Het raadhuis in Amstelveen krijgt een make-over. De karakteristieke houten gevel wordt vervangen door bamboe om te voldoen aan de aangescherpte wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid. De kosten van de gevelrenovatie bedragen in totaal € 1,4 miljoen en worden verdeeld over drie jaar. 

Omdat de huidige houten gevel onderhoudsarm is, zit het red ceder hout er al sinds de bouw van het raadhuis in 1980 op en wordt dit eerste grootschalige onderhoudsbeurt van de gevel.

Duurzaam

Bamboe kwam als het beste hout uit de bus komt wat betreft duurzaamheid, aanschafkosten en langdurige onderhoudskosten. Ook is gekeken naar een houtsoort die het past bij de bestaande uitstraling van het pand. De stadsarchitect is positief over bamboe omdat dat materiaal het meest op de huidige gevel lijkt.  Voor het hout van de huidige gevel wordt een nieuwe bestemming gezocht. Zegt de gemeente.

Grootschalig onderhoud

Ook het herstellen en reinigen van voegen in het metselwerk, conserveren van de kozijnen en opnieuw schilderen van de betondelen maakt deel uit van de make-over. Maar de vervanging van de houten gevel springt voor inwoners het meest in het oog.

Alle werkzaamheden worden in verschillende fasen uitgevoerd en starten in de tweede helft van dit jaar en is volgens de planning pas in 2023 klaar.

21 REACTIES

  1. Vormt dit groot onderhoud nu niet eens een aanleiding om te verkassen naar het Stadshart? Een stad met 90.000 inwoners waar maar 1 bus stopt voor haar raadhuis is natuurlijk om te gillen. Een hotel of uitgaanscentrum in het huidige Stadhuis zou ook wel lopen, dunkt me.

  2. De locatiekeuze van het raadhuis was eigenzuchtig. Alleen bestuurders en ambtenaren kunnen daardoor genieten van het mooiste uitzicht van Amstelveen.

    Op die plek had natuurlijk een groot hotel-restaurant moeten staan, met vergaderruimtes, een populaire brasserie en groot terras en ernaast een speeltuin. Wat een gemiste kans..

    En nu gaat het gemeentebestuur wéér veel geld uitgeven aan zichzelf en zijn directe omgeving. Stelletje egoïsten.

    • In de tijd dat het Raadhuis werd gebouwd vormde het Oude Dorp nog echt het bestuurscentrum van Amstelveen . Dus ergens wel begrijpelijk, maar ik ben het met je eens dan men aan iets anders moet denken.

  3. Op zichzelf kan ik begrijpen dat je een gebouw moet onderhouden. Ik vraag me alleen af, gelet op de enorme aanslag die corona op het gemeentelijke budget pleegt, of je dat nu moet inplannen. Maar goed, ik verbaas me wel eens vaker over de prioriteitenstelling bij onze gemeente.

    Overigens is in de afgelopen jaren al het nodige geïnvesteerd. Denk daarbij o.a. aan de herinrichting en opknapbeurt van ‘huiskamer’/raadzaal en de 10 miljoen euro voor het flexibiliseren van de werkplekken in 2019. En ik maar denken dat het geld niet meer tegen de plinten opklotst in Amstelveen.

    https://amstelveenblog.nl/2019/10/07/verbouwing-raadhuis-kost-10-miljoen/

    En wat Olaf zegt, wat kost die grap. Hoe is het met de openheid daaromtrent Johan?

  4. Horeca II (restaurant), wonen boven begane grond toegestaan. Makkelijk te vinden, domme vraag dus en wederom offtopic. Geen bamboe aan de gevel.

    • Dank je, Arie. Vroeger stond op die mooiste locatie van Amstelveen een restaurant, nu een villa met daaronder een restaurant. Op die unieke plek had een populaire horeca-bestemming moeten komen ipv een gelegenheid voor de economische elite om fiscaal aftrekbaar heel duur te eten.

      • Doe niet zo flauw App. In Amstelveen zijn gelukkig genoeg restaurants voor elke beurs. Dus waarom zouden er geen sterrenrestaurants mogen zijn. En fiscaal aftrekbaar? Als ik voor de OR moest vergaderen ‘s avonds mocht ik ook de rekening indienen, ook fiscaal aftrekbaar voor de zaak.( alleen niet zo riant 😂)

  5. Er is (was) in Amstelveen één plek die bij uitstek geschikt was voor een publieke bestemming, een plek waarvan zó veel mensen zó veel plezier zouden hebben dat de Amstelveense gemeenschap als geheel daar beter van zou worden.

    Die plek wordt echter opgeëist door een kleine bevoorrechte groep van bestuurders, ambtenaren en rijke zakenmensen die dankzij gemeenschapsgeld en fiscale aftrekmogelijkheden kunnen genieten van het mooiste uitzicht dat Amstelveen te bieden heeft, namelijk over De Poel.

    Is dat eerlijk, rechtvaardig en maatschappelijk wenselijk? Natuurlijk niet.

    • Ga eens naar de Zon in Nes a/d Amstel of het Rechthuis in Uithoorn. Overamstel ook genoeg te vinden. Silversantje in Bovenkerk, daar heb ik kilometers saté gegeten in de loop der jaren en kruiwagens overheerlijke ballen met de lunch.

  6. Ik had het over de mooiste locatie in het midden van Amstelveen en jij komt aan met Nes, Uithoorn en Silversant waar je als bermtoerist aan de kant van een weg zit.

    Op grond van jouw eerste reactie leek je het ermee eens te zijn dat het raadhuis van een stad stad met 90.000 inwoners natuurlijk in het stadscentrum hoort en dat op die unieke plek natuurlijk een hotel-restaurant met brasserue, terrassen, vergaderzalen en speeltuin zou moeten staan.

    En verder: Een sterrenrestaurant heeft geen uitzicht nodig. Liever niet, zelfs. Die plek had een publieke bestemming verdiend zidat veel gewone mensen ervan konden genieten ipv de happy few die toch al niet tragisch wonen.

    • Je kan ook nog altijd , ik meen Italiaans restaurant naast het Raadhuis, gaan zitten of bij dat sup-gebeuren! 😂 ( onze favoriete VVD stek! 😂😂😂) en van mij mogen die paar echte luxe restaurants er best zijn ( Lute, die aan de Poel en de Dikkert) . Wij hebben genoeg andere leuke tentjes. En wat is er mis met Overamstel en de Nes? Oud-Nederlands cultuurlandschap hoor! En ook Amstelveen.

  7. Natuurlijk mogen er veel leuke restaurants zijn en gelukkig zijn die er ook. Het gaat hier echter over de allerbeste locatie met het allermooiste uitzicht van heel Amstelveen en omgeving.

    Het is ronduit egoïstisch, oneerlijk en tragisch dat alleen een exclusieve kleine groep mensen daarvan kan genieten en niet het grote publiek, terwijl due locatie daarvoor in alle opzichten bij uitstek geschikt was.

  8. Ik geloof dat het artikel over vervanging van de houten gevel van het raadhuis ging door bamboe.
    Kan die egotrip van jullie bejaarden eindelijk ophouden?

  9. Beetje simpel om alleen over de houtsoort van de gevelbekleding van dat gebouw te willen praten, terwijl er weer veel gemeenschapsgeld wordt besteed aan een raadhuis dat daar nooit had mogen staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.