Blijkbaar weer in het geheim hebben de wethouders Herbert Raat en Floor Gordon het Stadshart vorige week bezocht om er te praten met de bewonersgroep Belangenvereniging Meander bewoners (BVMB), Stadshart Amstelveen- eigenaar Unibail-Rodamco Westfield, winkeliersvereniging VCP en enkele horeca ondernemers. Het gesprek ging over de laatste ontwikkelingen.

De BVMB deed suggesties om appartementencomplexen te verduurzamen en hield hierover recent een enquête onder de bewoners, waarvan de uitkomst hiervan binnenkort aan de gemeente wordt gepresenteerd. Verder spraken de bewoners hun zorgen uit over de hoeveelheid kamergewijze verhuur, meldt een gemeentelijk persbericht. Hoeveel kamers worden verhuurd staat er niet bij, evenals de in de enquête gestelde vragen.

Winkels

De gemeente zegt ook niets over de veranderingen die volgens Bart van Twillert, Sigrid Verleun en Eduard Helwig van Unibail-Rodamco Westfield op enkele plekken in het winkelcentrum nodig zijn.  Wethouder Herbert Raat: w  wil wel kwijt dat het winkelgebied inderdaad hard aan vernieuwing toe is.

Met Gaby Galstaun en Cees Veldt van de winkeliersvereniging sprak de gemeente over onderwerp de huidige en te verwachten toenemende leegstand van winkels.

Horeca

De horeca ondernemers Daan Kroone, Hans Gort, Gaby Galstaun en Vikram Sharma willen de tijdelijke uitbreiding van de terrassen, die wegens corona door de gemeente is  toegestaan, ook in de toekomst houden. En ook willen ze in overleg blijven over de mogelijke uitbreidingen van het aantal horecazaken.

 Op de foto: 2de van links: Eduard Helwig (Unibail-Rodamco Westfield), 3de van links: Bart van Twillert (Unibail-Rodamco Westfield), 4de van links: wethouder Herbert Raat, 2de van rechts: wethouder Floor Gordon, 1ste van rechts: Sigrid Verleun (Unibail-Rodamco Westfield).

48 REACTIES

  1. “Wethouder Herbert Raat: wil wel kwijt dat het winkelgebied inderdaad hard aan vernieuwing toe is.”

    Laat niemand vergeten dat Raat (VVD) de noodzakelijke uitbreiding, optimalisering en modernisering van het winkelcentrum Stadshart zelf heeft getraineerd, gesaboteerd en getorpedeerd.

    Rondom het Stadsplein zijn zo’n 120 woningen. Met de bewoners daarvan heeft de wethouder Stadshart nooit contact gezocht. Ook in andere delen van het Stadshart wonen mensen die best wel eens door de verantwoordelijke bestuurder gehoord willen worden. B&W praten echtrr liever met de horeca.

    Op dit moment wordt het dak van een passage van het winkelcentrum bedekt met een nieuwe laag asfalt. Op zonnige dagen kan de temperatuur hier tussen de gebouwen behoorlijk oplopen. Waarom geen koelhoudende groene sedumbeplanting? Stelt de gemeente geen klimaatvoorwaarden aan dakbedekkingen?

    • De gemeente praatte met BVMB en met de eigenaar van het winkelcentrum. Dat zijn u nou toch vergat, dat is inderdaad een omissie. Sterker nog: Alleen met de allesweter praten had die andere partijen overbodig gemaakt.

    • U schreef: “Gemeente praatte met Stadshart.”
      Om het Stadsplein zijn circa 120 woningen. Raat heeft met niemand daarvan gesproken, noch met bewoners van het Buitenhof, toch ook het Stadshart. Dat de Meanderflats tot het Stadshart worden gerekend, is nieuw voor mij.

  2. Graag ook niet vergeten dat :
    – wethouder Groot portefeuillehouder was
    – de bewoners van de Schildersbuurt collectief in opstand kwamen op zeer effectieve wijze
    – veel bewoners van flats naast de Binnenhof veel bezwaar maakten
    – unibail toen niet met alternatieven wilde of kon komen

    Met een asfaltlaag maak je alles waterdicht, daar zou best sedum op kunnen.

