Natuurlijk worden we belazerd. Landelijke politici lopen daarin voorop, maar door het klakkeloos volgen daarvan treft ook de Amstelveense gemeenteraad schuld. Nou ja, misschien weten de lokale politici niet beter. En de ‘landelijke’ partijen in deze gemeente lijken het doorgaans met het nationaal ingenomen standpunt eens.
Ik heb het nu over de klimaatcrisis. De groene illusie, die volledig ondemocratisch tot stand kwam aan ‘tafels’ die bij voorbaat ‘ja en amen’ zeiden omdat elke tegenstander zorgvuldig werd geweerd. Daardoor komt in het zogenoemde Klimaatakkoord kernenergie niet eens voor. En dus zitten we met een doorgaan op de ingeslagen weg, waarop we eerder méér dan minder CO2-uitstoot tegen komen.
Gekkigheid
Prof. dr. Ronald Plasterk, bioloog, hoogleraar aan de UvA en ooit PvdA-minister van Binnenlandse Zaken, noemde onlangs de nu gebruikte maatregelen om zogenaamde groene stroom op te wekken volslagen gekkigheid. En dus de daarop gerichte energie-transitie. Die beweegt zich in een dramatische richting, maar dat zullen degenen die een markt hebben ontdekt in de zwaar gesubsidieerde windturbines en zonnepanelen natuurlijk niet zeggen. Wind en zon zijn kassa.
Misschien komen zij er niet aan te pas als voor de veel minder omvangrijke en geen CO2 uitstotende kerncentrales wordt gekozen. Daarvoor lijkt zich langzaam maar zeker een meerderheid onder de bevolking af te tekenen, maar voor de ondemocratische dwingelandij van het klimaatakkoord is dat geen excuus om niet door te gaan op de doodlopende weg.
Bio
Men zegt minder CO2 te willen en kiest daarom voor meer. Want nog altijd maakt biomassa zes van de tien procent uit die de zogenaamd groene stroom levert. Daardoor moet heel het land worden volgebouwd met afzichtelijke hoge windturbines en velden vol zonnepanelen, waar natuurlijk geen huizen kunnen staan.
De biomassa levert veel meer CO2-uitstoot op dan de gascentrales en zeker dan de totaal CO2-vrije kernenergie. Maar dat twee derde van de allerminst groene, maar wegens ondemocratische corruptie wel zo genoemde stroom uit opwekking door biomassa bestaat, verhullen de klimaatfreaks. Er worden vele honderden centrales voor gebouwd. Daarvoor moet wel import van hout plaats vinden, want afval is een lachertje.
Circulair
Bovendien hoor ik in Amstelveen wethouder Floor Gordon (D66) altijd zeggen dat we circulair moeten gaan leven. Als we dat doen, is er binnenkort geen afval meer. Dat wordt de komende tijd in elk geval schaarser dus de prijs ervan hoger. Kunnen we beter bomen kappen, overal ter wereld, om het CO2 gehalte in stand te houden. Dat wordt met de dag hoger. Ik geloof dat men liever het probleem omarmt dan een oplossing zoekt. In Amstelveen blijft men muisstil in de politieke arena. Dat heb je als men in zowel coalitie als oppositie klakkeloos achter landelijke partijen aan loopt. Dan wórdt er voor je gedacht…
Johan heeft zichzelf nu wel tot De Grote Tegenstander van de klimaattransitie verklaart in zijn colomns. Ongenuanceerd gaat hij tekeer tegen alles wat daarmee te maken heeft. Hij heeft zich bekeerd tot de atoomreligie. Waar zo’n ding in onze stadstaat moet komen, zegt hij niet.
Maar ja, ik zeg het begint klein. Zo was ik een paar dagen terug in mijn oude buurtje ( mix van soc en lage vrije sector) en daar zag ik panelen op de daken liggen. Gepraat met oude buurtgenoten en die waren er zeer tevreden over. Ze huurden ze maar onder aan de streep hadden ze allemaal winst. Maw het is niet allemaal belachelijk wat de hr Bos beweert.
