo heeft men onlangs in mijn straat alle grote bomen vervangen door zielige lollyboompjes, terwille van wat extra parkeerplaatsen, waar 100 m verder een overschot aan is. Ook gewoon jammer, want het waren mooie bomen.

      • Het effect van ‘minder steen in de tuin’ is evenzeer nergens aangetoond of zelfs ook maar aannemelijk gemaakt. Bizar dat dat soort beweringen gewoon zolang rondgaan dat iedereen het nog gaat geloven ook.

        • Al zou je helemaal niet in het klimaatprobleem geloven, het blijft gewoon een feit dat bij zware regenbuien de riolering het eerst overbelast wordt in gebieden waar weinig begroeiing is . En dat vind je niet prettig als het water in de WC omhoog komt, zoals ik een paar keer bijna heb mogen meemaken en bij sommige buurtgenoten het parket kleddernat werd.

    • Elders in het land worden 343 eiken gekapt omdat automobilisten daar willen kunnen rijden.

      Als telkens wordt gekozen voor economisch belang en dus voor verdere toename van auto- en vliegverkeer, ziet het er inderdaad slecht uit voor natuur en klimaat en dus voor de mensen ná ons. Die krijgen de zondvloed, als straf voor ónze zonden.

    • CeeBee, als je niet gelooft dat tuinaarde water beter vasthoudt dan tegels en zand, dan wil ik je graag een voorbeeld tonen. Mail me maar voor een afspraak: “post” @ mijn naam. Ik wil graag dat opiniemakers zoals jij de feiten kennen in de discussies over klimaat en natuur.

      • De vraag is of het in het grote geheel uitmaakt en niet op ‘achtertuinniveau’, want daarmee loopt de wethouder namelijk te pronken. Daarenboven is ook niet aangetoond dát het een probleem is of op middellange termijn wordt.

        En tot slot, bespaar me je college’s over hoe de wereld volgens jou in elkaar zit. Dank bij voorbaat.

      • CeeBee, er zijn heel veel betegelde tuinen en samen beslaan die een groot oppervlak.

        Ik zal je geen tegenspraak besparen. Je lijkt de huidige burgemeester wel.

        Dit is een democratisch debat en ik zal je er dus telkens op wijzen als je er weer eens naast zit. Inmiddels heb ik vrij aardig door hoe de wereld in elkaar zit. Zodoende is het mij duidelijk dat je liberalen niet te veel ruimte moet geven, want dan blijft er te weinig over voor anderen en voor de natuur.

        • Zoals ik al zei, het is nergens aangetoond dat er een probleem is of op korte of middellange termijn zal ontstaan. Dus kom met feiten in plaats van mij met de burgemeester te vergelijken en jezelf op een voetstuk te plaatsen met je gratuite ‘Ik heb vrij aardig door hoe de wereld in elkaar zit’ bewering. Wat een zelfbeeld, al verklaart die wel een hoop opeens..

    • In 1972 vertaalde ik het rapport Blueprint for Survival (Blauwdruk voor Overleving, uitgeverij Contact) van een groep Engelse wetenschappers. Daarin werd de (toen nog) toekomstige opwarming van het klimaat al behoorlijk nauwkeurig berekend.

      In die tijd had ik mijn goede baan als beleidsmedewerker op het ministerie CRM (Natuurbehoud) al opgegeven naar aanleiding van het rapport Limits to Growth Grenzen aan de Groei) van Dennis Meadows. In beide rapporten werd het mechanisme achter alle ontwikkeling helder omschreven. Daarvan werd je wijzer dan van de stripboeken die jij las. Het werd mij duidelijk dat de mensheid de verkeerde weg had ingeslagen.

      Helaas werden de berekeningen en waarschuwingen van bijna 50 jaar geleden gebagatelliseerd, weggehoond en genegeerd. Dat gebeurt nog steeds nu zij helaas allemaal worden bevestigd.

  3. Alles wat verdere milieuvernietiging en klimaatopwarming voorkomt, moet op kosten van ons allemaal worden aangemoedigd, gesteund en gesubsidieerd. De verdeling van de kosten moet eerlijk en rechtvaardig zijn, zoals in een fatsoenlijke samenleving betaamt.

  4. Kees, hoeveel rekening moet je houden met mensen die niet in het klimaatprobleem geloven?

    Misschien geloven die ook niet dat hun huis warmer wordt door de thermostaat hoger te zetten, maar zij doen het voor de zekerheid toch.

    Het is onwaarschijnlijk dat het klimaat niet opwarmt als men maar eindeloos fossiele grondstoffen blijft verbranden.

    Mensen die geen verband zien tussen verbranding en opwarming hadden op school beter moeten opletten.

    • Ach in beide kampen vind je extremisten en doemdenkers , maar ik denk ook de mens invloed heeft op het klimaat, maar dat hebben natuurverschijnselen ook, zoals vulkaanuitbarstingen, el Niño e.a. Op korte termijn zelfs nog erger.

  5. Een incidentele en lokale vulkaanuitbarsting valt in het niet bij de continuë en wereldwijde uitstoot van auto- en vliegverkeer, huishoudens en industrie

    Wie niet gelooft dat de grootschalige wereldwijde verbranding van fossiele grondstoffen op allerlei manieren leidt tot opwarming van het klimaat is geen extremist maar een domoor.

  6. Bedankt voor het delen van dit artikel over het thema subsidie en daken. Wij zouden ook graag ons dak willen vernieuwen nadat deze is geïnspecteerd op asbest. Een groen dak lijkt ons een erg mooie optie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.