  3. Hoe lang is het geleden dat De Groot portefeuillehouder Stadshart was en hoe lang is Raat dat inmiddels?

    Wethouder Raat luisterde alleen naar de protesterende bewoners vd Schildersbuurt.

    Enkele bewoners aan de Rembrandtweg maakten (helaas maar begrijpelijk) alleen bezwaar tegen de overkapping daarvan waardoor zij het contact met de straat zouden verliezen.

    Je noemt jezelf heel pretentieus ‘Factchecker’ maar ook dit keer kloppen jouw feiten niet helemaal. Ik ben benieuwd wie jij bent en wasr jij woont. Van mij ken je beide feiten.

      • U vindt dat – zonder enige participatie – de bewoners van de Schilderswijk, die opeens een briefje op de mat kregen dat hun woning werd afgebroken, maar moesten oprotten. Ik woonde die protestbijeenkomsten bij en het was schrijnend. Maar de gemeente had volgens u zonder meer de plannen van de eigenaar van het Stadshart om economische redenen moeten accepteren. Ook toenmalig burgemeester Jan van Zanen ging dat te ver. UR zij dat als de mensen niet bogen Amstelveen waarschijnlijk naar het winkelcentrum kon fluiten en UR zich zou terugtrekken. Nog niets van gemerkt……

  4. Ik heb geen boodschap aan jouw fixatie op een persoon. Ik hou het zakelijk. Mijn feiten kloppen objectief helemaal. Je vergeet de bezwaarmakende flatbewoners boven Binnenhof gemakshalve. Die hadden namelijk hun huis uit gemoeten bij doorgaan plan. En Groot was tot 2014 wethouder ten tijde van het echec van het plan. Daarna Raat. Vraag beantwoord?
    En wen er maar aan dat het beweren van dingen door jou of anderen geen free ride meer is.

  5. Niks fixatie op één persoon. Het artikel gaat over Stadshartbwoners, het winkelcentrum, Unibail en wethouder Raat. Mijn reactie was dus volledig on-topic.

    Als Stadspleinbewoner heb ik bovendien dagelijks te maken met Raats wanbeleid mbt zijn portefeuilles A9, Handhaving en Stadshart. Ik ontkom er dus helaas niet aan om het vaak over hem te hebben.

    Unibail (UR, later UR-W) heeft ons als Stadspleinbewoners gedurende acht jaar voortdurend nauw betrokken bij hun ideeën, wensen en plannen voor de noodzakelijke modernisering, uitbreiding en modernisering van hun winkelcentrum. De gemeente heeft al die tijd dwars gelegen, bezwaren gemaakt en de boel getraineerd. De wethouder gebruikte daarvoor een waardeloze ambtenaar aan wie wij helemaal niets hadden.

    Herbert Raat (VVD) stelt nu na zeven jaar (on)verantwoordelijk wethouderschap vast dat het winkelgebied inderdaad hard aan vernieuwing toe is. Hè, hè. En wat denkt deze populistische vriendjespoliticus daaraan te kunnen (laten) doen zonder dat enkele bewoners het daarmee oneens zullen zijn?

    Even feiten checken: Wie ben jij en waar woon jij? Ook feiten zijn immers subjectief en persoonlijk aanvallen mag alleen met open vizier, tenzij Johan Bos dat verhindert.

  6. Mag ik je wijzen op de eerste twee alineas van je eerste reactie? En ik zeg niet dat je reactie niet on topic was. Ik wees op een aantal feiten die voor goed begrip van minstens evenveel belang zijn. Ik ben geen persoonlijke aanvallen aan het doen en onthoudt me daarvan. Maar jouw tekst hiervoor wijst andermaal op zijn minst op een zeer negatieve waardering van de kwaliteiten van de wethouder. Dat lijkt me een feitelijke constatering, waar je het mee eens kunt zijn

  7. De 1ste alinea kwam van Johan Bos die had geschreven: “Wethouder Herbert Raat: wil wel kwijt dat het winkelgebied inderdaad hard aan vernieuwing toe is.”

    (De vorige keer bleek ook dat jij het artikel niet had gelezen. Je schreef toen dat Raat helemaal niet in dat artikel was genoemd. Wel dus.)

