Terwijl het bouwproject bij Newa van tafel werd geveegd, zet de gemeente zijn omstreden plannen voor het Alleman Kwartier door.  Het verschil tussen die twee is dat voor Newa een startnotitie werd gemaakt en voor het Allemans Kwartier een zogeheten quickscan. Die conclusie trok Pier Rienks van het CDA woensdag. Overigens las raadslid Sandra van Engelen zijn algemene beschouwing voor, omdat Rienks wegens ziekte er niet bij kon zijn.

“Als er maar voldoende protesten uit de buurt zijn stellen VVD en D66 dat een prettige leefomgeving belangrijker is dan een maximale opbrengst voor een ontwikkelaar,” stond in de speech van Rienks. “Maar waarom kan dit bij NEWA wel en bij Alleman Kwartier niet? Want ook het protest van de omwonenden van Alleman is niet gering.

Bewoners

Rienks: “Na drie en een halfjaar raadslidmaatschap kan ik het verschil aan mijzelf onderhand wel uitleggen. Maar niet aan de bewoners van het Alleman Kwartier. Bij beide projecten is er nog geen heipaal de grond in gegaan.”

Het CDA vroeg B&W of er niet toch nog een keer gekeken kan worden naar het Allemankwartier, onder de strikte voorwaarden dat er niet minder huizen worden opgeleverd en dat het de gemeente geen geld kost.

Have-nots

Het beleid van B&W vergroot de kloof tussen de haves en de have-nots, zei Van Engelen namens Rienks. Wat wonen, zorg en financiën gaat het geregeld volgens het CDA mis voor de zwaksten in de samenleving. De fractie verzet zich tegen ’middeldure’ nieuwe woningen van 49 vierkante meter zonder balkon. “Urban living noemen ze dat in makelaarsjargon. De enkele starter die het kan betalen jaag je bovendien in korte tijd de gemeente uit.” Op 49 vierkante meter houdt men het niet lang uit met een of twee kinderen, vindt de fractie. Die deed dan ook een beroep op B&W te stoppen met bouwen voor expats. “Bouw woningen waar een gezin in kan wonen en maak middelduur daarom ook middelgroot.”

Wachtlijsten

B&W kunnen wel het hoge voorzieningenniveau in Amstelveen prijzen, gekoppeld aan lage lokale lasten en het voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar het CDA vraagt zich af of bij een hoog voorzieningenniveau wachtlijsten in de jeugdzorg en Veilig Thuis horen.

Ondanks de verwachte Rijkssteun zal er altijd een fors bedrag nodig blijven dat de gemeente zelf moet oplossen, zei Van Engelen. “Gelukkig zijn we een van de rijkste gemeentes van Nederland en kunnen we met geld wat aan die lange wachtlijsten doen. Probeer daarnaast te accepteren dat die hoge kosten in de zorg horen bij een stad waar jongeren psychische hulp nodig hebben voor de prestatiedruk die zij ervaren en ouderen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Voor het CDA hoort goede zorg nadrukkelijk bíj een hoog voorzieningenniveau.”

Dromen

B&W hebben veel ambities, maar maken zich daarbij geen zorgen over de betaling ervan. De plannen zijn dromen, zegt het CDA.  “Ze kieperen zorgen over de schutting bij het volgende college. Pas ‘als de nood aan de man is’ zo staat er in deze perspectiefnota, overwegen zij een verhoging van de lokale lasten.”

Het CDA zegt niet te begrijpen dat B&W met droge ogen kunnen beweren dat die nood er niet al is. “Dat zij niet zelf heel goed weten dat al die ambities heel veel geld kosten. Het CDA roept dit college op te gaan sparen om daarmee de financiële buffers te vergroten. Verhoog daarnaast de lokale lasten heel langzaam en niet ineens heel veel. Want dat die lokale lasten gaan stijgen weten we allemaal.”

CDA is voorstander ervan ‘onbenutte belastingcapaciteit’ aan te spreken in de vette jaren en in magere jaren de lokale lasten juist te verlagen. “Dan denk je echt mee met je inwoners. En kun je dromen waarmaken waar álle Amstelveners profijt van hebben.”

Coalitie

Evenals GroenLinks hoopt het CDA bij de volgende coalitie te horen. “Nodig het CDA uit in een volgend college en bouw samen met onze partij aan een Amstelveen waar iedereen zich thuis voelt”, zei Van Engelen.

De fractie diende ook moties in over Rattenbestrijding, waarvoor een royaal met de burgers te communiceren plan van aanpak werd gevraagd, en de Raadsinformatiepagina, die laatste samen met BBA.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.