Waakzaamheid op financieel terrein is geboden. Dat is de mening van coalitiepartij D66, woensdag uitgesproken door fractieleider Harmen van der Steenhoven in zijn algemene beschouwing over de Perspectiefnota, waar de contouren voor de volgende begroting en het beleid van B&W staan. Hij pleitte verder voor het meer dichten van de kloof tussen bestuur en bestuurden.

Naast een economisch herstelplan, zijn onderwijs, woningnood, duurzaamheid en kans-ongelijkheid van inwoners voor D66 de ‘grote uitdagingen’ voor de komende jaren, zei Van der Steenhoven.

Docententekort

Wat het onderwijs betreft, vreest hij voor een lerarentekort, dat ook in Amstelveen dreigt. Onderwijswethouder Frank Berkhout gaf toe dat er al enkele vacatures zijn. Volgens Van der Steenhoven vergt dat tekort onorthodoxe maatregelen, zoals betaalbare woningen speciaal voor leraren, promotietrajecten voor blijvers en extra begeleiding voor starters.

D66 wil werken aan werkelijk inclusief onderwijs in Amstelveen. Vandaar de samen met de VVD en andere fracties motie over de ´Onafhankelijke onderwijsadviseur voor inclusiever onderwijs’, beogend dat ouders en leraren ondersteuning krijgen bij het vinden van ‘passend onderwijs’.

Woningnood

Een tweede uitdaging is volgens D66 het bestrijden van de woningnood. Overigens hebben naar haar mening van de fractie B&W op dat terrein al flinke stappen gezet door de bouw van fors meer ‘middeldure’ woningen, die volgens  GroenLinks, de SP en het CDA veel te klein en te duur zijn. D66 wil doorbouwen we de aan wat zij noemt ‘een stad in balans’ met oog voor groen en voldoende maatschappelijke voorzieningen. “Daarbij past ook een evenwichtige verdeling naar type woningen. Wat D66 betreft gaan we bij nieuwe bouwprojecten kijken naar een verdeling die past bij inkomenspositie van onze inwoners.” Een mooi voorbeeld zag Van der Steenhoven in de plannen voor de nieuwbouwwijk Legmeer, waar twintig procent sociale woningbouw en 45% middeldure woningen zijn gepland.

Obstakels

Het oplossen van wat hij ‘de grootste uitdaging van deze tijd’ noemde, het naar nul reduceren van de Amstelveense ‘carbon footprint’, ligt – naast vergroening en minder verharding – in verduurzamen van huizen, zei hij. “Maar vaak lopen woningeigenaren nog tegen obstakels aan bij het financieren daarvan.” Zijn fractie stelde voor te onderzoeken of er een gemeentelijk instrument voor die financiering kan worden ontwikkeld.

Van der Steenhoven signaleerde voorts toenemende vraag naar jeugdzorg en ongelijkheid in achterstandsgezinnen in bepaalde wijken. “Wat D66 betreft wordt het bestrijden van deze kansenongelijkheid daarom ook een van de grootste prioriteiten van de komende jaren. Elk kind verdient wat ons betreft de kans op een goede start in het leven.”

Vertrouwen

Hij zei verder dat de gemeente moet bouwen aan het herstel van vertrouwen van inwoners in hun overheid. Hoewel zijn persoonlijke opvatting is dat de voornaamste taak hiervoor bij de landelijke overheid ligt, kan met naar zijn mening ook in Amstelveen de transparantie vergroten en de afstand tussen overheid en inwoners verkleinen.

Meer werk maken van dualisme bij gemeenteraad en B&W is een van de wegen die volgens hem daartoe leiden. Hij stelde voor na de volgende verkiezingen openbare hoorzittingen te organiseren voor kandidaat-wethouders. “Wij kunnen hierdoor kennismaken met de kandidaten en hen bevragen over hun ervaring, kennis, visie en plannen voor Amstelveen”, zei hij. In Eindhoven bestaan dergelijke hoorzittingen al.

Ook de zichtbaarheid en afstand tussen ambtenaren en inwoners kan volgens hem beter. “D66 wil daarom voorstellen om naar succesvol voorbeeld van onze wijkagenten en accountmanagers in het MKB ook wijk- of buurtambtenaren in te stellen. Waar inwoners en bedrijven zich met alledaagse problemen tot kunnen wenden. De gemeente krijgt hierdoor weer een gezicht.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.