    In mijn reactie (2de alinea) schreef ik dat Herbert Raat (VVD) persoonlijk die hoogstnoodzakelijke vernieuwing op alle mogelijke manieren heeft tegengehouden.

  8. Het is alweer lang geleden dat B&W in samenspraak met UR een uitgewerkt plan op tafel had gelegd om het Stadshart een prachtige sprong voorwaarts te laten maken. Maar helaas een wijkje met stokoude woningen achter het politiebureau ging dermate dwarsliggen dat Hr. Raat (VVD) zich genoodzaakt voelde om de stekker eruit te trekken. In dit proces offerde hij en passant zijn collega wethouder Groot (CDA) op. Consequente thans is een winkelcentrum dat op alle fronten gestaag achteruit gaat. Het bovenstaande artikel getuigt hiervan. Hiervoor is wethouder en portefeuillehouder Hr. Raat volledig verantwoordelijk te houden. Onder het “bewind” van Hr. Raat werden inderdaad alle plannen, hoe bescheiden ook, getorpedeerd en/of getraineerd.

    Ik gaf het reeds eerder aan: pak het organieke plan weer uit de la en verwijder mogelijk (politieke) obstakels die uitvoering van dit plan in de weg staan.

    • Maw dans naar de pijpen van UR. (Zwart/wit)
      Een wethouder, in dit geval Raat , heeft rekening te houden met alle partijen, dus zowel met UR als met die bewoners van dat “stokoude” wijkje , waar men blijkbaar toch met veel plezier woonde, anders zou men niet daartegen geageerd hebben. Daarnaast is de gemeente zelf ook nog partij en heeft ook nog misschien specifieke wensen, waar de rest weer niet aan wil voldoen.
      Welnu u en app zijn van mening dat de plannen van UR prachtig zijn, maar het is een mening!
      Daarnaast heb ik een representatieve mening totaal gemist van alle Amstelveners, van wat zij vinden over de toekomst van het meest belangrijke winkelcentrum van hun stad.
      I.d. is het niet zo dat de belangrijkste partijen zeer grove fouten hebben gemaakt in dit probleem? Groot indertijd en aanvankelijk Raat ook door zich volledig te committeren aan UR, die op haar beurt de bewoners van dat “stokoude wijkje” meende te kunnen confronteren met hun besluit, die dan begrijpelijker wijs dat niet pikten. En dan Raat die meende toen Groot maar te moeten serveren en zelf de vermoorde onschuld speelde? Maar ja, we zullen zien hoe dit afloopt.

      • Mag ik jou erop wijzen Frank dat het genoemde plan er een was opgesteld door burgemeester & wethouders in samenwerking met UR. Met andere woorden ook de handtekening van wethouder Raat stond er onder.
        Pas na wat protesten vanuit de Schilderswijk trok hij zijn handen er van af waarmee hij verantwoordelijk wethouder Groot volledig passeerde en in de kou liet staan en dan druk ik mij nog netjes uit.

        • Mijn idee was dat UR heel graag die uitbreiding wilde en vervolgens de gemeente ook in de vorm van Groot en Raat. Maw andersom dus. Maar ja, dat is nu niet belangrijk meer. Daarin geef ik je wel gelijk dat Raat Groot toen echt een streek heeft geleverd die beslist niet de schoonheidsprijs verdient. Trouwens je zegt hier niets over die brief aan die bewoners van dat “stokoude” wijkje waarin netjes werd verzocht om maar op hoepelen. Als jij zo’n vod in de bus krijgt , denk ik, dat je toch ook even verhaal gaat halen, niet? Vooral als je tevreden bent over je huis.

          • Zoals je zelf schreef Frank, dat is nu niet belangrijk meer.
            De consequentie wel: het winkelcentrum Stadshart glijdt langzaam af naar een bedenkelijk niveau, inmiddels ook onderkent door dezelfde wethouder die toentertijd hoogstpersoonlijk de stekker uit het gezamenlijk (B&W en UR) opgestelde plan trok om het winkelcentrum een sprong voorwaarts te laten maken. Ergo zijn eigen plan nota bene.

