Toen het gebied onder de luifel van boekhandel Venstra officieel – op aandrang van een huisarts – tot ‘rookvrije zone’ werd gebombardeerd, zei wethouder Herbert Raat al dat de handhaving een probleem werd voor de gemeente, want het sanctiebeleid in openbare ruimten is hun eenmaal aan het rijk. Iets dergelijks speelt nu in het coalitieakkoord staat dat Amstelveen een rookvrije gemeente wil worden. Dat kan zij nou wel willen, maar het is volgens de stichting Rokersbelangen (SRB) juridisch niet haalbaar, omdat er (nog) geen enkele wet is die roken op straat verbiedt.

Het college van B&W zegt bijvoorbeeld in het busstation in het Stadshart, bij bushaltes en op de perrons van de tram roken te gaan uitbannen. Evenals in openbare gebouwen, op schoolpleinen en op de accommodaties van sportverenigingen. Overigens verbiedt het gemeentelijke vervoerbedrijf (GVB) al het roken op de perrons van lijn 5 en 51. “Maar dat  verbod wordt nogal eens genegeerd”, zegt de stichting op facebook.

Gezondheid
Omdat geen wet het roken op straat verbiedt hebben volgens haar gemeenten feitelijk geen bevoegdheden om eenzijdig gezondheidsregels op te leggen in de openbare ruimte. “Zodra het gaat over de directe gezondheid van mensen zijn landelijke normen doorslaggevend”, zegt de stichting. “Wil je extra gezondheidsregels opleggen, dan moet je dus bij de wetgever zijn. Ook zal de rechter niet zo snel meegaan in het gezondheidsmotief, want dan is er sprake van willekeur.”

5 REACTIES

 1. Roken is ongezond.
  Drinken is dat ook.
  Vette pizza’s ook,
  Frikandellen en patat frites ook.
  Moeten we dat dan allemaal maar gaan verbieden?
  Volgens de gezondheidsgoeroes wel, die vervolgens een vliegreis naar Bali boeken . 😂😂😂😂

  Moet iedereen toch lekker zelf weten. Zo lang je een ander maar niet te veel veel tot last bent.

 2. Rokers veroorzaken juist veel overlast, bij voorbeeld op overdekte terrassen en bij ingangen van kantoren, winkelcentra, stations, etc. Hun peuken vervuilen de straat.

  Het verbieden van roken is enigszins vergelijkbaar met het instellen van maximum snelheden. Daarbij gaat het ook om hinder, overlast, gevaar en vervuiling.

 3. Deze foto stelt roken wel erg aantrekkelijk voor. Een plaatje zoals op sigerettenpakjes staan was toepasselijker geweest. Ieder jaar sterven veel mensen aan (mee)roken. Het is een verslaving, een ziekte dus.

 4. Volgens JB is het sanctiebeleid in openbare ruimten nu eenmaal aan het rijk en niet aan de gemeente.

  Is dat zo?

  “Een aantal zaken die het maatschappelijk verkeer regelen kunnen door de gemeente in een plaatselijk verordening worden vastgelegd. Denk hierbij onder andere aan het veroorzaken van overlast, organiseren van straatfeesten, openbaar gebruik van alcohol, oneigenlijk gebruik van een winkelwagentje, laten slingeren van afval, los laten lopen van honden. Alhoewel de handhaving van de regels niet binnen iedere gemeente een even grote prioriteit zullen hebben, kunnen de boetebedragen bij overtreding van deze regels voor eenieder aardig oplopen.”

  (Bron: https://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/115212-boetes-plaatselijke-verordeningen-apv-2018.html)

  Handhaving heeft in Amstelveen inderdaad geen prioriteit, want ‘dat is niet de stad die wij willen’ (zei Raat).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.