Ondertussen gaat de efficiëntie van die panelen ook steeds verder, zeker als je het vergelijkt met 10 jaar geleden.
Dekt dit soort zaken de volledige behoefte aan energie? Tuurlijk niet. Maar elk procentje is er één.
Ongenuanceerd ga ik tekeer? In bovenstaand commentaar vind ik ook de nuance niet. Ik kom in elk geval met percentages. Om precies te zijn: Vorig jaar kwam 2% uit wind, 1,7% uit zon en 6% uit biomassa, waar de klimaatjongens overigens niet zo mee te koop lopen, omdat er meer CO2 door wordt uitgestoten dan door kolen en gas. Overigens wordt het met die wind en zon wel wat als heel Nederland is volgebouwd met molens en zonneweiden. Maar ja, de behoefte aan stroom neemt steeds maar toe, zeker door het binnen halen van datacentra. Van atoomenergie hebben we al één centrale in Borssele, die kan uitgebreid worden. En is het zo moeilijk er één of meer bij te bouwen op de plekken waar anders molens en zonneweiden staan? Dat men in het oude buurtje tevreden was, zegt niets over de landelijke behoefte. Laat staan over de wereldwijde situatie, waarin Nederland zo graag het fatsoenlijkste jongetje van de klas wil zijn. De efficiëntie van de panelen zal wel vooruit gaan, maar die van kerncentrales ook. Van dat laatste wik niemand horen.
Zoek eens op hoe het gaat in Duitsland, Denemarken en landen met witte steenkool, weliswaar ook nog lang niet optimaal, maar ze zijn wel een stukje verder.
Ook hoor je bijna nooit iets over het geopolitieke belang om te differentiëren in energiebronnen.
Er bestaat geen éénduidige oplossing van dit probleem. Ook bij kerncentrales ben je afhankelijk van andere landen in misschien onstabiele regio’s. Daarnaast je hebt ook nooit een oplossing gegeven voor het afval.
Nu even heel kort door de bocht. Je bent tegen zonnenenergie en windmolens ,je vindt dat al die panelen en molens geen cent subsidie waard zijn, ondanks dat ze steeds efficiënter worden. Jij vindt eigenlijk dat China beter kan stoppen met de productie van zonnenpanelen en dat er wereldwijd niet meer gezocht hoeft te worden naar alternatieve vormen van energie, want we hebben kernenergie? Geloof je het zelf?
Ik ben echt geen klimaatgekkie, maar ook geen aanhanger van partijen die dit allemaal maar onzin vinden.
Johan Bos, waarom u steeds zo smaalt over de ‘klimaatjongens’ met hun ondemocratische methoden en hun gesubsidieerde superwinsten, is mij niet duidelijk. De ‘fossiele jongens’ deden toch altijd precies hetzelfde?
Ik deel echter uw bezwaren tegen massa’s windmolens, vlakten vol zonnecellen en het opstoken van bos en biomassa tbv energieproductie, maar niet uw vertrouwen (zeg maar geloof) in kernenergie.
De (wereld)economie is te veel gebaseerd op energieverbruik en dat gaat de mensheid lelijk opbreken. Hiervoor werd vijftig jaar geleden al gewaarschuwd. Vijftig verloren jaren.. Boontje komt om zijn loontje. Hetzelfde geldt trouwens voor de viruspandemie. Grenzeloos reizen brengt grote risico’s net zich mee. Covid-19 is niet het laatste virus dat dankzij de luchtvaart over de hele wereld reist.
Ach de Zwarte Dood kwam in 1348 in Europa. Ook uit Azië. En binnen een eeuw was de bevolking van de Amerika’s voor 90% verdwenen door de besmettelijke ziektes die wij weer mee brachten. ( zie Jared Diamant) . Het mag vlug of snel gaan, maar uiteindelijk verspreidt zich zoiets toch.
Dankzij de luchtvaart verspreiden virussen zich nu sneller over de gehele wereld ONDANKS de vaccins die men tegenwoordig in relatief korte tijd in grote hoeveelheden kan produceren.