          • Je gaat niet in op mijn opm over die bewoners van dat “stokoude” wijkje, die hier niet in de besluitvorming zijn meegenomen. Voor de rest dat afglijden heb ik geen verstand van. Kan toch ook liggen het gevoerde beleid van UR en hun huurprijzen, die naar verluidt zeer hoog liggen.

          • Ik bedoelde hier ook Olof Oomes mee, naast uiteraard de man die democratisch en uitzonderlijk egocratisch ( woord van mij😂, maar zeer toepasselijk op deze meneer) door elkaar wil halen, Johan.

  9. Eens met Olaf, behalve dat Herbert Raat destijds natuurlijk niet gedwongen was om de stekker uit de vernieuwing en uitbreiding van het winkelcentrum te trekken.

    UR deed tijdens de ‘ontwerp studio’s’ reuze zijn best om aan de bezwaren tegemoet te komen. Ideeën en voorstellen van bewoners werden ter plekke door de ontwerper overgenomen.

    Het waren inspirerende bijeenkomsten, maar de gemeente werkte op geen enkele manier mee. Herbert Raat vertoonde zich niet en liet alles over aan een fantasieloze ambtenaar die niets kon en niets wilde.

  10. Frank, Johan en ‘Factchecker’ hebben duidelijk niet één van de bijeenkomsten van UR en Stadshartbewiners bijgewoond. Johan Bos citeert een uitspraak van UR waarvan hij de bron niet kan noemen.

    Bij de bjjeenkomsten waar ik zelf bij was, was alleen sprake van sloop van oude huurhuizen aan de Lastmanweg.

  11. Frank, ‘Jullie’ Stadshart lijdt aan verwaarlozing, achterstallig onderhoud en gebrek aan inspiratie en goede ideeën. Zelfs de verantwoordelijke wethouder is zich daarvan eindelijk bewust maar hij heeft geen idee wat er nu moet gebeuren.

    Ik bejubel UR-W niet, maar die onderneming had wél de wens, de ideeën en het geld om er – in samenspraak met de bewoners – iets moois van te maken. Dat mag een gemiste kans heten. De zoveelste..

    • Je praat maar over alle Stadshartbewoners. Dat zijn toch ook de bewoners van dat “stokoude” wijkje , zoals Olaf dat noemt en die bewoners van de Binnenhofflat volgens factchecker, want het betrof ook hun huizen of tellen die plotseling nu niet meer mee?

  12. Frank, ik schrijf over wat ik weet en zelf heb ervaren en geconstateerd. Als iedereen dat zou doen, krijg je een geïnformeerd debat.

    De gemeente en Johan Bos hebben het hier trouwens alleen over de bewoners van de Meanderflats als vertegenwoordigers van het Stadshart.

    Het gaat hier over de noodzakelijke vernieuwing van het Stadshart. De wethouder die ervoor verantwoordelijk is dat die niet tijdig heeft plaatsgevonden, zal daar nu toch eindelijk iets aan moeten gaan doen. De vraag is of UR-W daar nu nog steeds zo veel geld voor over heeft als toen zij met hun plannen kwamen.

    Bij de inrichting van het Stadshart zijn grote stedenbouwkundige en verkeerstechnische fouten gemaakt. Geen binnenring, bijvoorbeeld, en het Cobra museum op een verkeerde plek, waardoor de loading docks van het winkelcentrum praktisch onbereikbaar werden.

    Die fouten worden bij de verbreding van de A9 niet hersteld. Integendeel, zelfs. Er komt nóg meer autoverkeer het stadscentrum in- en uitstromen.

    In het oorspronkelijke plan van UR werd geprobeerd om het beste te maken van een logistiek vrijwel onmogelijke situatie.

  13. Frank Bikker legt hardnekkig de schuld van het onmiskenbare afglijden van het winkelcentrum Stadshart bij de eigenaar die werkelijk alles heeft geprobeerd om het winkelcentrum te moderniseren, optimaliseren en uitbreiden en die daarvoor ook voldoende geld voor kon en wilde uitgeven.

    UR (later UR-W) stuitte daarbij steevast op desinteresse, onwil en laksheid van de gemeente.

  14. Mij valt op dat het met ASR en (althans zo laat het zich aanzien) Pathe wel is gelukt.
    Knap dat u weet welke bijeenkomsten ik niet heb bijgewoond. Helaas voor u klopt dat niet.

  15. Factchooser, waarom het vernieuwen van het winkelcentrum van UR-W niet lukt en met de nieuwbouw van ASR en Pathé (en andere omstreden projecten) is een interessant project voor onderzoeksjournalistiek dat bij de Mediaraad kan worden aangemeld voor subsidie.

    Ik weet niet wie u bent maar ik kan wel constateren wat u duidelijk wel of niet weet.

  16. Hoe komt u erbij dat ik een gesprek over bewoners uit de weg ga? (https://amstelveenblog.nl/2021/09/10/gemeente-praatte-met-stadshart/#comment-18380) Welk gesprek bedoelt u?

    U schreef ‘Gemeente praatte met het Stadshart’ en dan blijkt dat alleen (weer) gesproken is met de horeca-ondernemers en met een paar bewoners van Meanderflats over het verduurzamen van hun woningen.

    Ik reageerde op de opmerking van wethouder Herbert Raat dat het winkelgebied inderdaad hard aan vernieuwing toe is. Daarover is door UR-W gesproken met Stadspleinbewoners en andere bewoners. Door gebrek aan medewerking door de gemeente is er van al dat overleg helemaal niets terecht gekomen.

    • U verweet de gemeente dat die niet met bewoners praat. Zij deed dat uitgebreid met bewoners van de schilderswijk, maar die telden volgens u niet mee; zij moesten wijken voor de plannen van UR, vindt u. Recent os ook met URW gesproken, maar daar hoor ik u niet over. Volgens mij is URW ook lid van de VVE.

  17. Waar heb ik gezegd dat bewoners van de Schildersbuurt niet meetellen? U bent weer aan het framen.

    Vriendjespoliticus Herbert Raat liet te veel zijn oren hangen naar bepaalde bewoners terwijl hij alle andere veronachtzaamde. Hij heeft nooit gesoroken met de bewoners van de gebouwen aan het Stadsplein.

    UR had de huizen aan de Lastmanweg gekocht van het Philips pensioenfonds. Daar zou een parkje komen als groene buffer tussen de Schildersbuurt en het uitgebreide winkelcentrum en de bredere weg erlangs.

    Ik weet niets van gesprekken met UR-W. Er is nu bijna geen contact meer met hen omdat alle vernieuwingsplannen plannen werden stopgezet.

  18. Waarom zou ik spreken over bewoners waarmee en waarover al voldoende wordt gesproken door de gemeente en anderen, ook hier?
    (“De gemeente deed dat uitgebreid met bewoners van de schilderswijk,” schreef u.)

    Met Stadspleinbewoners heeft de gemeente helemaal niet gesproken, ook dit keer niet.

    • De opmerking die u hier plaatst in de eerste alinea van uw reactie is werkelijk stuitend en getuigt weer voor de zoveelste manier van uw egocentrische kijk op de gang van zaken.
      “Er is al voldoende gesproken met de bewoners van de Schilderswijk” . Wie beslist dat? U? Wat een arrogantie en een egoïsme. U moet maar eens gedwongen worden om naar elders te verhuizen. Kijken hoe u dan piept.

      • In mijn allereerste reactie schreef ik:
        “Ook in andere delen van het Stadshart wonen mensen die best wel eens door de verantwoordelijke bestuurder gehoord willen worden.”

        Wat is daar egocentrisch, arrogant en stuitend aan, Frank Bikker?

  19. De gemeente heeft uitgebreid gesproken met bewoners van de schilderswijk maar niet één keer met bewoners van de cira 120 woningen aan het Stadsplein. Hebben bewoners van de Schilderswijk dan niet even genoeg aandacht gekregen totdat die aandacht eerlijk verdeeld is?

    Net als Johan Bos ben jij selectief met je verwijten en beschuldigingen. Volgens wethouder Herbert Raat (VVD) is het winkelcentrum Stadshart hard aan vernieuwing toe. Ga jij mij daar ook de schuld van geven? Dat is namelijk de topic.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.